Osnove sportske rekreacije

 
 
U celini posmatrano sportska rekreacija se sve više integriše u sve dimenzije privrednog, kulturnog, ekonomskog i turističkog razvoja, i postaje značajan faktor slobodnog i radnog vremena, obrazovanja, zdravlja.


Šta je sportska rekreacija?
Sportska rekreacija je slobodno odabrana, a ne nametnuta aktivnost koja se pretežno provodi u slobodno vreme, mada iako je najvećim delom vezana za slobodno vreme, danas se sve češće pojavljuje u specifičnim programima kao značajan element savremene naučne organizacije rada i odmora.

Uporedo sa razvojem sportske rekreacije javljale su se i različite definicije sportske rekreacije koje su odražavale stepen saznanja gledanja pojedinih autora. Današnja gledišta na sportsku rekreaciju evoluirala su od njenog vezivanja isključivo za zabavu i razonodu do sagledavanja njenih kompleksnih karakteristika i funkcija.

Sportska rekreacija je slobodna i organizovana aktivnost koja fizički, psihički i socijalno obogaćuje, relaksira i obnavlja čoveka, te mu pomaže da se oblikuje u svestrano razvijenu ličnost. - Lj. Jovan, 1973.

Sam termin "sportska rekreacija", zavisno od konteksta u kome se koristi označava: vrstu aktivnosti (delatnu sferu); proces vežbanja, odnosno proces transformacija psihosomatskog statusa; sveprisutnost predmetnih vrednosti koji su rezultat nauke i savremene prakse; sistem organizacija i institucija (organizacionu strukturu sportske rekreacije); sistem vrednosti (rezultate, odnosno efekte aktivnosti).

Sportska rekreacija kao integralan deo i specifičan vid fizičkog vaspitanja, odnosno specifično  područje fizičke kulture, bazira se, pre svega, na redovnim, sistematskim, naučno fundiranim programima, koji su primereni potrebama i interesima korisnika svih uzrasta, različitog nivoa sposobnosti i zdravstvenog stanja. U suštini sportska rekreacija predstavlja integralni deo i specifičan vid fizičkog vaspitanja, i specifično područje fizičke kulture, i treba je posmatrati kao sveukupnost različitih aspekata motoričkih aktivnosti, čije uzajamno delovanje vodi ka ostvarivanju pozitivnih efekata na život i rad savremenog čoveka.


Područje  i ciljevi sportske rekreacije?
Sportska rekreacija, kao specifično područje fizičke kulture, koje se karakteriše specifičnom strukturom programa, primerenih potrebama i interesima korisnika svih uzrasta, različitog nivoa sposobnosti i zdravstvenog stanja, usmerena je na zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba i interesa kroz bogatstvo raznovrsnih sportsko-rekreativnih aktivnosti, koje su svima dostupne i usaglašene sa nivoom sposobnosti, zdravstvenim stanjem, polnim i uzrasnim karakteristikama svakog pojedinca.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Suština i cilj sportske rekreacije jeste da omogući optimalne uslove i mogućnosti savremenom čoveku da kroz raznovrsne sportsko-rekreativne aktivnosti zadovoljava svoju bio-psiho-sociološku potrebu za kretanjem i igrom; sadržajnije i kreativnije provodi slobodno vreme, čuva i unapređuje zdravlje; održava vitalnost, životni i radni optimizam; održava i unapređuje svoje opšte fizičke, funkcionalne i radne sposobnosti; otklanja prevremenu pojavu starenja i produžava aktivni radni vek i kreativnost do duboke starosti.


Kome je namenjena sportska rekracija?
Sportska rekreacija je usmerena na optimizacijju pojedinih dimenzija psiho-somatskog statusa ljudi svih uzrasta sistematskom primenom naučno-fundiranih programa (raznovrsnih sportsko-rekreativnih programa) koji su dostupni i usaglašeni sa nivoom sposobnosti, zdravstvenim stanjem, polnim i uzrasnim karakteristikama, vrstom i karakterom posla na radnom mestu, i što je posebno značajno, subjektivnim potrebama i interesima svakog pojedinca.

Sportska rekreacija je prevashodno usmerena na zadovoljavanje autentičnih potreba i interesa u fuizičkoj kulturi, pre svega, onih pojedinaca koji svoje potrebe ne zadovoljavaju kroz postojeći sistem školskog fizičkog vaspitanja, a nemaju interesa, talenta, sposobnosti ili nisu motivisani da se bave sportom.

Potencijalne učesnici sportske rekreacije čini veoma široka kategorija stanovništa, odnosno veoma nehomogena kategorija po uzrasnim, polnim, zdravstvenim, psihofizičkim, sociološkim i psihološkim karakteristikama, čije se relevantne potrebe mogu uspešno zadovoljiti samo primenom programa sportske rekreacije.

Sportska rekreacija, kao kulturan i fizički način života, podrazumeva primenu odgovarajućih programa sportske rekreacije u svim segmentima čovekovog života (obrazovanju, radu i slobodnom vremenu), tako da ne čudi što su odgovarajući program sportsko-rekreativnih aktivnosti postali sastavni deo naučne organizacije rada i odmora, sadržajnog i kulturnog provođenja slobodnog vremena i značajan sadržaj savremene turističke ponude.

Literatura:
Teorija sportske rekreacije - Mithat Blagajac
 
Autor: Prof. dr Mithat Blagajac Objavljeno: 07.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...