Značaj sportske rekreacije

 
 
Naučno - tehnološka revolucija koja se ispoljava u intenzivnoj industrijalizaciji, urbanizaciji, kompijuterizaciji i automatizaciji prozvodnje, izaziva korenite promene, kako u karakteru, strukturi opterećenja i uslovima rada, tako i u karakteru, obimu, načinu i uslovima provođenja radnog i slobodnog vremena.

S obzirom da je savremeni rad najčešće lišen dinamičkih mišićnih naprezanja i za čovekov organizam neophodne optimalne motoričke aktivnosti, pošto se najveći broj poslova obavlja u sedećem, stojećem ili prinudnim radnim položajima uz naglašena statička opterećenja velikih mišićnih grupa, veliku koncentraciju pažnje, značajna naprezanja čula i intelektualna naprezanja.

Možemo zaključiti da je naučno - tehnološkim progresom u svakodnevnom radu (životu) zanatno smanjen udeo dinamičkih naprezanja, uz stalno povećanje intelektualnih i nervno - psihičkih naprezanja, te stoga sportska rekreacija može imati značajne funkcije i u radnom i u slobodnom vremenu.

U radnom vremenu, primenom odgovarajućih sadržaja, oblika i metoda aktivnosti, usaglašenih sa vrstom i karakterom rada, obimom i intenzitetom opterećenja u radu, uslovima rada, kao i individualnim zdravstvenim i socio-psihološkim obeležjima, sportska rekreacija postaje sastavni deo savremeno organizovane proizvodnje, efikasan sadržaj aktivnog odmora, bitan element brige za prevenciju, očuvanje i unapređenje zdravlja, radnih sposobnosti i produktivnosti.

U slobodnom vremenu sportska rekreacija postaje sve značajniji činilac očuvanja biološko - zdravstvene i socio - psihološke ravnoteže, doprinoseći: sadržajnijem i korisnijem provođenju slobodnog vremena; efikasnijem i punovrednijem odmoru i oporavku; prevenciji, očuvanju i unapređenju zdravlja; očuvanju i podizanju motoričkih i funkcionalnih sposobnosti i psihoemocionalne stabilnosti savremenog čoveka.

Odgovarajući programi sportske rekreacije mogu se primenjivati u procesu rada, u svakodnevnom slobodnom vremenu, u toku nedeljnih i godišnjih odmora. i u svakom od navedenih segmenata mogu efikasno i racionalno zadovoljiti odgovarajuće relevantne čovekove potrebe.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Sistematskom primenom naučno utemeljenih programa sportske rekreacije mogu se efikasno zadovoljiti relevantne potrebe i obezbediti:
 • Povećanje opšte motorne aktivnosti;
 • Održavanje i/ili poboljšanje opštih motoričkih, funkcionalnih i radnih sposobnosti;
 • Prevencija, otklanjanje i/ili ublažavanje zamora i nervno-psihičke napetosti;
 • Kulturnije i sadržajnije provođenje slobodnog vremena;
 • Efikasniji odmor, potpuniji oporavak, relaksacija, zabava, razonoda i sl.
Pored toga sistematskom primenom odgovarajućih programa sportske rekreacije u procesu rada ostvaruju se višestruke vrednosti i efikasno doprinosi:
 • Prevenciji, ublažavanju i/ili otklanjanju pojave i razvoja akutnog zamora;
 • Stimulaciji radnih sposobnosti zamorenih mišića;
 • Prevenciji, ublažavanju i/ili otklanjanju pojave i razvoja lokalnih ili opštih tegoba lokomotornog sistema;
 • Funkcionalnim promenama u regulaciji krvotoka, disanja i energetske potrošnje;
 • Poboljšavanju funkcionalnog stanja zamorenih mišića i vitalnih funkcija;
 • Prelasku na lakši, povoljniji režim aktivnosti, koji obezbeđuje ekonomičniji rad i reakcije organizma;
 • Poboljšavanju funkcionalnog stanja motornih i nervnih centara, što doprinosi ekonomičnijem trošenju bioelektričnih potencijala organizma.
U nastojanju da se preduprede, otklone ili ublaže negativni uticaji savremene tehnologije, načina, organizacije i uslova rada preduzimaju se mnoge mere i aktivnosti usmerene na racionalizaciju režima rada i odmora, optimizaciju radnog položaja i radnih pokreta, očuvanje i napređenje čovekove radne i životne sredine i prilagođavanje tehnologije i organizacije rada čovekovim antropološkim karakteristikama i optimalnim mogućnostima. U sistemu ovako kompleksnih mera i programa veoma značajno mesto i važnu ulogu (funkcije) ima i svrsishodna primena primerenih modela programa sportske rekreacije, kako u slobodnom vremenu tako i u toku rada.Literatura:
Teorija sportske rekreacije - Mithat Blagajac
 
Autor: Prof. dr Mithat Blagajac Objavljeno: 08.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...