x

Kinoa u ishrani sportista

Kinoa u ishrani sportista
Kinoa (Quinoa) je seme biljke koje raste na planinskim Andima Južne Amerike i važila je za jednu od glavnih namirnica Inka. Zbog toga je mnogi nazivaju "zlatom Inka". Da je zlata vredna po zdravlje ljudskog organizma mnogo je razloga koji govore u prilog tome.

U pojedinim tekstovima zapaža se da je često svrstavana u grupu žitarica dok je ona zapravo seme biljke (Chenopodium) sa zelenim listovima. Ova biljka je poznatija kao loboda i izgledom podseća na blitvu i spanać.

Značaj i prednost konzumiranja kinoe odlikuje se pre svega bogatstvom minerala i vitamina. Više od bilo koje žitarice sadrži kalcijum, vitamin B, viatamin E, fosfor, magnezijum, kalijum, gvožđe, bakar, mangan i cink. Takođe sadrži i fitonutrijente, odnosno, fitohemikalije koji smanjuju rizik od srčanih oboljenja i nekih oblika raka. Nije genetski modifikovana. Deluje kao probiotik na mikrofloru (pozitivne bakterije) creva.

Kinoa ne sadrži gluten i spada u lako svarljivu hranu zbog kompleksa ugljenih hidrata koje poseduje. Odličan je izvor energije i vlakana koja deluju na debelo crevo i arterije i čine ih čistim i zdravim. Blagotvorno utiče protiv migrene, odlična je ishrana za dijabetičare, sportiste i ostalu populaciju i preventivno se može koristiti protiv arterioskleroze. Možemo je naći u dva oblika:
  • Crvena kinoa i
  • Bela kino.
Dakle, jedna je od nutritivno najznačajnijih namirnica. I ako biljnog porekla, sadrži proteine koji su lakše svarljivi od proteina životinjskog porekla (meso, jaja...).

Najbitnija odlika koju bih posebno istakla je sadržaj aminokiselina u kinoi. Svima nam je poznat ogroman značaj aminokiselina. One su deo proteina, koji pak predstavljaju su lance aminokiselina. Dele se na esencijalne i ne-esencijalne aminokiseline i ukupno ih ima oko 200. Od ukupnog broja njih 11 proizvodi ljudski organizam dok ostalih 9 (esencijalnih) trebamo uneti putem hrane. S tim u vezi, pored soje, kinoa je jedina biljka koja sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina dok ostale biljke i žitarice sadrže uglavnom do tri najviše.

Inače od ukupno 9 aminokiselina tri su od izuzetnog značaja za sportiste. To su leucin, izoleucin i valin i čine BCAA (Branched Chain Amino Acids) takozvane aminokiseline razgranatog lanca i metabolišu se u mišićima češće nego u jetri. Između ostalog, dobra su proizvodnja energije u toku treninga pa je i to jedan od razloga preporuke konzumiranja kinoe.

Najčešće je možemo naći u prodavnicama zdrave hrane a oblici konzumiranja mogu biti u vidu zdravog i laganog doručka, ručka punog energije, večere ili dezerta. Slatko - kiselog je ukusa. Moguće je kombinovati je sa povrćem, ili koristiti kao testeninu, uz supe i salate a sama priprema je brza i jednostavna.
 
Autor: Mirela Hodžić Objavljeno: 18.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ