x

Julimar Rohas oborila svetski rekord u troskoku na SP u Beogradu

Julimar Rohas oborila svetski rekord u troskoku na SP u Beogradu Foto: Martina Pavlović

Istorija je ponovo ispisana u Beogradu pošto je na Svetskom dvoranskom prvenstvu neverovatna Julimar Rohas u troskoku skočila 15.74, i za 31 centimetar oborila svetski rekord!

Delovalo je iz skoka u skok da Rohas ima energiju i veliku želju da postavi novi svetski rekord! Cilj neverovatne Julimar Rohas je bio da preskoči 15.43. U jednom momentu ova dvadesetšestogodišnja Venecuelanka je izvela odličan skok, ali je prestupila. Tu se nije zaustavila i nije odustajala. Tako je u svom poslednjem skoku, pronašla dovoljno snage, zaletela se, a onda je usledio skok o kojem će se dugo pričati

„Pre svega, želim da kažem da sam veoma srećna što sam ovde i sto imam priliku da pricam sa vama. Sve je bilo kao san, celi ovaj dan je bio kao da sanjam, zivela sam svoj san. Moj trener i ja smo danas dosli sa planom da se zabavimo i tako je i bilo, ja sam u odlicnoj formi, pravila sam greske u prvih par skokova, ali sam kasnije to ispravila. Ivan (trener) i ja smo kao jedna osoba, jako smo povezani. On zna sta ja mislim, ja znam sta on misli i on zasluzuje sve zasluge isto kao i ja. Jako jako sam srecna zbog ovog rezultata. Reci cu vam iskreno da ne znam sta sam uradila drugacije u poslednjem skoku. Moram prvo da pogledam poslednji skok kako bih videla koju sam pripremu uradila i kako bih mogla da vam odgovorim na ovo pitanje. Samo sam slusala sve savete koje mi je trener davao i to je bila savrsena priprema”, rekla je svetska šampionka u troskoku.

Rohas je popravila rekord za 31 centimetar što je potpuno neverovatno! Ovo je svakako rezultat o kojem će se dugo pričati i koji će dugo biti na snazi, a kako stvari stoje, verovatno je ona jedna od retkih koja bi u budućnosti mogla da pomeri granice i prevaziđe samu sebe.

Novi svetski šampion u skoku uvis je takmičar iz Južne Koreje, Sanghjeok Vu! Srebro ide u Švajcarsku za Loika Gaša, a bronzu će podeliti Đanmarko Tamberi i Hamiš Ker!

Danas je bilo sjajno takmičenje. U pocetku je delovalo kao da ne skacemo svi najbolje sto mozemo, ali se nivo podigao kako je takmicenje odmicalo. Da budem iskren, nisam ocekivao da skocim toliko visoko jer je ovo moje prvo takmicenje ove godine. Glavni fokus mi je na sezoni na otvorenom pa cu pokusati sto bolje da se pripremim za to. Presrećan sam i sa ovim što sam postigao”.

Plasman u finale Svetskog prvenstva u Beogradu nije uspela da ostvari ni Jovana Ilić u troskoku, koja je u kvalifikacijama ostvarila rezultat 13,36 metara.

Ja treniram tek godinu ipo dana i vrlo sam neiskusna u svemu ovome, a troskok zahteva veliko iskustvo i zrelost. Ja sam ovde bila jedna od najmlađih takmičarki i sezona je bila preduga za mene i iscrpela sam se i fizički i emotivno i došlo je do neke povrede stopala, koju smo pokušali sanirati. Ja sam prezadovoljna samim tim što sam skakala rame uz rame sa devojkama koje sam do pre par meseci gledala na televiziji i da mi je neko rekao pre god dana da ću biti ovde ne bih mu verovala. 14m ostavljam za sezonu na otvorenom, s obzirom da sam iz Subotice, mi nemamo uslove zimi da treniramo i to je bila poteškoća, uvek je ta zimska sezona hendikepirana ali za leto nema razloga da se ne spremim jer imam mnogo prostora za napredak. Sada mi je glavni fokus Evropsko za koje se spremam, koje je u avgustu tako da ima dovoljno vremena da se pripremim i da jurim finale”, rekla je Jovana nakon takmičenja.

Datum: 20.03.2022. Autor: Katarina Branković

PROČITAJTE JOŠ...