x

Brusnica u ishrani sportista

Brusnica u ishrani sportista
Brusnica (Vaccinium macrocarpon) se prvi put pominje i koristi kod Indijanaca, koji su živeli na tlu Severne  Amerike. Pripada grupi bobičastog voća i možemo reći da je morfološki slična borovnici. Nekada je predstavljala skupocenu robu, kojom se često trgovalo. Koristili su je kao lek, hranu i za pravljenje boje za tkanine. Ozbiljan i masovan uzgoj brusnice počinje dvadesetih godina 18. veka, a danas se  u Americi  brusnicom zaseje  do 50 000 hektara zemlje godišnje.

Hemijski sastav brusnice zanimljiv je sa nutricionističkog aspekta. Ovaj plod bogat je vitaminima - pre svega A, C i E, a od minerala sadrži znatne količine kalijuma, koji pomaže regulaciju visokog krvnog pritiska. Sa druge strane, ne sadrže natrijum, koji bi izazvao povišenje krvnog pritiska. Brusnica je bogata kiselinama, od kojih neke ispoljavaju antibakterijska i antifugalna dejstva-sprečavaju infekcije izazvane gljivicama, kao što sun eke iz roda Candida. Pigmenti iz grupe Antocijanina i proantocijanina imaju izrazito antioksidativno dejstvo, pa se smatra da sprečavaju razvoj različitih formi kancera. Vlakna su takođe blagotvorni sastojak brusnice,a o njihovoj ulozi možete pročitati ovde.

Ne sadrže mast ii holesterol, već pospešuju sintezu "dobrog holesterola". Smatra se da Proantocijanidin sprečava patogene bakterije urinarnog trakta da se prilepe za zidove mokraćnih kanala i tako stvore infekciju, a kasnije i bol. Zato je brusnica i poznata kao prirodni lek protiv upala mokraćnih kanala. Pored dejstva na bakterije Escherichia coli, blagotvorno deluje i kada je u pitanju neprijatna bakterija Helycobacter pillory, koju možemo svrstati u sam vrh liste patogenih bakterija. Žvakanje svežih plodova brusnice ima izrazito pozitivno dejstvo na oralnu higijenu. Gore pomenuti pigmenti brusnice pomažu u normalnom funkcionisanju čula vida, a neki od sastojaka blagotvorno deluju na rad jetre, kožne infekcije i protiv stresa. Čaj od brusnice može pomoći i u borbi protiv povišene temperature.

Na našim prostorima obično se koristi sok od brusnice ili suva brusnica, eventualno kandirana. Kandirane brusnice sadrže i priličnu količinu šećera, tako da je kiseli ukus ublažen. Ipak, za dijabetičare najbolje je da korišćenje soka ili svežih bobica.

Marketing i savremene tehnologije omogućile su farmaceutskim kućama da na svakom koraku istaknu dejstvo brusnice, ali se može desiti da konzumenti budu dovedeni i u zabludu. Nije tačno da je brusnica "dobra za sve". Sok od brusnice se koristi preventivno i kao pomoć u lečenju urinarnih infekcija, ali retko on može biti jedini lek.
 
Autor: Branislav Dimitrijević Objavljeno: 19.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ