x

Jogurt u ishrani sportista

Jogurt u ishrani sportista
Jogurt predstavlja najprodavaniji mlečni proizvod kod nas. Dobija se specijalnim tehnološkim postupkom, koji se bazira na prirodnom procesu, tokom kojeg bakterije mlečno-kiselinskog vrenja od mlečnog šećera  stvaraju mlečnu kiselinu i tako meleko prelazi u jogurt. Jogurtnu kulturu čine bakterije Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Nekoliko godina u nazad izuzetno su popularni jogurti obogaćeni probiotskim sojevima bakterija, koje imaju žaštitnu ulogu u debelom crevu. Zbog svoje energetske, hranljive i lekovite vrednosti, jogurt je postao svakodnevna hrana i lek protiv bolesti, koje nastaju usled savremenog načina života i ishrane. Iako se u ishrani koristi hiljadama godina, po svom dejstvu se svrstava u "hranu 21. veka".

Sastav jogurta izuzetno je značajan i iz njega proističe biološka uloga jogurta. On sadrži: ugljene hidrate (oko 5g/100 g), proteine (oko 4g/100g), masti (3,3g/100g), kalcijum (120mg/100g). Pored toga, sadrži i kalijum, vitamine D, B2 i B12. Mikrobiološki sastav jogurta je izrazito značajan, jer su probiotske bakterije, koje se sve češće koriste u pripremi jogurta, veoma značajne za creva. One su konkurencija za hranu truležnim bakterijama debelog creva i na taj način ih eliminišu.

Zašto sportisti treba da koriste jogurt u ishrani?
Jogurt je niskokalorični napitak, a sa druge strane veoma bogat mineralima, koji su potrebni za normalno funkcionisanje organizma, naročito tokom fizičke aktivnosti, kada je metabolizam u punom jeku. Dokazano je da jogurt treba posmatrati kao čistača organizma od toksina i truležnih bakterija. Jogurt je dobro koristiti preventivno i protiv sledećih bolesti: anemija, bolesti zuba i desni, kostiju, jetre, bubrega,usne duplje i ždrela, kod infekcija Candidom, takozvanih kandidoza, za smanjenje celulita, protiv nadražaja creva, crevnih nadimanja, čira na želucu, protiv kožnih bolesti. Veoma je pogodan kao rehidrataciono sredstvo, kod opšte iscrpljenosti organizma, zatim blagotvorno deluje na problem sa neprijatnim zadahom, a smatra se da sprečava i pojavu akni.

Vrste jogurta kod nas
Na našem tržištu nekada je postojao samo jedan jogurt. Danas imamo čitavu paletu jogurtnih proizvoda, koji se uglavnom razlikuju po procentu masti koji sadrže i retko po mikrobiološkoj flori. Pored klasičnog jogurta, postoje vitamizirani jogurti i obogaćeni raznim drugim nutrijentima, pa nije retkost da sretnemo jogurt, koji proizvođači nazivaju u stilu: "Imuno plus jogurt". Veoma su popularni voćni jogurti, naročito u ishrani dece i njihova funkcija veoma je slična kao kod običnog jogurta.

Da li jogurt treba piti u neograničenim količinama?
Generalno, jogurt ne može biti štetan, međutim, kao i kod drugih namernica i sa jogurtom ne treba preterivati. Prevelika količina jogurta može usporiti resorpciju gvožđa i nekih drugih supstanci, tako da se anemičnim osobama posebno savetuje oprez.
 
Autor: Branislav Dimitrijević Objavljeno: 17.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ