Trenažna tehnologija
Tehnologija predstavlja nauku o veštinama i zanatima (grc. lechne logos). Kada kažemo trenažna tehnologija, onda podrazumevamo nauku o veštini i zanatu, koji se zove trening. S obzirom na to da je svrha tehnologije menjanje, preobražaj (transformacija), trenažna tehnologija predstavlja najviši oblik ove promene, jer se odnosi na promenu, kako oblika (forme), tako i unutrašnje strukture (sastava) ljudskog organizma. Koristi sva naučna saznanja iz svih oblasti koje se dotiču adaptivnih sposobnosti ljudskog organizma. Predstavlja naučno prikazivanje ljudske delatnosti, čija je svrha optimalna adaptacija u cilju postizanja visokih sportskih rezultata.

Tehnološki postupci su: definisanje cilja, utvrđivanje stanja subjekta, utvrđivanje faktora ograničenja, izbor trenažnih sredstava, utvrđivanje trenažnih opterećenja, izbor metoda treninga, kontrola tranzitivnih stanja, analiza finalnih rezultata.

U procesima i postupcima trenažne tehnologije, potrebno je utvrđivati stepen zamora i preduzimati blagovremene, svrsishodne i pravovaljane mere u procesu oporavka sportista, prvenstveno vodeći računa o stanju zdravlja sportista i specifičnostima tokova procesa u zavisnosti od vrste sporta, uslova treninga, rečima treninga, trenažnih opterećenja i nivoa pripremljenosti sportista (J. Malacko, 2008). 

Cilj trenažne tehnologije je da se za što kraće vreme, postigne što veća efikasnost. Za realizaciju ovakve delatnosti potreban je multidisciplinaran, kompleksan i integralan pristup koristeći sve bitne faktore, kako bi se došlo do optimizacije trenažnog procesa. U navedenim tehnološkim postupcima pod utvrđivanjem faktora ograničenja podrazumevaju se genetska ograničenja, odnosno neophodnost da se urvrde genetski limiti svake osobe.

Optimizacija trenažnog procesa predstavlja skraćivanje vremena, a maksimiziranje eflkasnosti što u najvećoj meri zavisi od genetskih predispozicija (talenta-stepena i intenziteta adapatacije). Takva optimizacija se danas u vrhunskoj trenažnoj tehnologiji ostvaruje na račun povećanja intenzivnosti (jačine) treninga, što zahteva dodatne napore u odabiranju optimalnih trenažnih stimulusa za razvijanje onih osobina, sposobnosti i karakteristika od kojih najviše zavisi sportski rezultat.

U stručnoj i naučnoj literaturi (koja se odnosi na sportski trening) često se spominje termin transformacija. Transformacija znači menjanje, odnosno preobražavanje. U osnovi kibernetički pojam, transformacija označava svaku promenu u sistemu, kako ulaznih i izlaznih stanja, tako elemenata i procesa u samom sistemu. Taj sistem u sportskom treningu je ljudski organizam. Proces menjanja (transformacije) organizma sportiste od inicijalnog do finalnog stanja može se nazvati i transformacioni proces. Pojam transformacioni proces sportskog treninga u ovom konceptu ima isto značenje, kao i trenažna tehnologija. U prvom i u drugom slučaju govori o neprekidnom menjanju stanja ljudskog organizma, preko niza etapa, a u cilju postizanja što većeg sportskog rezultata u određenom vremenu.
 
Autor: N/A
Objavljeno: 07.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Značaj istezanja
> Pretreniranost sportista
> Osnove sportskog treninga
> Fartlek
> Metode za razvoj brzine
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...