x

Kosovo primljeno u ESK

Kosovo primljeno u ESK
Streljački savez Kosva i pored protivljenja Streljačkog saveza Srbije primljen je u Evropsku streljačku konfederaciju (ESK) na Generalnoj skupštini u Ljubljani. Među predstavnicima 43 nacionalne streljačke federacije bili su i predsednik Streljačkog saveza Srbije Siniša Mašović i sportski direktor Srećko Pejović.

Prezidijum Evropske streljačke konfederacije je u subotu, raspravljao o zahtevu Kosova, ali i o pismu Streljačkog saveza Srbije u kojem je izneto protivljenje SSS kao i  čitav istorijat ovog slučaja. SS Srbije je predložio da se ovaj zahtev ne stavlja na dnevni red.

– Na početku sednice delegati su korektno upoznati s našim stavom, glasanje je bilo javno, a odluka nije bila jednoglasna. Pored nas, protiv prijema Kosova glasala je i predstavnica Slovačke, dok su se predstavnici nekoliko saveza uzdržali od glasanja. Pri stavljanju zahteva Kosova za prijem u ponopravno članstvo istaknuto je da je Međunarodni olimpijski komitet to već učinio, da je svetska streljačka federacija primila Kosovo u privremeno članstvo, da su sportisti Kosova već učestvovali na Evropskim igrama u Bakuu i da je odluka o prijemu u interesu sportista Kosova – preneo je događaje sa zasedanja Generalne skupštine ESK Siniša Mašović.

U članstvo ESK primljena je Bugarska streljačka unija, čiji je predsednik legendarna olimpijka i jedna o najboljih takmičarki pištoljem u istoriji svetskog streljaštva Marija Grozdeva. Ovu novu organizaciju, nastalu posle velikih sukoba i podela u bugarskom streljačkom sportu, priznao je Olimpijski komitet Bugarske. 

Generalna skupština ESK održana je pred početak Evropskog šampionata MK oružjem u Mariboru (18. jul – 1. avgust). Svečano otvaranje Šampionata Evrope održano je na Trgu sloboda u Mariboru. Zastavu Srbije nosila je mlada takmičarka puškom iz Novog Sada Sanja Vukašinović.

Datum: 20.07.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...