x

Bogićević: Sve je moguće, pa i da pobedimo Novozelanđane

Bogićević: Sve je moguće, pa i da pobedimo Novozelanđane
Smederevac Dušan Bogičević je u veslanju od 2001. Iako je tokom karijere imao par izvanrednih rezultata kao što su evropsko srebro sa Markom Marjanovićem u dubl skulu 2011. u Bugarskoj, bronza sa istim partnerom na Evropskom prvenstvu u Belorusiji 2009, a iste godine i plasman u finale Svetskog prvenstva u Poljskoj (šesto mesto), na svoju najbolju sezonu čekao je do prošle godine. 

Postao je evropski prvak u dvojcu bez kormilara na šampionatu u Beogradu i to u tandemu sa svojim klupskim kolegom Veselinom Savićem, s kojim je prvi put seo u ovaj čamac na početku 2014. Da beogradsko zlato nije bila slučajnost Bogičević i Savić su dokazali na Svetskom kupu u Lucernu gde su se domogli bronze. Na putu ka krunisanju sezone, koje je trebalo da se, prema očekivanjima mnogih, dogodi na Svetskom prvenstvu u Holandiji, isprečila se povreda štrokera srpskog dvojca.

Zbog upale nerva u ramenu Bogičević je ispao iz stroja u završnim pripremama za planetarni šampionat u Amsterdamu. Na ovaj zdrastveni problem nadovezala se i operacija masnog tkiva na stopalu zbog koje je propustio i početak priprema za predstojeću sezonu. Ipak, na sreću zdrastveni problemi su postali Bogičevićeva prošlost. Kako kaže polako ali sigurno se vratio u pravi ritam i uhvatio pravi zalet za ogromne izazove u 2015.

– Potpuno sam se oporavio. Posle pauze zbog problema sa ramenom i stopalom fanatično sam krenuo sa treninzima i po mojoj proceni na 95 odsto sam fizičke spreme u odnosu na isti period prošle godine. Pripreme idu po planu. Treniramo maksimalno fokusirano i nema nekih velikih promena u odnosu na program treninga u odnosu na prošlu godinu, s tim da se trudimo, i uspevamo u tome, da sve trenažne elemente podignemo na još viši nivo. Trenutno radimo u italijanskoj Sabaudiji gde prvi put imamo značajnije pripreme na vodi. Veslamo, mahom u dvojcu, i nastojimo da što više “ispeglamo” svaki tehnički element – kaže Bogičević.

Po mišljenju člana VK Smederevo učešće Savić i njega na Svetskom prvenstvu u Amsterdamu mnogo bi značilo za ovaj čamac.
– Svako takmičenje nam je zlata vredno, pošto smo i dalje mlada i nova ekipa. Nastupom na Svetskom kupu u Lucernu smo se, posle evropske, na najbolji način predstavili i na svetskoj sceni gde smo bili najbolja ekipa sa Starog kontinenta. Hteli smo da odemo korak dalje na šampionatu u Amsterdamu ali se moja povreda desila u najgorem trenutku. To je sastavni deo sporta i sa takvim stvarima moraš da znaš se nosiš – istakao je Bogičević i dodao.

– U finalu Lucerna smo se ogledali sa godinama neprikosnovenim svetskim dvojcem Bondom i Marejom sa Novog Zelanda. U direktnom okršaju smo videli o kakvim se veslačima radi. Međutim, ne mislim da nisu neuhvatljivi. Siguran sam da to što oni pokazuju na stazi nije konačan limit u ovoj disciplini. Postavili su visok standard, ali mislim da je u sportu sve moguće, pa i to da Savić i ja možemo da pobedimo čuvene Novozelanđane.

Bogičević na kraju “podvlači” da će Savić i on, kao i prošle, i ove godine ići korak po korak. Glavni cilj će, nema sumnje, i za njih dvojicu biti plasman na Olimpijske igre u Riju 2016. Na Svetskom prvenstvu u francuskom Ožibeleu u dvojcu će biti podeljeno 11 olimijskih “viza”, a za preostale dve vodiće se borba na Olimpijskim kvalifikacijama u Lucernu 2016.

– Za sada smo isključivo fokusirani na Izbornu regatu. Da bismo uopšte razmišljali o nekim višim ciljevima prvo ponovo treba da dokažemo da smo najbolji srpski dvojac, disciplini u kojoj će biti najžešća konkurencija u zemlji. Tek posle toga ćemo praviti detaljan plan za nastavak sezone. U pripreme smo ušli s namerom da svakim treningom pomerimo granice svojih mogućnosti. Takav pristup, uz kvalitet koji smo već dokazali, trebalo bi da garantuje da ćemo se i ove sezoni radovati uspesima na međunarodnoj sceni – kaže na kraju Bogičević.
Datum: 17.02.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...