Kinoa u ishrani sportista

Kinoa (Quinoa) je seme biljke koje raste na planinskim Andima Južne Amerike i važila je za jednu od glavnih namirnica Inka. Zbog toga je mnogi nazivaju "zlatom Inka". Da je zlata vredna po zdravlje ljudskog organizma mnogo je razloga koji govore u prilog tome.

U pojedinim tekstovima zapaža se da je često svrstavana u grupu žitarica dok je ona zapravo seme biljke (Chenopodium) sa zelenim listovima. Ova biljka je poznatija kao loboda i izgledom podseća na blitvu i spanać.

Značaj i prednost konzumiranja kinoe odlikuje se pre svega bogatstvom minerala i vitamina. Više od bilo koje žitarice sadrži kalcijum, vitamin B, viatamin E, fosfor, magnezijum, kalijum, gvožđe, bakar, mangan i cink. Takođe sadrži i fitonutrijente, odnosno, fitohemikalije koji smanjuju rizik od srčanih oboljenja i nekih oblika raka. Nije genetski modifikovana. Deluje kao probiotik na mikrofloru (pozitivne bakterije) creva.

Kinoa ne sadrži gluten i spada u lako svarljivu hranu zbog kompleksa ugljenih hidrata koje poseduje. Odličan je izvor energije i vlakana koja deluju na debelo crevo i arterije i čine ih čistim i zdravim. Blagotvorno utiče protiv migrene, odlična je ishrana za dijabetičare, sportiste i ostalu populaciju i preventivno se može koristiti protiv arterioskleroze. Možemo je naći u dva oblika:
  • Crvena kinoa i
  • Bela kino.
Dakle, jedna je od nutritivno najznačajnijih namirnica. I ako biljnog porekla, sadrži proteine koji su lakše svarljivi od proteina životinjskog porekla (meso, jaja...).

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Najbitnija odlika koju bih posebno istakla je sadržaj aminokiselina u kinoi. Svima nam je poznat ogroman značaj aminokiselina. One su deo proteina, koji pak predstavljaju su lance aminokiselina. Dele se na esencijalne i ne-esencijalne aminokiseline i ukupno ih ima oko 200. Od ukupnog broja njih 11 proizvodi ljudski organizam dok ostalih 9 (esencijalnih) trebamo uneti putem hrane. S tim u vezi, pored soje, kinoa je jedina biljka koja sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina dok ostale biljke i žitarice sadrže uglavnom do tri najviše.

Inače od ukupno 9 aminokiselina tri su od izuzetnog značaja za sportiste. To su leucin, izoleucin i valin i čine BCAA (Branched Chain Amino Acids) takozvane aminokiseline razgranatog lanca i metabolišu se u mišićima češće nego u jetri. Između ostalog, dobra su proizvodnja energije u toku treninga pa je i to jedan od razloga preporuke konzumiranja kinoe.

Najčešće je možemo naći u prodavnicama zdrave hrane a oblici konzumiranja mogu biti u vidu zdravog i laganog doručka, ručka punog energije, večere ili dezerta. Slatko - kiselog je ukusa. Moguće je kombinovati je sa povrćem, ili koristiti kao testeninu, uz supe i salate a sama priprema je brza i jednostavna.
 
Autor: Mirela Hodžić Objavljeno: 18.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...