Značaj istezanja
Započinjanje treninga, bilo u svojstvu rekreativnih ili profesionalnih planova, trebalo bi da bude praćeno istezanjem mišića, koje ima važnog udela. Smisao istezanja je u odgovoru na pitanja "zašto" i "kada" se trebamo istezati. "Zašto", jer se na taj način povećava stepen fleksibilnosti mišića tela, pa samim tim i prilagodljivost vežbanju i smanjenju mogućnosti potencijalnih povreda, dok je vreme istezanja poželjno kako pre i posle , tako i u toku treninga.

Postoje nekoliko vrsta istezanja koje ćemo u daljem tekstu analizirati.
  • Statičko istezanje. Telo se nalazi u stanju mirovanja dok se mišići istežu. Različitim tehnikama izvodi se istezanje do tačke maksimalnog istezanja mišića ali samo do određene granice koja ne izaziva bol. U položaju istegnutosti treba ostati 15-30 sekundi. Osećaj koji treba da se javi je blaga i suptilna istegnutost. Ovu vrstu istezanja možemo primenjivati kako za istezanje mišića nogu, tako i za ruke i ramena.
  • Dinamičko istezanje. Slično je statičkom što se tiče raspona pokreta dok je brzina izvođenja drugačija. Izvodi se tako što se mišići ubrzavaju iz skupljenog u istegnut položaj i unazad, vodeći računa o rasponu pokreta kao i kod statičkog istezanja.

  • Balističko istezanje. Spada u vrstu komplikovanijih i "opasnijih" tehnika istezanja. Primenom ovog načina istezanja pokušavamo da prisilimo određene delove tela (ruke ili noge) da uđu u stepen najvećeg opterećenja, preko granica obima pokreta i ako mišić nije u stanju da to izdrži. Preporučuje se isključivo profesionalnim sportistima uz superviziju trenera.

  • Aktivno istezanje. Kod ove vrste istezanja učestvuju grupe mišića različitih delova tela (mišići ruku i nogu npr.). Cilj je da se jedna grupa mišića kontrakuje (mišići nogu) dok ih druga grupa mišića (mišići ruku) kontriraju. Pogodno je izvoditi nakon trčanja.

  • Izometrijsko istezanje. Predstavlja jedan oblik statičkog istezanja pri čemu se mišić (ruke npr.) isteže s tim da ne dovodi do pomeranja zgloba, odnosno, da dužina ruke ostane nepromenjena. Za ovu vrstu istezanja pogodno je koristiti neki predmet, oslonac kako bi se istezanje pravilno izvelo.
Učestalost istezanja vremenom postaje rutina i polako se shvata njegov učinak u vežbanju. Konstantnim i pravilnim izvođenjem doprinosi se ostvarenju dobrih rezultata treniranja, efektivnosti i efikasnosti vežbača, dok potencijalne mogućnosti povreda, grčeva i zamora vremenom postaju sve manje.
 
Autor: Mirela Hodžić
Objavljeno: 19.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
14.04.2016. - Lazarus Lazar
RASTEZANJE! Istezanje je povreda!
 

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Futing
> Osnove sportskog treninga
> Teorija sportskog treninga
> Osnovni principi treninga
> Trenažna tehnologija
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...