x

Headhanting u sportu

Headhanting u sportu
Termin "hedhanting" potiče iz engleskog jezika i označava postojanje određenih osoba koje angažuju poslodavci ne bi li im pomogle u pronalaženju novih i kvalitetnih kadrova. Hedhanteri, odnosno "lovci na kadrove", predstavljaju lica koja nisu zaposlena u firmama koje ih regrutuju, a jedina povezanost između njih ogleda se u njihovom zadatku da tim firmama obezbede idealne kandidate za određena upražnjena radna mesta. Tako je i u sportu.

Sportske organizacije se hedhanterima obraćaju tek onda kada sve ostale metode privlačenja potencijalnih novih zaposlenih ne urode plodom. Sami sportisti skoro nikada nisu njihovi klijenti, već isključivo sportski radnici. Velika većina vrhunskih sportista vezana je za menadžere koji vode računa o njihovom poslovnom angažmanu, a čak i kada to nije slučaj, izbegavaju obraćanje hedhanterima.

Razlika između hedhantera i agencija za zapošljavanje ogleda se u tome što hedhanting agencije obično rade individualno, dakle ne u sklopu neke organizacije, dok se pomenute agencije za zapošljavanje ponekad čak mogu posmatrati kao sastavni delovi klubova za koje vrše svoje usluge, te im je i novčana nadoknada uglavno u obliku redovne plate. S druge strane, hedhanteri za svoje usluge dobijaju honorare, a neretko se dešava da se smer procesa preokrene tako da im zainteresovani kandidati ponude novac ne bi li ih uputili na radna mesta u sportskim organizacijama (Prirodno, takvi slučajevi nisu zabeleženi u delatnostima agencija koje su usko vezane za same poslodavce).

Međutim, ova praksa nikako ne ulazi u opis onoga što hedhanteri rade, naprotiv, njihovo je obeležje to što su zainteresovani isključivo za najkvalitetniji i najcenjeniji kadar jer uglavnom tragaju za osobama koje bi zauzele neku od najviših pozicija u klubu (otud ekvivalencija između dva engleska termina, "hedhanting" i  "executive recruitment"), a još je važnije istaći da oni ovu potragu ne ograničavaju razmatranjem isključivo onih koji su nezaposleni.

Protivno očekivanjima, u fokusu hedhnatera nalaze se osobe koje su već zaposlene, i to, kao po pravilu, na nekoj izuzetno atraktivnoj i zadovoljavajućoj poziciji. Pretpostavka je, dakle, da je takav potencijalni kandidat zadovoljan svojim trenutnim poslom, međutim hedhanter će se direktno njemu/ njoj obratiti i zavisno od umešnosti, uspeti da ga/ je ubedi da napusti trenutno radno mesto i pređe da radi za klub koji je njega samog angažovao.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="7364782146">


Ukratko, u domenu sporta, hedhantere interesuju samo najuspešniji sportski funkcioneri i ne predstavlja im problem to što su oni već zaposleni u nekom od konkurentskih klubova. Razumljiv je, stoga, podatak da se hedhanting, najverovatnije u bojazni od gubitka najobučenijeg kadra, neretko pominje u negativnoj konotaciji, kao najagresivniji vid regrutovanja kandidata za zapošljavanje.

Najreprezentativniji primer hedhantinga u svetu sporta svakako je agencija "Nolan Partners", koja se smatra najboljom hedhanting firmom čija se delatnost vezuje za sport. Takođe, oni se deklarišu kao prva specijalistička firma posvećena potrazi za kadrovima u sportu. Njihova tvrdnja je da sport predstavlja jedan globalni biznis, a upravljanje sportskim organizacijama, bilo da su to klubovi, sponzori ili snabdevači sportskom opremom sve više zahteva sposobne i iskusne ljude na bitnim položajima. Pronalaženje stručnih kadrova je krucijalno za uspešno poslovanje sportskih organizacija. Kao primer iz svoje prakse oni navode pronalaženje kadrova koji su popunjavali širok spektar radnih mesta - od menadžera pa sve do direktora.

Njihovi najskoriji angažmani uključuju i regrutovanje kadrova za Fudbalsku Asocijaciju Velike Britanije, Škotsku Premijer ligu, fudbalske klubove Totenhem, Arsenal, Mančester siti, Mančester Junajted itd. (pozicije kao što su sekretar kluba, predsedavajući u marketingu, ketering, direktor i sl. ). Zanimljivo je izdvojiti "McDonalds" i "Nike" kao jedne od njihovih klijenata.

Raznovrsnost upražnjenih pozicija za koje se ove organizacije često obraćaju hedhanterima svedoči o velikom poverenju koje ovi značajni klijenti polažu u ovu metodu regrutovanja kadrova, kao i stručnost i svestranost samih hedhanterskih agencija.

Sve prethodno pomenute aktivnosti lovaca na kadrove odnose se prevashodno na Američki profesionalni sport i zapadnoevropske klubove. U Srbiji je hedhanting industrija znatno slabije razvijena nego u zapadnoj Evropi ili Americi, a u sportu gotovo i da ne postoji. Uzroci ovakvog stanja su višestruki. Uglavnom, poslodavci su nedovoljno informisani i neupućeni u proces zapošljavanja u svetu, što onemogućava hedhanterima da prosperiraju u Srbiji u onoj meri u kojoj su uspešni na Zapadu, pa čak i u okolnim državama, poput Hrvatske. Drugi faktor može biti nedostatak pravilno ili formalno obučenih lovaca na kadrove. Kako ni sama industrija nije dovoljno razvijena, tako ni mogućnost kvalitetne obuke nije realna, barem ne još uvek.
 
Autor: Marko Marjanović Objavljeno: 20.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ