x

Tope se kilogrami, ali ne i ambicije

Tope se kilogrami, ali ne i ambicije
Strelište Gaj u Pregerskom u blizini Maribora domaćin je Šampionata Evrope MK oružjem na kome učestvuje oko 1.000 strelaca iz 46 zemalja. U srpskoj reprezentacija je  19 strelaca, 13 u seniorskoj i šest u juniorskoj konkurenciji i nećemo imati predstavnike u disciplini MK pištoljem za  juniore i juniorke. Najbrojniju selekciju ima  Nemačka sa 73 strelca, Rusija ima 63, Francuska 61, i Italija 53. Domaćini, Slovenci, imaju 47 prijavljenih takmičara i takmičarki.

Nadmetanja počinju u utorak 21. jula. Gađaće ženska seniorska i juniorska reprezentacija MK puškom trostav i muška seniorska reprezentacija MK puškom 60 metaka ležeći.
- Na ovom strelištu naši strelci su gađali na Svetskom kupu prošle godine, nije im nepoznato. Zbog dobrih rezultata, ostalo im je u lepoj uspomeni jer su  osvojili tri medalje. Zlatnim odličjima  su se okitili Zorana Arunović vazdušnim i  Damir Mikec MK pištoljem, dok je bronzu osvojio  Milutin Stafanović vazdušnom puškom. Uslovi će biti teški, očekuju se visoke temperature i u kožnim odelima biće “topljenja” kilograma ali, nadam se, ne i ambicija – kaže sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović.- U obe discipline podeliće se i po tri olimpijske vize. Svi su dobro radili na pripremama, imali smo nekoliko jakih takmičenja do Prvenstva Evrope, finale Kupa SS Srbije i “Veliku nagradu Novog Sada” i očekujem visoke plasmane i rezultate. Da li će biti dovoljno i za olipijske vize-  videćemo… Promenio sam i sastav juniorske muške reprezentacije puškom koja dolazi  u utorak. Andrija Milovanović neće gađati, tako da su za obe discipline prijavljeni  Jovan Čičevski, Stevan Jovanović i Lazar Kovačević.

U ženskoj seniorskoj selekciji puškom Ivana Maksimović i Andrea Arsović već imaju olimpijske vize i u borbi za ulaznicu za Rio je Jelena Živković iz Jagodine. Ivana Maksimović je pre dve godine u Osijeku osvojila evropsku bronzu  u trostavu:
- Biće veoma teško po ovoj vrućini, ali kako svima – tako i nama. Spremne smo za visoke rezultate i volela bih samo da je malo hladnije - kaže Ivana Maksimović.

U dobre plasmane veruje i Andrea Arsović:
- Imale smo priliku da treniramo po vrlo ekstremnim uslovima i moram da priznam da se nismo nadali da će biti ovako toplo. Znamo da moramo i na to da se priviknemo, a u našoj opremi nije lako. Dugo smo se spremale za ovo prvenstvo i daćemo sve od sebe da se pokažemo u najboljem svetlu. Verujem da možemo da se borimo za ekipnu medalju i da je osvojimo, jer prema trenutnim rezultatima, vredimo za nju. 

Jelena Živković  ima ekipno juniorsko zlato i pojedinačnu bronzu MK puškom  60 metaka ležeći sa EŠ u Beogradu 2005. kao i svetsku juniorsku ekipnu bronzu  iz Zagreba 2006. u trostavu. Oba puta u reprezentaciji je bila i Andrea Arsović:
-  Kako sam u ekipi u dobrom društvu, tako sam i u pojedinačnom takmičenju u dobrom društvu jer su pored mog trenera Momira Spasojevića i stručnog  tima tu kao podrška i moje drugarice Ivana i Andrea. Očekujem da ponovim rezultat sa Svetskog prvenstva prošle godine, kada sam oborila lični rekord. Ako uspem biće to sjajan doprinos ekipi, nadam se za visok plasman.

U ženskoj juniorskoj selekciji MK puškom trostav su Milica Babić, Sanja Vukašinović i Nevena Armuš. Sve tri debituju MK oružjem na Prvenstvima Evrope, ali su sjajno gađale na poslednjim kontrolnim takmičenjima i ova selekcija je kandidat za veoma visok plasman. Pojedinačno finale juniorki je u 12,30, a seniorki u 15,30.

MK puškom 60 metaka ležeći takmičiće se Milenko Sebić, Nemnja Mirosavljev i Stevan Pletikosić. U istom sastavu su na Šampionatu sveta u Granadi prošle godine osvojili svetsku bronzu. Mirosavljev i Sebić „nišane“ i olimpijske vize. Na programu su eliminacije (zbog većeg broja prijavljenih takmičara od kapaciteta strelišta - 60 mesta)  koje će se računati za ekipne medalje i za  plasman u pojedinačne kvalifikacije u sredu.

U stručnom timu su sportski direktor SSS Srećko Pejović, kao i treneri Dragan Donević, Jelena Arunović, Aleksandar Zlatić, Goran Mikec, Momir Spasojević, lekar dr Slaviša Jovanović.

U disciplini skit za seniore gađaće u utorak Goran Stojadinović i Jovan Amanović (obojica Novi Sad) prvih 75 golubova. Drugih 50 golubova i finale je u sredu. 
Srpski strelci su na Šampionatu Evrope MK oružjem 2013. u Osijeku osvojili dve medalje, obe bronzane. Ivana Maksimović je bila treća MK puškom trostav kao i ženska seniorska reprezentacija MK pištoljem (Arunović, Šekarić i Rašeta).

Pre Šampionata Evrope MK oružjem u Mariboru, gde će se podeliti 21 viza za Rio, Srbija ima ukupno osam kvota, četiri puškom i četiri pištoljem. Dve su u Granadi prošle godine na SP osvojile Andrea Arsović (vazdušna puška) i Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), a po dve su ove godine na Svetskom kupu u Koreji osvojili Ivana Maksimović (vazdušna puška) i Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj), u Fort Beningu Milutin Stefanović (vazdušna puška) i Damir Mikec (MK pištolj) i u Minhenu Stevan Pletikosić (vazdušna puška) i Bobana Veličković (vazdušni pištolj). 

Datum: 21.07.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...