Teorija sportskog treninga

 
 
Teorija sportskog treninga je naučna, nastavna, metodološka i praktična disciplina, koja izučava kineziološke, antropološke, metodološke i metodičke zakonitosti planiranja, programiranja i kontrole sportskog treninga. U najširem smislu teorija sportskog treninga proučava zakonitosti transformacionih procesa (adaptacije) antropoloških karakteristika sportista, kao i višedimenzionalnog, dinamičkog i složenog sistema, u cilju maksimiziranja potencijala organizma za postizanje najviših sportskih dostignuća.

Zahvaljujući teorriji sportskog treninga, kao naučnoj disciplini, tačno se zna šta se dešava u organizmu sportiste pod uticajem vrlo napornog trenažnog rada i velikih naprezanja tokom takmičenja, šta se dešava u nervnom sistemu tokom učenja određenih tehničkih i taktičkih znanja, kako pripremiti sportiste u uslovima visinskog treninga i na koji način osigurati kvalitetnu ishranu u uslovima aerobnih i anaerobnih opterećenja ili opterećenja usmerenih na razvoj snage.

Iako je nauka o sportu, posebno teorija sportskog treninga, mlada naučna disciplina, danas raspolažemo sa vrlo značajnim podacima o najboljim biomehaničkim analizama kretanja i pokreta. Na osnovu njih se može efikasno kontrolisati proces učenja motoričkih znanja. Teorija i metodika sportskog treninga koristi, obrađuje i transformiše u novo naučno saznanje informacije od niza antropoloških nauka.

Osnovni cilj teorije sportskog treninga je utvrđivanje zakonitosti funkcionisanja integralnog sistema, koga čine: sportista, sportska aktivnost i sportska sredina (sportisti, treneri i njihov međusoban odnos). Sledeći bitan cilj teorije sportskog treninga je utvrđivanje zakonitosti po kojima je moguće definisati karakteristike sportske aktivnosti, koje su rezultat strukturalnih, biomehaničkih, funkcionalnih i drugih analiza (osnovna znanja o specifičnostima pojedinih sportskih disciplina). Sledeći cilj teorije sportskog treninga je da se utvrde zakonitosti, koje omogućuju analizu ličnih karakteristika sportiste (sposobnosti, osobina i karakteristika, koje omogućuju postizanje visokih sportskih rezultata).

Zadatak teorije sportskog treninga je da odgovori na pitanje "Od kojih osobina, sposobnosti i karakteristika sportista zavisi postizanje sportskog rezultata i kakve su njihove međusobne relacije?" Realizacija ciljeva teorije sportskog treninga i utvrđivanje zakonitosti je moguće i uspešno, ukoliko se naučni pristup bazira na takvim metodološkim postupcima, čiji su osnovni strukturalni elementi: naučni eksperiment, dijagnostičke metode, statističke i kibernetičke metode.
 
Autor: N/A Objavljeno: 09.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...