x

Sibirska aronija u ishrani sportista

Sibirska aronija u ishrani sportista
Aronia Melanocarpa - Sibirska Aronija spada u red bobičastog voća a svojim izgledom najviše podseća na borovnice. Potiče iz Severne Amerike i najpre dospeva u Sibir. Iz tog razloga je i dobila ime "sibirska" aronija, a razlog više je i otpornost koju poseduje na veoma niske temperature, čak i do -45C.

U svojoj ishrani konzumirali su je i severnoamerički indijanci. Kombinovali su je kako za jestive potrebe (kao dodatke mesu, pogačama, od listova aronije pravili su čajeve), tako i u spoljašnje svrhe (za lečenje rana u vidu melema). Raste u vidu grma i karakterišu je lepi cvetovi u prolećnom periodu. Zanimljiva je činjenica da je ne treba prskati s obzirom da je prirodni neprijatelji ne napadaju.

Mnogi je nazivaju antioksidantnom bombom što svojim blagodatnim sastavom i lekovitim dejstvom opravdava ovu tvrdnju. Inače, teško je nabrojati sva lekovita svojstva ove čudotvorne biljke jer ih je veoma mnogo. Najpre, antioksidantna svojstva koja je krase. Svojom izuzetno velikom koncentracijom antioksidanata obavlja funkciju sprečavanja pojave malignih oboljenja, pročišćava organizam od štetnih materija pa čak i od teških metala.

Svakodnevnom konzumacijom učinićemo imunitet organizma jačim i otpornijim na virusne i bakterijske infekcije kao i na ostala neželjena dejstva po naše zdravlje. Blagotvorno deluje na žuč, jetru, želudac, creva i reguliše rad štitaste žlezde. Mogu je koristiti i dijabetičari, osobe sa povišenim krvnim pritiskom, smanjenom cirkulacijom, glavoboljama. Sprečava pojavu raka i uništava ćelije raka kod malignih oboljenja, usporava starenje organizma i pojavu bora, čini kožu glatkom.

Opcije u konzumiranju aronije širokog su spektra (u sušenom obliku, kandiranom, u vidu sokova i rastvora). Iz svog iskustva koristim je uglavnom u kandiranom obliku kao dodatak musliju za doručak a preporučila bih i kao užinu pre ili posle treninga. Oporo-slatkastog je ukusa, daje pokretačku energiju i sitost.

Neizostavni su i vitamini (C, A, E, B2, B6, B9 i vitamin P inače vrlo redak vitamin) i minerali (gvožđe, kalijum, kalcijum, fosfor, jod, mangan i molibden) koji čine sastav ove biljke. U svom sastavu sadrži još i beta karoten pa je korisna u zaštiti od UV zračenja.

Jedna naučna studija pokazuje da u 100 grama svežeg ploda aronije ima 16.100 jedinica koje sadrže antioksidantna svojstva dok je dnevna ljudska potreba od 3.000 - 5.000 ORAC jedinica kako bi se organizam sačuvao i zaštitio. ORAC inače predstavlja jedinicu mere antioksidantnih vrednosti u namirnicama. Dakle, prava blagodet i saveznik našeg zdravlja.
 
Autor: Mirela Hodžić Objavljeno: 20.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ