x

Srpska veslačka elita u Novom Sadu

Srpska veslačka elita u Novom Sadu Autor fotografije: Mihailo Bogdanović
Startni pucanj nove veslačke sezone čuće se u nedelju u Novom Sadu. U organizaciji Veslačkog kluba Danubius 1885 i Veslačkog saveza Srbije u Centru za studentski sport (sala na Đačkom igralištu) 1. marta 2015. održaće se prvo zvanično takmičenje u ovoj godini – Prvenstvo Srbije na ergometrima. Ovogodišnji šampionat, koje se već sedmu godinu uzastopno održava na ovom mestu, premašio je sva očekivanja budući da će biti oboren rekord po broju učesnika. Naime, oko 500 takmičara i takmičarki ući će u trku za odličja, za razliku od prošle godine kada se na Đačkom igralištu okupio 481 učesnik. Pored svih domaćih klubova na takmičenju u Novom Sadu ogledaće se i studenti beogradskog i novosadskog univerziteta kao i gosti iz drugih sportova.

Prema rečima glavnog organizatora predstojećeg takmičenja Petra Ibročića, inače i prvog čoveka struke u Danubiusu 1885, pripreme za predstojeći šampionat, koji će se bodovati za Rang listu Svetske veslačke federacije, završene su, a Danubius i Novi Sad spremni dočekuju početak borbi na ergometru.

– Budući da već imamo veliko iskustvo u organizaciji popularne “Ergometrijade” nadamo se da će i ove godine sve proteći u najboljem redu i da će svi iz Novog Sada otići zadovoljni organizacijom ovog događaja. Ono po čemu je ovogodišnji šampionat, ipak, specifičan jeste podatak da je ubedljivo najmasovniji do sada. Biće oboren prošlogodišnji rekord kada je na ovom takmičenju učestovao 481 takmičar. Trenutno smo na brojki 488, ali prijave još stižu, i po svoj prilici ove godine ćemo prebaciti kotu od 500. Kao i nekoliko prethodnih godina takmičiće se i veterani i studenti. Pored akademaca sa univerziteta u Beogradu i Novom Sadu u ovoj konkurenciji predstavnike će imati i Vojna Akademija i Vojna gimnazija iz Beograda. Nažalost, naši redovni gosti iz Mađarske i Hrvatske će propustiti “Ergometrijadu”. Ove godine se termin našeg događaja poklopio sa terminom njihovih takmičenja tako da nisu mogli da dođu. Želju da dođu su izrazili gosti iz Slovačke ali u ovom trenutku još nemamo zvaničnu potvrdu da će stići na takmičenje. Od gostiju tu će biti predstavnik Plivačkog kluba Novi Sad kao i ekipa Biciklističkog kluba Čivija iz Šapca. Bicikliste će predvoditi profesor fizičkog iz tamošnje srednje škole koji je do sada nekoliko puta nagovestio mogućnost pokretanja veslačkog kluba u ovom gradu, što bi bila odlična stvar za srpsko veslanje – kazao je Petar Ibročić.

Član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije “podvlači” da će posebnu težinu predstojećem Prvenstvu Srbije na ergometru dati učešće svih najboljih srpskih veslača i veslačica.

– Šampionat će biti izuzetno jak budući da su se redom svi naši reprezentativci prijavili za učešće i veoma smo srećni zbog toga. To u svakom slučaju daje posebnu težinu predstojećem državnom prvenstvu na kojem, s obzirom na izuzetnu konkurenciju, očekujemo mnogo dobrih rezultata. Inače, prošle godine je postignut dogovor sa svim klubovima da Prvenstvo Srbije na ergometrima bude i kriterijum za sastavljanje državnog tima pa je logično da ga ne propuštaju naši najbolji takmičari i takmičarke. Od svih kandidata za sastav reprezentacije očekuje se da barem budu na nivou svojih najboljih rezultata ili da ga, po mogućnosti, poboljšaju – istakao je Ibročić koji se i osvrnuo na svoju pulenku Ivanu Filipović. – Ivana je u odličnom ritmu. Na poslednjim testiranjima je postigla svoja najbolja vremena i na 2 km i na 6 km. Tako s pravom očekujem da na “Ergometrijadi” obori svoj rekord.

Državno prvenstvo će biti u svim uzrasnim kategorijama – pionirskoj, kadetskoj, juniorskoj, seniorskoj a poput 2014. takmičiće se i veterani i studenti. Start borbi zakazan je za 10 časova, a titulu brani Partizan čiji su veslači prošle godine sa 72 boda osvojili ekipno prvo mesto. Drugo mesto 2014. pripalo je Crvenoj zvezdi (40), treće Smederevu 1885 (25)...

– Posebno mi je drago da je i ove godine veliki odziv veslačkog podmlatka. U kadetskoj konkurenciji boriće se preko 100 učesnika, a impozantan broj takmičara i takmičarki biće i u pionirskom uzrastu. Prošle godine smo u ovoj uzrasnoj kategoriji pored skifa uveli i takmičenja u dubl skulu i četverac skulu jer nam je to omogućio novi softver koji uvezuje i osam ergometara. Da je to bio pravi potez dokazuje činjenica da se ove godine prijavilo čak 17 četverac skluova i 20 dublova. Na ovaj način u najmlađoj konkurenciji podelićemo više medalja jer je to njima najveća nagrada i satisfakcija za dalji rad. U Sali će, kao i lane, biti instaliran i veliki video bim preko sa kojeg će se direktno pratiti trke – rekao je Ibročić.

Uporedo sa Prvenstvom Srbije na ergometrima biće održana i Skupština Veslačkog saveza Srbije. U prostorijama Veslačkog kluba Danubius 1885 u Novom Sadu početak Skupštine je zakazan za 13 časova.
Datum: 27.02.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...