x

Jovović predstavljao Srbiju na 49. Skupštini BEC u Sloveniji

Jovović predstavljao Srbiju na 49. Skupštini BEC u Sloveniji

Slovenački Podčetrtek je od 14. do 17. aprila 2016. bio domaćin Foruma članica i 49. Skupštine Evropske badminton konfederacije (BEC) na kojima je Srbiju predstavljao predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović. Uz prisustvo zvaničnih predstavnika 38 evropskih država na Forumu i Skupštini BEC, vladala je radna atmosfera. Skupština je imala i izborni karakter a na njoj su za predsednika i potpredsednika BEC ponovo izabrani Gregori Verporten (Belgija) odnosno Andrej Antropov (Rusija). Izabrani su i direktori sektora unutar ove organizacije: Ema Mejson (Škotska), Martin Kranic (Nemačka), Klaus Andreasen (Danska) i Petar Tarcala (Slovačka).


Tokom višednevnog boravka u Sloveniji, Jovović, koji je i član evropskih komisija, imao je priliku za održavanjem brojnih formalnih sastanaka i susreta sa najvišim predstavnicima Evropske badminton konfederacije, Evropske univerzitetske sportske asocijacije (EUSA), velikog broja evropskih badminton saveza kao i kompanije “Yonex”, renomiranog svetskog proizvođača opreme za badminton. Među najvažnijim razmatranim temama bile su i predstavljanje i promocija zvaničnog takmičenja novog Evropskog kruga ‘’Serbian U17 International NOVI SAD 2016’’, međunarodnog takmičenja ‘’Serbian Youth International NOVI SAD 2016’’, primena projekta razvoja školskog badmintona ‘’Shuttle Time’’ u Srbiji, sprovođenje trenažnih aktivnosti srpskih badmintonaca u evropskim trenažnim centrima, unapređivanje saradnje sa brojnim badminton federacijama i dr. U petak, 15. aprila, održan je i zvanični Godišnji sastanak delegata Balkanske badminton asocijacije na kojem je, pored ažuriranja godišnjeg kalendara, podnet izveštaj o realizaciji ‘’Balkanskog prvenstva za igrače do 17 godina – Novi Sad 2015’’, odn. predstavljena je organizacija ovogodišnjeg Balkanskog šampionata za uzrast do 15 godina.


Na svečanom delu Skupštine – “BEC gala večeri”, u prijatnom ambijentu uz prisustvo brojnih specijalnih gostiju, dodeljene su nagrade za najbolje u prošloj godini. Za najboljeg mladog takmičara nagradu je dobio Anders Antonsen (Danska). Danci Matias Boe i Karsten Mogensen dobili su nagradu za najbolje seniorske igrače u 2015, dok je Špankinja Karolina Marin, ponovo proglašena za najbolju igračicu kao i ženu godine. Upravo je trener najbolje igračice Evrope i sveta, Fernando Rivas, poneo titulu najboljeg sportskog stručnjaka. Za najboljeg para-badminton takmičara proglašen je Bartolomej Mroz iz Poljske. Dankinja Gita Samer najbolja je veteranka Starog kontinenta u 2016. godini. Francuz Ernest Robinson je sudija godine. Novi član ‘’Kuće slavnih’’ postao je legendarni takmičar i eminentni trener Morten Frost, takođe iz Danske. Za domaćina jubilarne 50. Skupštine Evropske badminton konfederacije proglašen je Prag.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću našeg predstavnika na Forumu i 49. Skupštini Evropske badminton konfederacije i ostalim zvaničnim događajima.


Datum: 22.04.2016. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...