x

Partizan opet sačuvao titulu

Partizan opet sačuvao titulu
U nedelju, 1. marta 2015, u Centru za studentski sport (sala na Đačkom igralištu) u Novom Sadu u organizaciji Veslačkog kluba Danubius 1885 i Veslačkog saveza Srbije održano je prvo zvanično takmičenje u novoj sezoni – Prvenstvo Srbije na ergometrima. 

Žestoka bitka se vodila u svim kategorijama u obe konkurencije, uz veliki odziv svih naših veslačkih klubova sa gotovo najjačim takmičarima. Organizacija je kao i prošle godine, kada je domaćin takođe bio Danubius 1885, bila na najvišem niovu. Takmičenje je proteklo u izuzetnoj atmosferi prepune sale na Đačkom igralištu, u kojoj nije imala gde ni igla da padne, a obeležile su ga i neizvesne borbe i veliki broj odličnih rezultata od toga i jedan državni rekord koji je postavio Miloš Stanojević u konkurenciji lakih seniora. Na šampionatu, koji je oborio rekord po broju učesnika, titulu najuspešnijeg kluba i ove godine odneo je Partizan čiji su veslači osvojili ukupno 76 bodova, čime su ubedljivo sačuvali titulu osvojenu lane. Drugo mesto u ukupnom plasmanu pripalo je Crvenoj zvezdi (37), a treće Čurugu (34). Partizan je sa 70 bodova bio najuspešniji među veslačima, dok je Čurugu sa 24 boda pripalo zvanje najboljeg među veslačicama.

Uz prisustvo gotovo svega najboljeg što srpsko veslanje trenutno ima najbolji rezultat u kategoriji seniora zabeležio je Marko Marjanović (Partizan), inače prošlogodišnji. Kod lakih seniora, kao i lane, trijumfovao je Miloš Stanojević (Tamiš), među seniorkama ponovo je najbolja bila Iva Obradović (Danbubius 1885), dok je kod lakih seniroki opet zlato pripalo Zorici Mrđi (Čurug). Kod juniora trijumfovao je Lazar Lazović (Crvena zvezda), kod juniorki Ljiljana Jošić (Čurug), kod kadeta Veselin Tričković (Partizan), a kod kadetkinja prošlogodišnja šampionka Jovana Stanivuk (Čurug). Takmičenje u pionirskoj konkurenciji je bilo u tri discipline, kao i lane kada je uvedena ova praksa. U skifu kod pionira titulu državnog prvaka odneo je Petar Šavrljuga (Crvena zvezda), a kod pionirki Mađa Bezbradica (Crvena zvezda). U dubl skulu najsjajnije odličje pripalo je tandemu Partizana Petar Ostojić, Nikola Mirilo, odnosno Dori Šereš i Jani Tarabić (Danubius 1885). Pioniri Crvene zvezde Nikola Ristić, Ognjen Pajević, Petar Pejčić Andrej Jagić trijumfovali su u četverac skulu, a u istoj disciplini kod pionirki najbolje su bile Vukosava Janjić, Ana Filipović, Elena Radojković i Aleksandra Dinčić (Partizan).

– Partizan je, prema očekivanju, odbranio titulu ekipnog prvaka. Ovaj klub je tirjumfovao i u muškoj konkurenciji, dok je u ženskoj najbolji bio Čurug, čime je dokazao da je postao prava riznica odličnih veslačica. Bilo je mnogo dobrih rezultata a posebno treba istaći ostvarenje lakog seniora Miloša Stanojevića koji je s vremenom 6:15,8 oborio državni rekord. Marko Marjanović je, kao i lane, bio najbolji među seniorima sa odličnim rezultatom od 5:47,06, što je za samo 10 stotinki slabije od državnog rekorda. Iva Obradović je potvrdila dominaciju među seniorkama, a prošlogodišnju titulu je sačuvala i Zorica Mrđa u konkurenciji lakih seniorki – ocenio je učinak seniora i seniorki Petar Ibročić, član selektorske komisije VSS.

Prvi čovek struke Danubiusa 1885 osvrnuo se i na učinak veslačkog podmlatka na popularnpoj „Ergometrijadi“.
– Od novih naraštaja posebno bih pohvalio rezultat Veselina Tričkovića koji je tirjumfovao u konkurenciji kadeta sa izvanrednim vremenom za njegov uzrast od 6:17,7. Na visini zadatka bili su i junior Lazar Lazović, juniorka Ljiljana Jošić i kadetkinja Jovana Stanivuk s rezultatima 6:16,4, 7:07,1, odnosno 7:18,1. Takođe, zanimljivo je bilo i u pionirskoj konkurenciji u kojoj se borilo mnogo više kombinovanih posada nego lane kada smo prvi put uveli takmičenje dubl skulova i četverac skulova – kazao je glavni organizator ovog takmičenja Ibročić.

Održano je i takmičenje veterana i studenata. Kod vetarana uzrasta od 30 do 40 godina najbolji je bio Dejan Stević (Koloseun-021), a kod veteranki ove kategorije Neda Karanović iz istog kluba. U kategoriji VM 40-50 trijumfovao je Nikola Otašević (Smederevo), u kategoriji VM 50-60 Aleksandar Petrović (Danubius 1885), a u kategoriji VM 60-70 Mihajlo Vujasinović (Crvena zvezda). Kod studenata je pobedio Srđan Krstić (Novosadski univerzite), a kod studentkinja Mila Dujović (Beogradski univerzitet).

– Sve u svemu jako smo zadovoljni kako je protekao i ovaj šampionat u Novom Sadu. Ponovo smo oborili rekord budući da je učestovalo 490 takmičara i takmičarki što je za deset više nego lane, kada je takođe oboren rekord. Primetan je porast učesnika među veteranima, a i ove godine, van konkurencije, takmičili su se predstavnici drugih sportova – kajaka, biciklizma, plivanja, fitnesa... Posebno smo srećni zbog činjenice da su se takmičili gotovo svi reprezentativci koji su dali posebnu težinu ovom događaju. Iz organizacionog ugla sve je proteklo u najboljem redu. Iako je sala na Đačkom igralištu bila prepuna, što takmičara što gledaoca, satnica i plan su maksimalno ispoštovani. Ovom prilikom se posebno zahvaljujem svim klupskim trenerima i samim takmičarima bez čije velike pomoći ne bismo uspeli da iznesemo organizaciju ovako masovnog šampionata – rekao je na kraju Petar Ibročić.

Datum: 02.03.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...