x

Sebiću olimpijska viza, seniori peti u trostavu

Sebiću olimpijska viza, seniori peti u trostavu
Četvrti dan Šampionata Evrope u Pregerskom kraj Maribora i još jedan veliki uspeh srpskog streljaštva: Milenko Sebić, strelac Crvene zvezde osvojio je olimpjsku vizu za Rio, devetu za Srbiju u gađanju MK puškom trostav i šesto mesto u pojedinačnom finalu, dok je muška seniorska reprezentacija Srbije zauzela u trostavu visoko peto mesto ali je mogla i do – medalje! 

- Ova sezona je bila izuzetno teška. Bio sam nekoliko puta na Svetskim kupovima u finalima, ali je uvek  malo nedostajalo da osvojim kvotu. U Mariboru su bili jako teški uslovi za takmičenje, ali sam sve odradio fenomenalno u kvalifikacijama, popravio državni rekord za dva kruga i stvarno sam prezadovoljan -  izjavio je Milenko Sebić.- Laknulo mi je kada sam se plasirao u finale i obezbedio olimpijsku vizu koju smo moj trener Alina Sebić i ja toliko priželjkivali i bila nam je najvažniji cilj u ovoj godini… U finalu je moglo da bude bolje, rano sam izgubio priključak sa vodećima i to me je koštalo … 

Sebić se, posle osnovnog dela, sa 1.180 krugova (po stavovima klečeći 397, ležeći 397, stojeći 386) što je i novi državni rekord u trostavu (stari 1.178 - Mirosavljev, Svetski kup u Minhenu 2103) plasirao kao drugi u pojedinačno finale koje je vredelo 1.172 kruga i, tako, odmah obezbedio, bez obzira na ishod, olimpijsku vizu jer su, do osmorice finalista, samo on i sedmoplasirani Nemac Mihael Janker bili bez vize. Treća viza je, prema još nezvaničnim informacijama,  pripala Gerno Rumpleru iz Austrije koji je bio 13!  I Rus Kamenski je imao  1.180 krugova.

U finalu, Sebić je posle klečećeg stava bio  peti, posle ležećeg je pao na šesto mesto. U dve serije od po pet metaka stojećeg stava (48,6 i 46,8) kada počinju eliminacije nije uspeo da se popne neki stepenik više i ostao je šesti… Zlatna medalja pripala je Rusu Sergeju Kamenskom sa 456,7 krugova, srebro je osvojio Aleksis Rajno (Francuska) sa 455,2 kruga a bronzu Daniel Brodmejer (Nemačka) sa 445,3 kruga. Kamenskom je ovo druga evropska medalja u Mariboru, bio je vicešampion MK puškom 60 metaka ležeći. 

Milutin Stefanović je završio na visokom 12. mestu sa 1.169 krugova (389, 398, 382), dok je Nemanja Mirosavljev bio 49. od 61 učesnika sa 1.155 krugova (388, 397, 370). 

Seniorska reprezentacija Srbije MK puškom trostav osvojila je peto mesto u konkurenciji 14 selekcija sa 3.504 kruga (Sebić 1.180, Stefanović 1.169, Mirosavljev 1.155). To je ujedno i novi ekipni državni rekord, stari je bio 3.494 kruga (reprezentacija Srbije, turnir u Plzenu 2103). Bronzana medalja je bila udaljena samo sedam krugova! Slavili su Rusi sa 3.524 kruga i novim evropskim rekordom (stari 3.513 - Fracuska sa EŠ u Osijeku 2013). I „srebrni“ Nemci su bili bolji od starog rekorda sa 3.523 kruga, dok je bronza pripala Francuskoj sa 3.511 krugova. Četvrti su Austrijanci sa 3.510 krugova.

Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije je konstatovao:
– Visoko drugo mesto u osnovnom delu Milenka Sebića, uz novi državni rekord za nas nije iznenađenje. Sebić je ove godine naš najuspešniji takmičar MK puškom i samo loša sreća sprečila ga je da još ranije izbori olimpijsku kvotu. Sada je osvojio i to je dobro i za njega i za naš streljački sport... Reprezentacija je  „ispustila“ medalju, možda i najsjajniju, i to je velika šteta...

U Maribor je doputovala seniorska reprezentacija Srbije MK pištoljem slobodnog izbora u kojoj su Dimitrije Grgić, Damir Mikec i Andrija Zlati. Takmičiće se u subotu a na nišanu su medalje i dve olimpijske vize koliko će se podeliti. Finale je do 15 časova. U subotu će i „zlatni“ juniori u trostavu Stevan Jovanović, Lazar Kovačević i Jovan Čičevski, gađati MK puškom 60 metaka ležeći. Finale je u 17,15.

– Veliki mi je san da postanem prvak Evrope. Vazdušnim pištoljem osvojio sam zimus srebrnu medalju u Arnhemu, a sada želim zlatnu bez obzira što sam zlato osvojio i u Bakuu na Evropskim igrama u ovoj disciplini. Ovde su skoro svi učesnici iz Bakua, ali nas ima više  jer na Šampiona Evrope svaka zemlja ima pravo na tri strelca a na Evrksim igraam su gađala po dvojca. Zato je i malo jača konkurencija, jer, primera radi, treći Rus u ekipi je veoma jak, ali se time ne opterećujem... Želja je tu, uveren sam da će  i ogroman rad doneti rezultat. Spremao sam se više od mesec dana od povratka iz Bakua svaki dan  trenirajući u Beogradu na 40 stepeni na Carevoj ćupriji, tako da sam spreman i na ove uslove – rekao je Damir Mikec koji je u Bakuu na Evropskim igrama osvojio oba zlata – vazdušnim i MK pištoljem.

Srpsko streljaštvo ima sada ukupno devet viza za Rio, pet puškom i četiri pištoljem. Dve su u Granadi prošle godine na SP osvojile Andrea Arsović (vazdušna puška) i Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), a po dve su ove godine na Svetskom kupu u Koreji osvojili Ivana Maksimović (vazdušna puška) i Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj), u Fort Beningu Milutin Stefanović (vazdušna puška) i Damir Mikec (MK pištolj), u Minhenu Stevan Pletikosić (vazdušna puška) i Bobana Veličković (vazdušni pištolj) i jednu u Mariboru na EŠ Milenko Sebić (MK puška trostav).. 

Srbija je na EŠ u Mariboru do sada osvojila tri medalje, dve zlatne i srebrnu. Šampionka Evrope postala je Ivana Maksimović MK puškom trostav, zlatom se okitila u disciplini MK puška trostav muška juniorska reprezentacija Srbije (Stavan Jovanović, Miloš Ivanović i Jovan Čičevski ) a srebro je osvojila juniorska ženska reprezetcija (Babić, Vukašinović, Armuš) u  trostavu sa državnim rekordom.

Datum: 25.07.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...