Ivana Filipović - Sazrela sam za Olimpijske igre

Nakon prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Beogradu gde je osvojila sedmo mesto u dvojcu bez kormilara sa Ivom Obradović, s kojom je postala evropska viceprvakinja u dubl skulu 2012. u Plovdivu, Ivana Filipović je sela u skif u kojem je provela ostatak prošle sezone. 

U ovom čamcu je osvojila 11. mesto na Svetskom kupu u Lucernu, bronzu i zlato na Internacionalnoj regati na Bledu, zlato na Internacionalnoj regati na Paliću, 13. mesto na Svetskom prvenstvu u Amsterdamu i zlato na Državnom prvenstvu u Beogradu. 

Odmah nakon šampionata Srbije sa svojim trenerom Petrom Iborčićem, članom Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije, krenula je ambiciozno u pripreme za predstojeću sezonu. Kako kaže ova veslačica Danubiusa 1885 trenažni proces ide u najboljem smeru, a najbolji dokaz toga su rezultati na testiranjima.

– Ceo novembar i decembar sam posvetila suvim treninzima, a odlučili smo da ovaj deo priprema provedemo u Novom Sadu. Radila sam pakleno u odličnoj atmosferi u klubu gde sam imala veliku podršku svih. Zaista mi je prijao ovaj ciklus, bez obzira što je bio izuzetno naporan i zahtevan. Srećom nisam imala zdrastvenih problema, ako se izuzme par dana pauze zbog prehlade, zbog koje sam propustila samo jedno testiranje. U januaru sam bila na pripremama u austrijskom skijaškom centru Ramsau sa nekolicinom ostalih reprezentativaca naše zemlje. Prvi put sam u svojoj karijeri radila po ovom programu bazičnih priprema. Bilo je napornije nego ikad ali se debelo isplatilo. Po povratku u Novi Sad odradila sam test na ergometru na 6 km i zabeležila rekordan rezultat, koji je umnogome prevazišao moje do tada najbolje vreme – zadovoljna je kako se odvijaju pripreme Filipovićeva.

Početkom februara Filipovićeva je otputovala u turski Kojčegiz gde se pridružila velikoj grupi naših veslača i veslačica koji su se već pripremali u ovom mestu.
– U Kojčegizu imam klasične pripreme na vodi. Cilj je izveslati što više kvalitetnih kilometara a biće i prilika da se prvi put ove sezone oprobam u kombinaciji sa Ivom Obradović i Jovanom Arsić, koje su od početka priprema radile odvojeno u Beogradu sa svojim trenerom – kaže Ivana.

I Ivani cilj svih ciljeva u predstojećoj sezoni jeste Svetsko prvenstvo u francuskom Ožibeleu, glavno kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Riju 2016. U ženskom skifu u Francuskoj će se podeliti devet, a u ostalim disciplinama 11 olimpijskih “viza”. 

– Čvrsto verujem da sam sazrela, i fizički i psihički, za svoj prvi plasman na olimpijske igre. Imam kvalitet za to, a neophodno je samo da nastavim da radim i da napredujem kao što je bio slučaj u prethodna tri meseca. Želim da na Izbornim regatama budem najbrži skif u zemlji, ali to ne bi isključivalo varijantu da na samim takmičenjima nastupim u nekom drugom čamcu. Sezona je duga, do Svetskog prvenstva u Francukoj ima mnogo takmičenja, na kojima će se najbolje videti šta je najbolje rešenje. Sve u svemu volela bih da veslam u čamcu koji bi pored norme za Igre imao i kvalitet za finale i borbu za medalju. Sama sezona ce pokazati koji će to čamac biti – kaže na kraju Ivana Filipović.
Datum: 09.02.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...