Bogićević: Sve je moguće, pa i da pobedimo Novozelanđane

Smederevac Dušan Bogičević je u veslanju od 2001. Iako je tokom karijere imao par izvanrednih rezultata kao što su evropsko srebro sa Markom Marjanovićem u dubl skulu 2011. u Bugarskoj, bronza sa istim partnerom na Evropskom prvenstvu u Belorusiji 2009, a iste godine i plasman u finale Svetskog prvenstva u Poljskoj (šesto mesto), na svoju najbolju sezonu čekao je do prošle godine. 

Postao je evropski prvak u dvojcu bez kormilara na šampionatu u Beogradu i to u tandemu sa svojim klupskim kolegom Veselinom Savićem, s kojim je prvi put seo u ovaj čamac na početku 2014. Da beogradsko zlato nije bila slučajnost Bogičević i Savić su dokazali na Svetskom kupu u Lucernu gde su se domogli bronze. Na putu ka krunisanju sezone, koje je trebalo da se, prema očekivanjima mnogih, dogodi na Svetskom prvenstvu u Holandiji, isprečila se povreda štrokera srpskog dvojca.

Zbog upale nerva u ramenu Bogičević je ispao iz stroja u završnim pripremama za planetarni šampionat u Amsterdamu. Na ovaj zdrastveni problem nadovezala se i operacija masnog tkiva na stopalu zbog koje je propustio i početak priprema za predstojeću sezonu. Ipak, na sreću zdrastveni problemi su postali Bogičevićeva prošlost. Kako kaže polako ali sigurno se vratio u pravi ritam i uhvatio pravi zalet za ogromne izazove u 2015.

– Potpuno sam se oporavio. Posle pauze zbog problema sa ramenom i stopalom fanatično sam krenuo sa treninzima i po mojoj proceni na 95 odsto sam fizičke spreme u odnosu na isti period prošle godine. Pripreme idu po planu. Treniramo maksimalno fokusirano i nema nekih velikih promena u odnosu na program treninga u odnosu na prošlu godinu, s tim da se trudimo, i uspevamo u tome, da sve trenažne elemente podignemo na još viši nivo. Trenutno radimo u italijanskoj Sabaudiji gde prvi put imamo značajnije pripreme na vodi. Veslamo, mahom u dvojcu, i nastojimo da što više “ispeglamo” svaki tehnički element – kaže Bogičević.

Po mišljenju člana VK Smederevo učešće Savić i njega na Svetskom prvenstvu u Amsterdamu mnogo bi značilo za ovaj čamac.
– Svako takmičenje nam je zlata vredno, pošto smo i dalje mlada i nova ekipa. Nastupom na Svetskom kupu u Lucernu smo se, posle evropske, na najbolji način predstavili i na svetskoj sceni gde smo bili najbolja ekipa sa Starog kontinenta. Hteli smo da odemo korak dalje na šampionatu u Amsterdamu ali se moja povreda desila u najgorem trenutku. To je sastavni deo sporta i sa takvim stvarima moraš da znaš se nosiš – istakao je Bogičević i dodao.

– U finalu Lucerna smo se ogledali sa godinama neprikosnovenim svetskim dvojcem Bondom i Marejom sa Novog Zelanda. U direktnom okršaju smo videli o kakvim se veslačima radi. Međutim, ne mislim da nisu neuhvatljivi. Siguran sam da to što oni pokazuju na stazi nije konačan limit u ovoj disciplini. Postavili su visok standard, ali mislim da je u sportu sve moguće, pa i to da Savić i ja možemo da pobedimo čuvene Novozelanđane.

Bogičević na kraju “podvlači” da će Savić i on, kao i prošle, i ove godine ići korak po korak. Glavni cilj će, nema sumnje, i za njih dvojicu biti plasman na Olimpijske igre u Riju 2016. Na Svetskom prvenstvu u francuskom Ožibeleu u dvojcu će biti podeljeno 11 olimijskih “viza”, a za preostale dve vodiće se borba na Olimpijskim kvalifikacijama u Lucernu 2016.

– Za sada smo isključivo fokusirani na Izbornu regatu. Da bismo uopšte razmišljali o nekim višim ciljevima prvo ponovo treba da dokažemo da smo najbolji srpski dvojac, disciplini u kojoj će biti najžešća konkurencija u zemlji. Tek posle toga ćemo praviti detaljan plan za nastavak sezone. U pripreme smo ušli s namerom da svakim treningom pomerimo granice svojih mogućnosti. Takav pristup, uz kvalitet koji smo već dokazali, trebalo bi da garantuje da ćemo se i ove sezoni radovati uspesima na međunarodnoj sceni – kaže na kraju Bogičević.
Datum: 17.02.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...