x

Surutka kao eliksir

Surutka kao eliksir
U tekstu o osnovnim svojstvima hrane, govorili smo o tome da organoleptička svojstva često mogu da zavaraju i da većina nas ima naviku da, pre svega "jede očima". Ukoliko  malo promislimo o tome, moramo priznati da smo, često i svesni toga da mnoge stvari, koje su za nas čiste poslastice, nisu baš i najzdravije. Nećemo mnogo pogrešiti, ako to prihvatimo kao nepisano pravilo. Na našu žalost, lekoviti sastojci ili da tako kažemo korisni nutrijenti, često se kriju u na izlged i ukus bljutavoj hrani i piću.

Tako je i sa surutkom. To je tečnost koja nastaje prilikom pravljenja sira i u tom procesu smatra se nus proizvodom. Međutim, daleko od toga da je surutka nus proizvod sa stanovišta ishrane ljudi, naročito sportista.

Koji je hemijski sastav surutke?
Ova tečnost obiluje biološki vrednim jedinjenjima i zbog toga je veoma interesantna i korisna. Surutka sadrži mnoge minerale, koji su našem telu veoma potrebni, a tu pre svega mislimo na kalcijum, bakar, gvožđe, cink, kobalt, mangan, molibden u tragovima i fosfate. Ovi minerali značajni su, jer objedinjuju metaboličke procese, doprinose da nema "zastoja i grešaka u programu ćelije" čime se čuva tonus ćelija. Pravilnim odvijanjem ovih procesa, značajno se samnjuje rizik od moždanog udara, visokog krvnog pritiska i sličnih poremećaja. Od šečera u surutci se nalazi kao najvažnija laktoza, koja je značajna naročito u ishrani dece. Proteini su svakako najznačajniji sastojci surutke. U njihov sastav ulaze mahom esencijalne aminokiseline, što ove proteine čini biološki vrednim. Proteini surutke blagotvorno deluju na karijes, probleme sa apetitom i u stanjima posle raznih medicinskih intervencija. Značajno utiču na nivo holesterola u krvi, a utiču pozitivno i na celokupan imuno sistem.

Zašto je surutka korisna za sportiste?
Imajući u vidu da je surutka tečnog agregatnog stanja iz toga sledi da gore navedeni sastojci surutke, veoma lako i brzo dospevaju do svih pora našeg organizma. To joj daje veliku vrednost, naočito kada je u pitanju organizam sportiste, iscrpljen fizičkim aktivnostima. Proteini surutke, posebno su pogodni za sportiste, jer doprinose formiranju mišićne mase. Sa druge strane, od surutke nije moguće dobiti masne naslage i ugojiti se, a opet, dobar je energetski izvor. Od čistog mleka duplo manje je kalorična. Proteini surutke na ovaj način pomažu da se oragnizam ne goji, a opet da i ne gladuje, jer itekako doprinose sitosti organizma. Osim što daju energiju, koja nastaje razgradnjom surutke, utiču i na lučenje hormona, koji utiče na apetit.

Koje vrste surutke postoje?
U svetu se surutka pije kao sveža, zaslađena šećerom ili sa dodacima voća i slično. Od vrste mleka, zavisi i sastav surutke, kao i ukus, koji je uglavnom blag, ali koju god da konzumiramo, korisna je. Danas je dosta popularna i surutka u prahu, proizvedena posebnim tehnološkim postupkom od odabranih surutki. Ona se dobro rastvara u toploj vodi i uglavnom je dobrog kvaliteta.

Da li se surutka može konzumirati u velikim količinama?
Može, većinski deo sastava je voda, ali ne treba preterati, jer prekomerno kozumiranje može izazvati probleme, kao što su dijareja.
 
Autor: Branislav Dimitrijević Objavljeno: 17.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ