x

Značaj vode u organizmu sportiste

Značaj vode u organizmu sportiste
Voda je jedinjenje bez kojeg se ne može zamisliti živi svet, jer je upravo ona jedan od sinonima i predznaka života. U našem telu udeo vode je otprilike oko 70% i ona je prisutna na različite načine i obavlja različite funkcije. Ulazi u sastav svih ćelijskih i međućelijskih tečnosti i struktura, sastav  stolice, mokraće i drugih izlučevina, kao što su znoj i pljuvačka. 75% vode u organizmu troši se za termoregulaciju, a svega 25% za mehanički rad.

Vazduh koji izdišemo takođe sadrži vodu, tj. on je zasićen vodenom parom. Vodu možemo posmatrati i kao "rastvarač" hrane koju konzumiramo, a svakako da ona ulazi u sastav svih namernica sa većim ili manjim udelom. Dakle, voda je neophodna za normalno funkcionisanje našeg organizma. To je tako i prilikom mirovanja i prilikom bilo kojih aktivnosti, a kada su u pitanju sportske (fizičke) aktivnosti promet vode u organizmu je ogroman.

Organizam prosečnog sportiste (telesne mase oko 75-80kg ) metabolički može da stvori nešto više od 300 ml vode, a dnevna potreba iznosi oko 2600 ml,  tako da se ona mora unositi kroz ishranu i u tom smislu vodu možemo smatrati hranom, iako njenim sagorevanjem ne dobijamo energiju, odnosno voda nije nutrijent. Unešena voda neprestano se troši na gore pomenute načine i taj utrošak tokom fizičkih-sportskih aktivnosti veći je čak 30 do 50 puta, u odnosu na utrošak u stanju mirovanja tela, pre svega zbog znojenja.

Za sportistu je nivo glikogena veoma važan za rad mišića. To povlači činjenicu da se voda u organizmu mora štedeti, jer 2,7g vode, vezuje 1g glikogena i na taj način on ostaje u mišićima, što je od izuzetnog značaja. Pošto je nemoguće sprečiti da voda odlazi iz organizma, onda se ona mora nadoknaditi. Sportisti imaju manje vode u organizmu i moraju je unositi.

Koliko vode sportista može izgubiti tokom fizičke aktivnosti?
Samo u procesu znojenja, sportista tokom fizičke aktivnosti izgubi čak i 4-5 litara tečnosti. Odatle sledi da su potrebe vode pre, tokom i nakon sportskih aktivnosti prilično velike.

Da li je zdravo piti vodu pre takmičenja i u kom vremenskom intervalu?
Da, to je poželjno, jer se na taj način telo priprema za predstojeće aktivnosti. Veoma je važno da dan ili dva pre takmičenja telo snabdemo dovoljnom količinom vode, kako bi bilo hidratisano u dovoljnoj meri, jer ukoliko sa hidratacijom organizma krenemo neposredno pred takmičenje, suštinski nećemo postići dobar rezultat. Tog dana, takođe treba piti vodu u razmacima od po pola sata, par sati pre takmičenja. Potrebno je oko pola sata da se voda isprazni iz želudca, tako da ne bi trebalo piti vodu, recimo 10 minuta pre početka takmičenja. Ovaj podatak odnosi se na čistu vodu. U toku fizičke aktivnosti, ukoliko to dozvoljavaju uslovi sporta, treba obnavljati količinu vode u organizmu, u manjim porcijama. Svaki tajm-aut trebalo bi iskoristiti za hidrataciju organizma.

Šta se dešava kada sportista nema dovoljno vode?
U početku sportista beleži slabije rezultate, jer opada mišićni tonus, koncentracija i dolazi do niza negativnih promena u metabolizmu. Rast temperature je intenzivan, time i voda brže odlazi sa kože, znojenje je jače, želudac vremenom postaje sve prazniji i u njemu ostaje samo kiseli sok, glikogena u mišićima ima sve manje, crikulacija je lošija, rezerve glikogena u jetri se potroše i ukoliko se ne obavi rehidratacija tela, posle određenog vremena telo dehidrira.

Da li vodu treba piti nakon fizičke aktivnosti?
Da bi se sačuvao glikogen u mišićima, poželjno je i nakon fizičke aktivnosti konzumirati neki napitak koji sadrži ugljene hidrate. Nikako telo ne treba "zatrpavati" mastima i proteinima neposredno nakon sportskih aktivnosti. Osnovno pravilo je: Što pre nadoknaditi vodu.

Napitci bogati uglejnim hidratima se preporučuju i tada se misli na sadržaj fruktoze, jer ona za razliku od glukoze neće izazvati povećanje nivoa šećera u krvi, odnosno neće doći do pojačane insulinske aktivnosti. Kada organizam dođe u fazu mirovanja, može se početi sa unosom proteina, masti i mineralnih materija.

Sportisti bi trebalo da izbegavaju konzumiranje nekih namernica koje su dobri dijuretici pre sportskih aktivnosti. Dobar primer su žvakaće gume ili popularno nazvane žvake. One sadrže sorbitol,manitol, ksilitol i slične više alkohole, koji su veštački zaslađivači i odlični dijuretici, tako da se procesi izlučivanja dodatno intenziviraju. Žvake posebno utiču na intenzitet lučenja pljuvačke, koja je po hemijskom sastavu rastvor enzima ptijalina, koji se koristi u varenju hrane, a tokom sportskih aktivnosti nemamo potrebu za intenziviranjem ovih procesa.

Da zaključimo: Pre početka sportskih aktivnosti, neophodno je izvršiti prehidrataciju tela, u toku aktivnosti- hidrataciju, kako ne bi došlo do dehidratacije, a poslednja faza bila bi obnavljanje tečnosti ili rehidratacija.
 
Autor: Branislav Dimitrijević Objavljeno: 16.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ