Programi sportske rekreacije u procesu rada

Savremena tehnologija, visok nivo industrijalizacije i automatizacije u proizvodnji, sve više zahteva da se, u procesu rada, primenjuju odgovarajući programi sportske rekreacije, koji moraju biti strogo usaglašeni sa specifičnostima radnog mesta, uslovima proizvodnje, zdravstvenim stanjem i nivoom radnih sposobnosti radnika.

Programi sportske rekreacije u procesu rada baziraju se na naučno-teorijskim i metodološkim: kineziološkim, biološko-medicinskim, psihofiziološkim, ergonomskim, ekonomskim i drugim naučnim saznanjima i zakonitostima. Brojna naučna istraživanja i široka praksa, u najrazvijenijim industrijskim zemljama, višestruko su potvrdila punu opravdanost i efektivnost primene programa sportske rekreacije u procesu rada.

Ovi programi su prihvaćeni i primenjuju se kao efektivan faktor aktivnog odmora, prevencije, otklanjanja ili ublažavanja zamora, tegoba i smetnji prouzrokovanih savremenim karakterom rada, asimetričnim opterećenjima i narušavanjem ekološke ravnoteže u svakodnevnom radu i životu. Oni su, prevashodno usmereni na prevenciju, ublažavanje i/ili otklanjanje akutnog zamora, kompenzaciju i korekciju negativnih uticaja načina rada, povećanje produktivnosti i produžavanja aktivnog radnog veka.

Osnovu za identifikaciju potreba i interesa radnika za primenu različitih programa sportske rekreacije u procesu rada činili su:
 • Savremena naučna saznanja i praktična iskustva o psihofiziološkim i programskim osnovama primene aktivnog odmora u procesu rada;
 • Rezultati provere zdravstvenog stanja radnika;
 • Analiza organizacionih, mikroklimatskih i tehnoloških uslova i mogućnosti promene programiranih sportsko-rekreativnih aktivnosti u procesu rada;
 • Analiza subjektivne procene od strane radnika, vrste i karaktera posla, opterećenja u toku rada, pojave i simptomatologije zamora.

Polazeći od navedenog, modelovano je deset petnaestominutnih modela sportsko-rekreativnih aktivnosti: odbojka, badminton, mali fudbal, viseća kuglana, stoni tenis, šetnja (pešačenje), bacanje lopte u koš, pikado, fudbalski tenis, boćanje. Navedeni modeli sportsko-rekreativnih aktivnosti trebalo bi da zadovolje sledeće osnovne zadatke:
 • Da je sadržaj aktivnosti po svom karakteru indiciran u odnosu na karakter radnih operacija, što znači da može da doprinese kompenzaciji ili korekciji negativnih uticaja jednoobrazne, monotone radne aktivnosti (u kojoj dominira statičko opterećenje velikih mišićnih grupa) i da obezbeđuje efekte aktivnog odmora;
 • Da se u toku aktivnosti obezbeđuje pozitivna emocionalnost i doprinosi prevenciji, ublažavanju i/ili otklanjanju nervno-psihičke napetosti;
 • Da se može jednostavno i efikasno pratiti i kontrolisati nivo, odnosno intenzitet opterećenja u toku odabranih modela sportsko-rekreativnih aktivnosti;
 • Da se u toku odabrane sportsko-rekreativne aktivnosti optimizuje cirkulacija krvotoka i doprinosi otklanjanju ili ublažavanju zastoja krvotoka u nogama i predelu krvotoka.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Mini programi su modelovani na osnovu kompleksne analize poslova i zadataka, identifikacije potreba i interesa radnika za aktivnim odmorom u procesu rada, analize tehnoloških i organizacionih uslova i mogućnosti za uvođenje mini programa i posebno, na osnovu simptomatologije zamora i naročito izraženih zdravstvenih tegoba hipokinetičkog karaktera.Na ovim osnovama modelovano je šest mini programa, i to:
 1. Mini program protiv zamora ruku i ramenog pojasa;
 2. Mini program opšteg uticaja;
 3. Mini program protiv nervno-emocionalne napetosti;
 4. Mini program za bolji krvotok u nogama i predelu kukova;
 5. Mini program protiv zamora  nogu;
 6. Mini program protiv zamora trupa i nogu.
* Za radnike koji rade sedeći namenjeni su programi pod rednim brojem 1, 2, 3, 4, a za radnike koji rade stojeći programi pod rednim brojem 1, 2, 5, 6. 
Svaki mini program sastavljen je od 3 vežbe koje se ponavljaju nekoliko puta u odgovarajućem, propisanom tempu. Trajanje svakog od mini programa je od 60 do 90 sekundi. U toku radnog dana može se primenjivati 5 do 7 mini programa (iste ili različite namene), za šta je potrebno ukupno 7 do 10 minuta.

Osnovna struktura programa sportske rekreacije u procesu rada obuhvata: Programe uvodnog vežbanja; Programe u redovnoj pauzi; Programe u posebnoj pauzi; Programe u većem broju kraćih pauza; Mini programe vežbanja; Programe na kraju rada.
 • Programi uvodnog vežbanja u procesu rada primenjuju se pre početka rada u trajanju od 7 do 10 minuta. Osnovni sadržaji ovih programa, najčešće su, specijalno odabrane vežbe oblikovanja koje su usmerene na podizanje funkcija organizma i brže uvođenje u rad. Programi uvodnog vežbanja znatno doprinose optimalnoj pripremi za predstojeći rad mšićno-nervnog i drugih funkcionalnih sistema.
 • Programi u redovnoj pauzi primenjuju se u blizini radnog mesta (u krugu fabričke hale, na otvorenim i uređenim mestima u blizini radnog mesta i sl.) i najčešće traju 10 - 15 minuta. Sadržaji ovih programa mogu biti veoma različiti: šetnja,  elementi sportskih igara, zabavno-rekreativne igre, vežbe oblikovanja i sl. Programi sportske rekreacije u redovnoj pauzi usmereni su na prevnciju, otklanjanje ili ublažavanje hroničnog zamora, tegoba i smetnji karakterističnih za proces rada.
 • Programi u posebnim pauzama, primenjuju se u zavisnosti od broja posebnih pauza, koje pak zavise od karaktera, vrste, obima i intenziteta rada, i najčešće traju od 7 do 10 minuta (jedna pauza). Sadržaji ovih programa mogu biti različiti u zavisnosti od toga da li se realizuju u okviru ili van radnog mesta, najčešće su to korektivno-kompenzatorne i relaksirajuće vežbe (na radnom mestu) ili drugi sadržaji kao kod programa u redovnoj pauzi (van radnog mesta).
 • Mini programi individualnog vežbanja, najčešće se primenjuju individualno, i najčešće traju 1,5 do 2 minuta uz ponavljanje od 6 do 7 puta. Sadržaji ovih programa najčešće se sastoje od 2 do 3 specijalno birane vežbe, pri čijem izvođenju se svrsishodno smenjuju naprezanje, opuštanje i labavljenje pojedinih mišićnih grupa u odgovarajućem ritmu i redosledeu. Mini programi individualnog vežbanja usmereni su na ostvarivanje konkretnih ciljeva - prevenciju, ublažavanje i/ili otklanjanje smetnji i tegoba karakterističnih za pojedina radna mesta i pojedine kategorije radnika.
 • Programi za odmor i oporavak na kraju radnog vremena primenjuju se, obično na specijalno uređenim objektima, koji raspolažu potrebnim prostorima, objektima i opremom za realizaciju pojedinih programskih sadržaja, i najčešće traju 30 do 60 minuta. Sadržaji ovih programa najčešće su različite fizioprofilaktičke procedure, vežbe relaksacije i labavljenja, programi masaže, autogeni trening i sl. Programi za odmor na kraju radnog vremena znatno doprinose otklanjanju akumuliranog zamora, relaksaciji, ublažavanju i otklanjanju napetosti i bolova u mišićima, i u celinibržem odmoru i efikasnijem oporavku posle rada.
Programi sportske rekreacije u procesu rada kod nas nisu šire prohvaćeni u praksi i pored višestruko iskazanih potreba i njihove dokazane vrednosti.
 

Literatura:
Teorija sportske rekreacije - Mithat Blagajac
 
Autor: Prof. dr Mithat Blagajac Objavljeno: 09.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...