x

Pletikosić osmi u finalu MK puškom 60 metaka ležeći na EŠ

Pletikosić osmi u finalu MK puškom 60 metaka ležeći na EŠ
Stevan Pletikosić, kragujevački olimpijac, zauzeo je osmo mesto u finalu MK puškom 60 metaka ležeći drugog dana Šampionata Evrope u streljaštvu u Pregerskom kraj Maribora sa 81,5 krugova. Pojedinačno zlato pripalo je Sergeju Kovalenku iz Rusije sa 209,2 kruga, srebro je osvojio Sergej Kamenski (Rusija) sa 208,1 krug dok je bronza pripala Vitaliju Bubnoviču (Belorusija) sa 180,1 krug.

Po velikoj vrućini, Nemanja Mirosavljev je završio na 28. mestu sa 621,6 krugova, a Milenko Sebić na 41. mestu sa 619,9 krugova. Za ulazak u finale bilo je potrebno 624,9 krugova i Pletikosić je posle osnovnog dela bio šesti sa 625,1 krug. Najbolji rezultat imao je Sergej Kamenski (Rusija) sa 628,3 kruga.

Pletikosić je imao šansu da ne ispadne prvi jer je raspucavao od nastavi takmičenje. Posle prve serija na ispadanje imao je isti rezultat kao i Austrijanac Šmirl. Odlučivao je dodatni metak, Pletikosić je pogodio 10,0 a Šmirl 10,8 i  Austrijanac je nastavio takmičenje...

– Zadovoljan sam rezultatom i kako sam gađao u osnovnom delu. Bilo je jako vruće, a onda je i vetar počeo da menja pravac i teško je bilo prilagoditi se, pa su i rezultati, generalno gledano, bili slabiji za krug ili dva. Uspeo sam da se snađem i izborim šesto mesto i plasiram se u finale. U finalu počeo sam jako dobro, ali i u sali bilo paklena vrućina, jer  nema nikakve ventilacije. Znojio sama se kao da sam ispod tuša, pa mi je deo opreme počeo da isklizava, a u finalu nije moguće da ustanem i da ga popravim. Probao sam nešto da improvizujem, ali efekat nije bio kakav sam želeo i to mi je dosta smetalo. U celini osmo mesto u Evropi nije loše.

U Maribor je doputovala seniorska reprezentacija MK pištoljem Jasna Šekarić, Zorana Arunović i Jasmina Grgić.  U Osijeku na EŠ 2013. bile su treće, kada je u sastavu bila, umesto Jasmine Grgić, Danica Rašeta. Stigla je i muška juniorska reprezentacija puškom Jovan Čičevski, Lazar Kovačević i Stevan Jovanović.

- Prošle godine bili smo u Mariboru na Svetskom kupu i uslovi su bili gotovo indentični kao sada. Tada smo se dogovorili da se ponašamo kao da je sve normalno i, pošto je svima vruće, da to preokrenemo u našu korist i uspelo je: Osvojili smo dve zlatne medalje, Damir Mikec MK, Zorana Arunović vazdušnim pištoljem dok se Milutin Stefanović okitio bronzom vazdušnom puškom- kaže trener reprezentacije za pištolj Jelena Arunović.- Period posle Evropskih igara u Bakuu smo iskoristili da ispravimo neke nedodostatke koje je Zorana Arunović ispoljila. Nismo imali završne pripreme, trenirali smo u Beogradu po sličnim uslovima kao ovde, od pola osam ujutro. Već pri kraju treninga bilo je nesnosno toplo. Jasmina Grgić je imala odličan rezultat na Univerzijadi u Gvangdžuu 581 krug. To je izvanredno i njoj je podiglo samopouzdanje i veru ta može da ga ponovi i ovde u Mariboru. O Jasni ne treba pričati mnogo. Toliko godina traje i još na svakom takmičenju može da konkuriše za finale.

Trećeg dana, u četvrtak 23. jula, bogat program! Seniorke Z. Arunović, Šekarić Gragić će gađati MK pištoljem (finale od 17 časova, dele se dve olimpijske vize), a na vatrenu liniju izaći će seniorke (Ivana Maksimović, Andrea Arsović i Jelena Živković) i juniorke (Milica Babić, Nevena Armuš i Sanja Vukašinović) u disciplini 60 metaka ležeći. Juniori Jovanović, Kovačević i Čičevski boriće se MK puškom trostav 3 puta 40 metaka. Žene ne gaćaju finale MK puškom 60 metaka ležeći, dok će juniori za medalje nadmetati u finalu od 13,45 časova.

U prva dva dana srpski strelci su osvojili zlato i srebro. Šampionka Evrope za seniorke postala je Ivana Maksimović MK puškom trostav, dok se srebrnom medaljom sa državnim rekordom okitila ekipa juniorki u istoj disciplini (Milica Babić, Nevena Armuš, Sanja Vukašinović). Babićeva je  postavila novi pojedinačni juniorski  državni rekord osnovnog dela u trostavu (584), plasirala se u finale i zauzela odlično peto mesto.

- Dve medelje i tri finala u dva dana – početak kakav se samo poželeti može. Šteta što Mirosavljev ili Sebić nisu ušli u finale MK puškom 60 metaka ležeći. Pletikosić je dobro gađao osnovni deo, ali je u finalu po velikoj zapari bio slabiji i prvi je ispao – komentar je Srećka Pejovića, sportskog direktora SS Srbije.

U disciplini skit za seniorke, Goran Stojadinović osvojio je 59. mesto od 66 strelaca sa 111 golubova (po serijama 22, 21, 23, 22, 23), dok je Jovan Amanović 65. sa 107 golubova (23, 23, 20, 22, 19). Za plasman među šestoricu koji odlučuju o medaljama, bilo je potrebno 122 goluba i petorica takmičara sa tim rezultatom raspucavalo je ze jedno mesto. Petorica  takmičara koja su odmah ušla u polufinale imala su po 123 goluba (od maksmalnih 125).

Prvog dana oboren je evropski i izjednačen svetski rekord. Juniorke Rusije su MK pištoljem 30 plus 30 metaka osvojile zlato sa 1.726 krugova i  popravile 26 godina star evropski rekord (stari 1.725, Češka u Zagrebu na EŠ 1989) i izjednačile svetski (1.726 – Kina, sa Azijskog šampionata 2007. u Kuvajtu). Srebro je pripalo Nemačkoj sa 1.716 krugova a bronza Poljskoj sa 1.713 krgova. Rusiju je predvodila sjajna Vitalina Bacaraškina  koja je  bila najbolja u osnovnom delu sa fanatastičnih 590 krugova (prva slednjeća rivalka imala je 581 krug) a finale je vredelo 574 kruga!  Pobedila je i u finalu finala sa 7:5 Mihaelu Skeries (Nemačka) dok je bronzu osvojila Matilda Lamole (Francuska) savladavši u maratonu sa 11:9 Miroslavu Minčevu (Bugarska). Srbija nije imala predstavnice.

Datum: 23.07.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...