x

U Lazarevcu održan Sportski čas pod sloganom - Ispravi se

U Lazarevcu održan Sportski čas pod sloganom - Ispravi se
Rezultati sistematskih pregleda u školama širom Srbije pokazali su da u pojedinim sredinama čak do 60 odsto mališana, odnosno svako drugo dete, ima krivu kičmu, što je bio razlog da se i ove godine pokrene nacionalno-rasprostranjena akcija „Sportski čas - ISPRAVI SE!“. Drugi ovogodišnji Sportski čas održan je u Lazarevcu uz podršku Ministarstva omladine i sporta, a inicijator projekta je Viner štediše osiguranje u saradnji sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga.

Cilj akcije je da se deci uzrasta od 11 do 14 godina ukaže na ozbiljnost sve rasprostranjenijeg problema krivljenja kičme i posledica koje deformiteti mogu imati po njihovo zdravlje, kako bi se što veći broj mališana počeo baviti sportom. To je razlog zbog kog su u projekat, pored lekara fizijatara, uključeni i odbojkaši i odbojkašice, koji imaju zadatak da igrajući odbojku sa decom animiraju što više njih da se aktivno uključe u sport.

„Pogledajte školsko dvorište tokom odmora i prebrojte koliko se mališana bavi nekom vrstom fizičke aktivnosti, a koliko njih sedi sa telefonom u rukama. Statistika je poražavajuća. Zbog toga je naš primarni zadatak bio da damo svoj doprinos rešavanju ovog problema, te smo uz veliku logističku podršku Odbojkaškog saveza Srbije i Udruženja odbojkaških klubova prvih liga pre četiri godine pokrenuli akciju Sportski čas pod jasnim sloganom - Ispravi se. Do sada smo obišli 30 škola i u projekat uključili oko pet i po hiljada osnovaca, a podaci sa terena govore da se posle svake ovakve akcije, interesovanje za odbojku u određenoj sredini poveća za 15 odsto“, objašnjava Gordana Dragumilo iz Viner štediše osiguranja (Wiener Städtische osiguranja).

Akcija je pokrenuta 2011. godine nakon što su rezultati sistematskih pregleda pokazali da u nekim sredinama čak 60 odsto mališana, odnosno svako drugo dete, ima neki oblik deformiteta kičme. Do deformiteta kičme najčešće dolazi u periodu kada dete naglo raste i razvija se, a uzrok krivljenja kičmenog stuba posledica je pre svega nedostatka bavljenja sportom, nepravilnog držanja i sve dužeg vremena koje deca provode u sedećem položaju ispred kompjutera ili mobilnih telefona.

Zašto baš odbojka?
Odbojka je sport koji se najčešće preporučuje za pravilan razvoj kičme. Obiluje brzinom i svestranim i simetričnim pokretima tela, te direktno utiče na pravilan razvoj deteta. Redovan trening u odbojci dovodi do maksimalnog mogućeg rasta kostiju, pa će visina deteta biti na gornjoj granici njegovih telesnih mogućnosti. Ona će takođe uticati i na pravilno oblikovanje i povećanje mišića, povećanje kapaciteta pluća, broja crvenih krvnih zrnaca, ali i na smanjenje masnoće u krvi. Deca koja redovno treniraju odbojku biće otpornija na bolesti, stres i sve češće nagle promene u spoljašnjoj sredini.
Datum: 25.03.2015. Autor: Marko Velbl

PROČITAJTE JOŠ...