Funkcije sportske rekreacije

 
 
Sportska rekreacija je mnogofunkcionalna društvena pojava. Njene funkcije su neposredno uslovljene karakterom, brojnošću i raznovrsnošću ljudskih potreba, koje se objektivno zadovoljavaju kroz odgovarajuće programe sportske rekreacije.

U razmatranju funkcija sportske rekreacije racionalno je poći od autentičnih ljudskih i društvenih potreba koje se efikasno zadovoljavaju kroz raznovrsne programe sportske rekreacije. Pri tome je nužan sistemsko-strukturni pristup, odnosno posmatranje i izučavanje osnovnih funkcija sportske rekreacije u njihovom totalitetu - tesnoj međusobnoj povezanosti i u slovljenosti.

Funkcije sportske rekreacije najneposrednije proizilaze iz njenih osnovnih karakteristika, njene povezanosti sa mnogim aspektima društvenog, privrednog i kulturnog života, među kojima su: naučna organizacija rada i odmora, sistem obrazovanja i vaspitanja, sistem zdravstvene zaštite, obim i struktura slobodnog vremena, medicina, ekologija, i dr.

Funkcije sportske rekreacije iskazuju se integralno u međusobnoj povezanosti i uslovljenosti i najneposrednije su odraz po karakteru raznovrsnih ljudskih i društvenih potreba koje se efikasno mogu zadovoljavati primenom raznovrsnih i primerenih programa i metoda aktivnosti u sportskoj rekreaciji.

U stručnoj i naučnoj literaturi navodi se veliki broj raznovrsnih funkcija sportske rekreacije. Pojedini autori, zavisno od pristupa i aspekta posmatranja, često ističu u prvi plan pojedine funkcije sportske rekreacije, umanjujući ili osporavajući značaj drugih.

Dimazedier povezuje funkcije sportske rekreacije sa funkcijama slobodnog vremena i posebno ističe reproduktivnu (obnavljanje fizičkih i duhovnih snaga), rekreativnu (zabava, otklanjanje monotonije i dosade koja karakteriše savremeni rad), i obrazovnu funkciju (razvoj ličnosti).

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Serbs ističe funkcije sportske rekreacije u četiri oblasti: Razvijanje i održavanje fizičkih sposobnosti na nivou neophodnom za optimalno stanje organizma za životne aktivnosti, za uspešno izvršavanje radnih i društvenih zadataka; Kompenzacija hipokineze u svakodnevnom režimu života i rada; Efikasan oblik aktivnog odmora, doprinosi bržem oporavljanju telesne i duhovne svežine; Human vid zabave i društvenih kontakata, omogućavanje stvaralaštva i razvijanje prijateljskih oblika među ljudima.

Vidrin ukazuje na sledeće funkcije sportske rekrecije kao motoričke aktivnosti: Zadovoljavanje bioloških potreba za motoričkom aktivnošću; Zadovoljavanje potreba za zabavom, zadovoljstvom, uživanjem; Promena jedne vrste aktivnosti drugom;  Aktiviranje značajnih funkcija organizma; Prevencija negativnih uticaja na organizam; Obnavljanje sniženih ili privremeno izgubljenih funkcija organizma.

Polazeći od mnogofunkcionalnosti sportske rekeacije i njenih bioloških, zdravstvenih, obrazovanih, vaspitnih, socioloških psiholoških, ekonomskih, ergonomskih i odbrambenih vrednosti, racionalno je i opravdano sistem osnovnih funkcija sportske rekreacije uslovno grupisati u pet celina: biološko-zdravstvene funkcije sportske rekreacije, obrazovno-vaspitene funkcije sportske rekreacije, ekonomsko-radne funkcije sportske rekreacije, socio-psihološke funkcije sportske rekreacije, i funkcije sportske rekreacije u sistemu odbrane i zaštite.


Literatura:
Teorija sportske rekreacije - Mithat Blagajac
 
Autor: Prof. dr Mithat Blagajac Objavljeno: 08.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...