x

Održan okrugli sto na temu Rukomet, danas, sutra

Održan okrugli sto na temu Rukomet, danas, sutra

U organizaciji Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, a uz podršku Rukometnog saveza Srbije, u prisustvu dekana fakulteta Prof. dr Ivanke Gajić, potpredsednika RSS-a Borislava Perovića, velikog broja studenata i stručnjaka iz sveta rukometa, održan je okrugli sto na temu „Rukomet danas, sutra?“.

Učesnici stručne tribine Prof. dr Marko Šibila, lektor EHF, profesor na Fakultetu za fizičku kulturu u Ljubljani, Dragan Adžić, trener ŽRK „Budućnost“, selektor ženske rukometne reprezentacije Crne Gore, Prof. dr Branislav Pokrajac, lektor EHF i Božidar Đurković, generalni sekretar RSS, osvrnuli su se na postignute rezultate svih rukometnih reprezentacija u poslednjih 15 godina i izneli svoja mišljenja i viđenja problema koji zaokupljaju ovaj sport u celom regionu. Skupu je prisustvovao i Predrag Peruničić, državni sekretar u ministarstvu omladine i sporta.

Moderator okruglog stola bio je Dragan Đukić, istaknuti rukometni trener, koji je na samom početku izneo analizu prethodnog perioda u kome se na osnovu postignutih rezultata došlo do zaključka da je od bivših jugoslovenskih republika, Hrvatska jedini pravi naslednik rukometa.

Profesor dr Branislav Pokrajac se osvrnuo na kontinuirano učešće svih naših reprezentacionih selekcija na svim takmičenjima. Pominjući da često izostaju dobri rezultati, kao i “poštovanje državnog dresa“, Pokrajac je istakao da do poboljšanja rada budućih generacija može doći samo uz disciplinu – počev od toga da svaki reprezentativac mlađe kategorije mora da ispuni određene norme, od testiranja do toga da ima dobar uspeh u školi i na fakultetu. Veliki problem predstavlja i nedovoljno školovan trenerski kadar, jer vrlo često se dešava da igrači nakon završene karijere postaju treneri, a da uz iskustvo koje imaju, nemaju dovoljno znanja.

Pored problema koje je naveo Pokrajac, Božidar Đurković, generalni sekretar RSS je rekao da je bilo i dobrih i loših rezultata. Jedan od njih je i odliv naših igrača u inostranstvo. Od 2012. godine iz Srbije, put evropskih klubova otišlo je više od 300 igrača, gde je samo u ovoj godini do sada otišlo već 105 rukometaša, jedan broj igrača se u međuvremenu vratio u Srbiju. Srbija i pored brojnih finansijskih problema ne izostaje sa takmičenja, pa je tako kao SRJ, SCG i RS od 2000. pa do 2015. godine ukupno učestvovala na 42 velika takmičenja, na kojima je osvojila 7 medalja. Srbija broji 296 rukometnih klubova u kojima je registrovano 21.693 igrača. „Trenutno imamo dve mlađe kategorije, uzrasta 1998/2000, koji i te kako zaslužuju veliku pažnju, jer poseduju veliki potencijal, i na njima treba raditi i ulagati u njih“, istakao je Božidar Đurković.

Pored odlaska igrača u inostrane klubove veliki problem predstavlja i neodazivanje pojedinih igrača na poziv selektora. „U prethodnom periodu razgovarao sam sa dosta naših igrača koji igraju u Evropi. Imam pozitivne odgovore od njih da će se odazvati na poziv selektora, ali ja nisam selektor i ne odlučujem ko će biti pozvan“, dodao je Božidar Đurković.

Božidar Đurković se osvrnuo i na trenerski kadar. Rukometni savez Srbije puno ulaže u trenere. „Činimo puno u edukaciju trenera. Sa trećim stepenom po potpisivanju Klod Rink konvencije, sa 186 časova u septembru je izašla prva generacija trenera. Napravili smo i master kouč, jedan od predavača je i Branislav Pokrajac i u junu ćemo imati prvu generaciju master kouča. Do sada smo ostvarili saradnju i sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja Beograd, Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, a imamo nameru da to uradimo i sa  Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu.

Praksu iz Slovenije sa prisutnim je podelio Prof dr Marko Šibila. Po raspadu Jugoslavije, svaki savez je imao drugačiji pristup. „Mi smo se opredelili da zadržimo svaki talenat, čak i onaj koji to nije 100 odsto. To je jedini način da sastavimo kvalitetnu reprezentaciju. Edukacija kako trenerskog, tako i igračkog kadra je veoma bitna. Trener bez obrazovanja je samo manuelni radnik, ma koliko on bio dobar igrač“, istakao je Marko Šibila.

„Ženski rukomet nije marketinški interesantan u poređenju sa muškim, ali EHF u poslednje vreme organizacijom jakih takmičenja pokušava da to podigne na viši nivo“.  Crna Gora je imala veliki uticaj ruskih igrača i trenera. Tako smo postigli neke veće rezultate poslednjih godina, kako sa mlađim tako i sa starijim kategorijama. Kolektiv i hijerarhija u kolektivu je jako bitna. Jer samo tako može da se stvori jedna dobra reprezentacija“, rekao je Dragan Adžić, trener ŽRK „Budućnost“ i selektor CG i dodao da u skorije vreme nije bilo boljih i jačih takmičenja nego što je bilo u Srbiji.

Svi učesnici na skupu su se složili da edukacija i učenje kako igrača tako i trenera, predstavlja budućnost ovog sporta i da mora da se vodi računa o ličnom napretku svakog pojedinačnog igrača.

Na početku diskusije, minutom ćutanja odana je pošta Prof. dr Jezdimiru Stankoviću, legendarnom treneru i nekadašnjem selektoru muške i ženske reprezentacije Jugoslavije.

Datum: 15.10.2015. Autor: Jelena Garić

PROČITAJTE JOŠ...