SPORTSKI REČNIK - SLOVO T
Stranica 1 od 2
Takmičar
Takmičar (sportista takmičar) jeste sportista amater i/ili profesionalni sportista koji učestvuje na sportskom takmičenju, kao član sportske organizacije ili samostalno, u skladu sa sportskim pravilima. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Zakon o sportu RS, 2011sve definicije (1)

Takmičarski sportski turizam
Pod pojmom takmičarski sportski turizam podrazumijevaju se "sva putovanja radi učestvovanja u određenim sportskim takmičenjima (nadmetanjima), od domaćih do međunarodnih" . 

Datum: 01.01.2015. Autor: Bartoluci, 2003sve definicije (1)

Taktika
Taktika u sportu predstavlja celishodnu, svesnu promenu ponašanja i motoričke aktivnosti sportiste ili ekipe u zavisnosti od uslova i situacije sa ciljem da se postigne uspeh u sportskim takmičenjima. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (2)

Talenat
Talenat predstavlja optimalnu kombinaciju psihofizioloških, antropometrijskih i mentalnih osobina pojedinca koje mu omogućavaju da lakše ovlada određenom veštinom. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Dr. Vladimir Isurinsve definicije (2)

Tehnika
Tehnika (engl. Techniqe) predstavlja obrazac (oblik, forma) po kojem sportista izvodi određenu veštinu. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Tehnička priprema
Pod tehničkom pripremom se podrazumeva stepen usvojenosti sistema kretanja (tehnike) karakterističnog za sportsku granu i usmerenog ka postizanju visokih sportskih rezultata. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Tehnološki postupci
Tehnoloski postupci predstavljaju defmisanje cilja, utvrdivanje stanja subjekta, utvrdivanje faktora ograničenja, izbor trenažnih sredstava, utvrđivanje trenažnih opterećenja, izbor metoda treninga, kontrola tranzitivnih stanja, analiza finalnih rezultata. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Telemetrija
Telemetrija (eng. telemetry) - Tehnologija udaljenog (bežičnog) merenja upotrebom radio talasa. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Teniski lakat
Teniski lakat (engl. Tenis elbow) predstavlja opšti naziv za hronični bol u laktu. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Teorija
Pod terminom teorija, u širem smislu, običajeno se označavaju opšte teorijske disciplie u kojima se kompleksno objedinjuje čitav niz uzajamno povezanih ideja i koncepcija koje se odnose na neku naučnu disciplinu, odnosno predmet kojim se ona bavi, a u užem smislu sistematsko izlaganje neke naučne discipline. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (2)

Teorija sportske rekreacije
Teorija sportske rekreacije predstavlja sistem naučnih znanja o sportskoj rekreaciji, znanja koja su teoretski odraz prakse i koja objasnjavaju pojedine zakonitosti razvoja i funkcionisanja područja sportske rekreacije. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Prof. dr. Mithat Blagajacsve definicije (1)

Teorija sportskog treninga
Teorija sportskog treninga je naučna, nastavna, metodološka i praktična disciplina, koja izučava kineziološke, antropološke, metodološke i metodičke zakonitosti planiranja, programiranja i kontrole sportskog treninga. 

Datum: 02.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Trakcija
Trakcija (engl. Traction) predstavlja oblik privlačenja dva tela duž ose. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Transformacija
Transformacija znači menjanje, odnosno preobražavanje. U osnovi kibernetički pojam, transformacija označava svaku promenu u sistemu, kako ulaznih i izlaznih stanja, tako elemenata i procesa u samom sistemu. Taj sistem u sportskom treningu je ljudski organizam. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Transformacioni proces
Proces menjanja (transformacije) organizma sportiste od inicijalnog do finalnog stanja može naziva se transformacioni proces. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Trauma
Trauma (engl. Trauma) predstavlja fizičku povredu izazvanu nasilnom akcijom. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Trejdmark
Trejdmark (engl. Trademark) se u skladu sa "Federal Trademark Act" iz 1946. godine, definiše kao, "bilo koja reč, ime, simbol, oznaka ili njihova kombinacija, koje proizvođač koristi kao znak raspoznavanja te robe i način da se ona razlikuje od one proizvedene ili prodate od strane drugih". 

Datum: 01.01.2015. Autor: J. D. Riddle, 1997sve definicije (1)

Trenažer
Trenažeri predstavljaju specijalno konstruisane naprave/ sprave pomoću kojih se mogu na najefikasniji način razvijati specifične motoričke sposobnosti i tehnički elementi. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Trenažna sredstva
Trenažna sredstva ili sredstva treninga su osnovni trenažni stimulusi i predstavljaju beskonačan broj mogućih vežbi koje se mogu koristiti. Raznovrsnost vežbi je uslovljena ciljem koji može biti beskonačno različit ontogenetskim razvojem jedinke, sportskim nivoom, polom i drugim faktorima. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Trenažni stimulusi
Pod trenažnim stimulusima podrazumevaju se sredstva, metode i opterećenja u treningu. Primenom ovih stimulusa izazivaju se željeni efekti ili adaptacije. Trenažnim stimulusima ostvarujeju se specifične ciljane adaptacije. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

strana: 1 | 2
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...