Obeleženo 50 godina od čuvene titule Partizana

Trojica učesnika, dva igrača: Dušan Osmanagić i Zoran Gajić i vođa puta i trener Vladeta Pavasović kao i jedan broj nekadašnjih igrača i prijatelja Stonoteniskog kluba Partizan, okupili su se u Klubu sportista JSD Partizan u Humskoj da obeleže 50 gdina od osvajanja „čuvene titule“  20. marta 1966. u dvorani Mladosti u Zagrebu!

Bilo je pre toga titula (Pavasović ih je nabrojao  1955, 1957, 1959. i 1960. i kup 1962) ali je ova čuvena po tome što su je osvojili: jedan igrač koji je već prestao da trenira  (Vojislav Marković), jedan koji je trenirao dva puta nedeljno i pripremao se za trenerski poziv (Dušan Osmanagić) i jedan koji je, kako je  rekao Osmanagić „trenirao kao lud, pa ga sada boli i druga noga“ (Zoran Gajić). Sledeću tutulu crno beli su čekali 23 godine, slavili su 1989.  i, potom, i 1990.

- Ljubljanska Olimpija je u tom periodu dominirala i dosadila je i Bogu i ljudima pa je naš uspeh odjeknuo kao bomba i razgalio  srca ljubitelja stonog tenisa – prisaćao se Dušan Osmanagić.- U Zagrebu su svi navijali za nas. Igralo se turnirski i kada mi neki igrač danas kaže da  je umoran, a odigrao je nekoliko setova do 11, skrenem mu pažnju da smo tada  odigrali na turniru tri „Svejtling kupa“ sa setovima do 21 i, potom, ako je trebalo i četvrti – „majstoricu“. Počeli smo loše turnir, izgubili od Sente sa Korpom, Selom i Turzovim sa 5:4 a ja sam izgubio sve tri partije. Potom je Olimpija pobedila Sentu, a mi Olimpiju sa 5:2  gde je Marković dobio tri, a Gajić i ja po jednu partiju. Kada je Senta poražena od Bosne sa 5:3  meč odluke bi je između nas i Olimpije. Gubili smo sa 4:2, obe partije je dobio Marković, a mi upisali „nule“.  Zatim je Marković pobedio Vecka, a  ja Klevišara i odluka je bila u rukama Gajića koji je igrao protiv Grintala! Izašao sam iz sale, nisam mogao da gledam, ali sam po navijanju znao šta se dešava: ako je bilo glasno Gajić je dobijao, tiho – Gajić je gubio... Bio je osmi igrač na rang listi te godine u Jugoslaviji i igrao je  fantastično, padao ispod stola, rušio „ringove“, jednostavno - činio je čuda.

Zoran Gajić se živo seća tog odlučujućeg meča sa  Grintalom: 

- Pavasović me je posavetovao da igram „svoj bekhend“, ja ga poslušam  a ono 7:0 za Slovenca! Vidim da ne ide i počnem  da igram svoju igru, dođem do 15:15 i potom  dva puta tako serviram da je on promašio lopticu! Toliko se iznevirao da je uzeo lopticu u ruku i rekao joj: „Budi mirna“.  U jednom trenutku sam  i pao, publika je zanemela misleći da sam se polomio, a kada sam ustao, dobio sam ogroman aplauz... 

Vladeta Pavasović će ostati zapisan u istoriji Partizana kao jedini igrač koji je celu igračku karijeru proveo u crno - belom taboru a u biografiji sportskog radnika ima upisano da je osnovao – Crvenu zvezdu. Zoran Đukić, stonteniser i sportski novinar se setio da je mnogo igrača i trenera u Partizanu navijalo za Zvezdu (Osmanagić, Gajić, Pavasović...) ali ih to nije sprečavalo da se do poslednjeg daha bore za – crno bele boje.

- Kada smo 1960. osvojili titulu, stigao je poziv za  Duizburg u Nemačkoj da igramo, kako smo mislili,  Kup šampiona. Otputovali smo, ali su u savezu, međutim, loše preveli poziv  jer smo, kada smo došli u olimpijski trenig centar, ustanovili da je to, u stvari Kup Evrope za nacije sa 12 reprezentacija. Tako smo igrali kao Jugoslavija i u finalu izgubili od moćne Švedske. Igrala su braća Marković i ja. Veliki naš uspeh je i polufinale Kupa šampiona 1962.

Koliko je  stoni tenis u to vreme bio jak sport sa mnogo drugarstva svedočio je Dušan Osmanagić:

- Lovro Ratković, predsednik zagrebačke Mladosti, sve i sva u hrvatskom stonom tenisu, priredio je  posle tog šampionata za 50 učesnika večeru gde smo se sjajno družili. U Stonoteniskom klubu Partizan je u to vreme predsednik bio  Dragan Papović, a generalni sekretar Špira Sinovčić.  Sjajno su radili, a pošto su neki fudbaleri Partzana dolazili da igraju stoni tenis, ubrzo su ih „vrbovali“ i obojica su prešli na iste funkcije, ali u fudbalski klub...

Generalni sekretar JSD Partizan Milan Obućina pridružio se svečanosti i darovao Osmanigića, Gajića i Pavasovića suvenirima „crno – belih“. Kompletan trošak proslave podneli su Osmnagić (doneo je liker, konjak i jabukovaču), Gajić (kolicima za pijacu dovukao je, iako ga boli koleno i jedva hoda, pistaće, kikiriki, čvarke, kolače, rahat- lokum) i Pavasović (flaša kruškovače). I trošak za kabeze, kafe i kisele vode u klubu su podelili... ... Prisustvovao je i sekretar STK Partizan  Saša Petrović.


Kružila je knjiga sa isečcima iz štampe koju je sačuvao Bora Popović legendarni selektor, međunarodni stonoteniski radnik i sportski novinar. Napisi  su probudili  lepe uspomene koje su se pričale i prepričavale na ovom sjajnom druženju večitih mladića našeg stonog tenisa.

Datum: 27.04.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...