x

Jovović predstavljao Srbiju na Izborno Skupštini BEC u Parizu

Jovović predstavljao Srbiju na Izborno Skupštini BEC u Parizu
Pariz je od 17. do 19. aprila 2015. bio domaćin foruma članica i Izborne Skupštine Evropske badminton konfederacije (BEC) na kojima je Srbiju predstavljao predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović. Uz prisustvo brojnih predstavnika 35 evropskih država na forumu, a potom i na Skupštini BEC, vladala je radna atmosfera, a donete su mnoge važne odluke za unapređenje i dalji razvoj badmintona na Starom kontinentu. 

Skupština je bila izborna, a na njoj su za predsednika i potpredsednike BEC ponovo izabrani Gregori Verporten (Belgija), odnosno Žoao Matoš (Portugalija), Andrej Antropov (Rusija) i Murat Ozmekik (Turska). Izabrani su i novi direktori sektora unutar ove organizacije. Za nove-stare direktore za upravu, razvoj i finansije izabrani su Lorens Ču (Švajcarska), Žan-Mark Serfati (Francuska) i Riči Kembel (Škotska). Ričard Von (Irska) postao je novi direktor za komunikacije, Kevin Skot (Engleska) direktor za marketing, a Piter Tarkala (Slovačka) direktor za sport.

Tokom višednevnog boravka u Parizu, Jovović je imao priliku za održavanjem brojnih formalnih sastanaka i susreta sa najvišim predstavnicima Evropske badminton konfederacije, velikog broja evropskih badminton saveza kao i kompanije “YONEX”, renomiranog svetskog proizvođača opreme za badminton. Među najvažnijim razmatranim temama bile su i predstavljanje i promocija međunarodnog takmičenja “Serbian Youth International NOVI SAD 2015“, početak zvanične primene projekta razvoja školskog badmintona “Shuttle Time“ u Srbiji, sprovođenje trenažnih aktivnosti srpskih badmintonaca u Evropskom trenažnom centru u Dablinu (Irska), unapređivanje saradnje sa badminton federacijama Francuske, Irske, Mađarske, Španije, Izraela i dr.

Inače, na Skupštini BEC, kojoj su prisustvovali i brojni specijalni gosti, između ostalih, Erland Kops (Danska), bivši predsednik Tom Baher (Danska), koji je u Parizu izabran za počasnog potpredsednika BEC, bivši predsednik Torsten Berg (Danska) i počasni potpredsednik Horst Kulnig (Austrija), usvojen je Strateški plan za period od 2015. do 2019. godine, koji uključuje novu organizaciju i strukturu BEC. Takođe, usvojene su izmene pravila i propisa, a izglasani su budžet za 2015. i finansijski plan za 2016. i 2017. 

Na Skupštini je odlučeno da domaćin Evropskog prvenstva za muške i ženske timove naredne godine bude ruski Kazanj. Ovaj šampionat biće održan od 16. do 21. februara. Uporedo sa ovim takmičenjem u Kazanju će, takođe, biti organizovano Evropsko prvenstvo za igrače do 15 godina koje počinje 19. a završava se 21. februara. Evropsko prvenstvo za muške i ženske timove biće i kvalifikaciono takmičenje za evropske igrače i igračice za Tomas & Uber Cup finale 2016. Takođe, Evropska badminton konfederacija je ozvaničila saradnju sa Evropskom univerzitetskom sportskom asocijacijom (EUSA) potpisivanjem zvaničnog protokola.

Na svečanom delu Skupštine – “BEC gala večeri” dodeljene su nagrade za najbolje u prošloj godini, u izboru u kojem je učestovalo preko 10.000 ljudi koji su glasali preko sajta i facebook stranice BEC. Glasali su i svi glavni treneri članica BEC čiji se glas množio sa pet. Za najboljeg mladog takmičara nagradu je dobila Ivon Li (Nemačka), osvajačica zlata u ženskom singlu na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina. Danac Jan O Jorgensen, evropski prvak u muškom singlu, osvajač titule na Indonezija Open Super Series i trenutno treći na svetskoj rang listi, dobio je nagradu za najboljeg igrača u 2014, dok je Špankinja Karolina Marin, svetska prvakinja iz 2014, proglašena za najbolju igračicu prošle godine. Legendarna Dankinja Lene Kopen postala je prvi član BEC dvorane slavnih, koja je i zvanično predstavljena u Parizu. Priznanje za ličnost godine u okviru projekta "Žene u badmintonu" otišla je u ruke Finkinje Anu Nieminen, bivše igračice svetske klase koja vodi svoju badminton akademiju, specijalizovanu za badmintonke. Švajcarkinja Karin Suter Ert nagrađena je za najboljeg igrača u para-badmintonu. Ona drži prvo mesto na svetskoj rang listi (klasa VH1), a aktuelna je evropska šampionka u ženskom singlu, ženskom dublu i mešovitim parovima. Naredna Skupština BEC biće održana u aprilu 2016. u Sloveniji.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću našeg predstavnika na Forumu i Skupštini Evropske badminton konfederacija odn. ostalim zvaničnim događajima.

Datum: 24.04.2015. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...