x

Sok za detoksikaciju organizma i čišćenje jetre

Sok za detoksikaciju organizma i čišćenje jetre
Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem organizmu, jer obavlja funkciju takozvane laboratorije, koja kontroliše promet materija u telu. Kroz našu jetru prođe mnogo "informacija i zadataka", koje ponekad ne može da obavi kako treba, jer ishranom i načinom života ometamo i sprečavamo njeno normalno funkcionisanje.

Na našim prostorima sa nutritivnog aspekta posebno je kritičan period od oktobra do marta, kada većina ljudi živi usporenijim tempom, a sa druge strane bar dva puta nedeljno gostujemo na krsnim slavama i gostimo se izuzetno jakom hranom i to uglavnom u periodu od 17-22 časa. Malo fizičke aktivnosti, mnogo masne, ljute, jako začinjene hrane,dovede to toga da jetra ne može da postigne da "pročisti i filtrira" sav taj unos materija.

Bez obzira da li imamo neki poremećaj rada jetre, oboljenje, odnosno da li je krvna slika pokazala da postoji povećan nivo hormona jetre, poželjno je preventivno pomagati da se jetra očisti od toksina i drugih štetnih materija, kako bi mogla bolje da obavlja svoju funkciju.

Izuzetno kirsne namernice za čišćenje jetre su: djumbir, ulje od lana, kim, beli luk, čaj od Nane, limun i grejp. Internetom kruži mnogo sličnih recepata, ali mi predlažemo modifikovani recept uz neke važne napomene:

U blenderu izmiksati koren djumbira (10-ak cm), 4 čena belog luka, kašiku ulja od lana, kašiku kima i 200 ml čaja od Nane (pripremiti malo jači čaj od lista Nane). Ovu smesu procediti i dodati soku koji smo dobili ceđenjem 6 plodova limuna i 2 ploda grejpa. U tako dobijen sok dodati 500 ml ohlađene prokuvane vode.

Važne napomene: Pre blendiranja, beli luk očistiti, izvaditi klicu i ostaviti da stoji 10-15 minuta. Ovo je izuzetno važno, jer najznačajniji sastojak belog luka, zbog kojeg on ima izuzetna lekovita svojstva nastaje tek stajanjem na vazduhu, kao proizvod lagane oksidacije. Naravno, u pitanju je prirodni antibiotik, alicin. Takođe, važno je malo izgnječiti kim, kako bi se oslobodili enzimi, koji su značajni, pa dodati u blender na dodatno mešanje i sitnjenje. Čaj od Nane ima ulogu da ublaži ekstrakt belog luka i pomogne rastvaranje korisnih sastojaka. Ulje od lana kupiti u staklenoj zatamnjenoj ambalaži. Prozračne plastične ambalaže je poželjno izbegavati, jer može doći do stvaranja trans masnih kiselina u ulju, koje su nepoželjne. Sastojke mešati hladne.

Kakvog je ukasa čaj i mora li se tako konzumirati?
O ukusima ne treba polemisati, u svakom slučaju sastojke ovog čaja možete konzumirati i odvojeno, ali se najbolji efekat postiže ovako. Ukoliko vam je zgodnije, možete odvojiti masnu fazu (kim, ulje, luk) i konzumirati uz nemasni sir kao salatu, a sok od grejpa i limuna piti posebno.

Koliko soka treba piti i kada?
Poželjno je piti sok ujutru, na prazan stomak i konzumirati ga u svežem stanju. Ukoliko postoji problem sa jetrom, posavetovati lekara, ali je neka preporučena doza kod težih oboljenja oko 3 puta nedeljno, dok je preventive radi dovoljno konzumirati sok i 1-2 puta u toku nedelje.
 
Autor: Branislav Dimitrijević Objavljeno: 21.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ