U Lazarevcu održan Sportski čas pod sloganom - Ispravi se

 
 
Rezultati sistematskih pregleda u školama širom Srbije pokazali su da u pojedinim sredinama čak do 60 odsto mališana, odnosno svako drugo dete, ima krivu kičmu, što je bio razlog da se i ove godine pokrene nacionalno-rasprostranjena akcija „Sportski čas - ISPRAVI SE!“. Drugi ovogodišnji Sportski čas održan je u Lazarevcu uz podršku Ministarstva omladine i sporta, a inicijator projekta je Viner štediše osiguranje u saradnji sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga.

Cilj akcije je da se deci uzrasta od 11 do 14 godina ukaže na ozbiljnost sve rasprostranjenijeg problema krivljenja kičme i posledica koje deformiteti mogu imati po njihovo zdravlje, kako bi se što veći broj mališana počeo baviti sportom. To je razlog zbog kog su u projekat, pored lekara fizijatara, uključeni i odbojkaši i odbojkašice, koji imaju zadatak da igrajući odbojku sa decom animiraju što više njih da se aktivno uključe u sport.

„Pogledajte školsko dvorište tokom odmora i prebrojte koliko se mališana bavi nekom vrstom fizičke aktivnosti, a koliko njih sedi sa telefonom u rukama. Statistika je poražavajuća. Zbog toga je naš primarni zadatak bio da damo svoj doprinos rešavanju ovog problema, te smo uz veliku logističku podršku Odbojkaškog saveza Srbije i Udruženja odbojkaških klubova prvih liga pre četiri godine pokrenuli akciju Sportski čas pod jasnim sloganom - Ispravi se. Do sada smo obišli 30 škola i u projekat uključili oko pet i po hiljada osnovaca, a podaci sa terena govore da se posle svake ovakve akcije, interesovanje za odbojku u određenoj sredini poveća za 15 odsto“, objašnjava Gordana Dragumilo iz Viner štediše osiguranja (Wiener Städtische osiguranja).

Akcija je pokrenuta 2011. godine nakon što su rezultati sistematskih pregleda pokazali da u nekim sredinama čak 60 odsto mališana, odnosno svako drugo dete, ima neki oblik deformiteta kičme. Do deformiteta kičme najčešće dolazi u periodu kada dete naglo raste i razvija se, a uzrok krivljenja kičmenog stuba posledica je pre svega nedostatka bavljenja sportom, nepravilnog držanja i sve dužeg vremena koje deca provode u sedećem položaju ispred kompjutera ili mobilnih telefona.

Zašto baš odbojka?
Odbojka je sport koji se najčešće preporučuje za pravilan razvoj kičme. Obiluje brzinom i svestranim i simetričnim pokretima tela, te direktno utiče na pravilan razvoj deteta. Redovan trening u odbojci dovodi do maksimalnog mogućeg rasta kostiju, pa će visina deteta biti na gornjoj granici njegovih telesnih mogućnosti. Ona će takođe uticati i na pravilno oblikovanje i povećanje mišića, povećanje kapaciteta pluća, broja crvenih krvnih zrnaca, ali i na smanjenje masnoće u krvi. Deca koja redovno treniraju odbojku biće otpornija na bolesti, stres i sve češće nagle promene u spoljašnjoj sredini.
Datum: 25.03.2015. Autor: Marko Velbl

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...