x

Kanadski vatrogasac uzdrmao asove ice cross spusta

Kanadski vatrogasac uzdrmao asove ice cross spusta
Neponovljivi Adam Horst uspeo je da osvoji najveću pobedu u istoriji Ice Cross spust svetskog šampionata svojom prvom pobedom, u subotu, nakon što su favoriti Artu Pihlainen iz Finske i Kajl i Skot Kroksal iz Kanade, pali na najtežoj Red Bull Crashed Ice stazi ikada sagrađenoj.

Are (Švedska) - Zvanični šampion Artu Pihlainen bio je na putu osvajanja pobede na strmoj i prepunoj prepreka Ice Cross spust stazi u švedskom zimskom odmaralištu Areu, međutim Finac se okliznuo na veoma teškoj stazi pri jednom od uspona pred kraj trke i tako ga je prestigao jurišajući autsajder Adam Horst u dramatičnom finišu pred 10000 gledalaca. Skot Kroksal, koji se trkao s polomljenim zglobom, nadao se prvoj pobedi uprkos jakom padu rano u finalu, ali preživeo je da osvoji treće mesto. Vođstvo u šampionatu Kanađanina Kajla Kroksala, sada iznosi 240 poena ispred drugoplasiranog Pihlainena, međutim dodatnih 1000 poena su još uvek slobodni za osvajanje na narednoj trci koja će se održati u Kvebeku.

Horst, 25-ogodišnji vatrogasac, nijednom do sad nije završio trku na poziciji većoj od petog mesta, a bio je tek 20. u kvalifikacijama. Međutim, ostao je na nogama tokom pet rundi i uprkos napetim borbama u finalu protiv Pihlainena i Kroksala, ostao je na klizaljkama dovoljno dugo da preuzme vođstvo pred sam kraj trke. Kajl Kroksal se nadao osvajanju trke u Areu, međutim sapleo se u četvrtfinalu i taj pad ga je koštao još jedne pobede, nakon uzastopnog osvajanje dve trke i sedam uzastopnih podijuma. "Udarili su me od pozadi i to je bilo to," rekao je Kajl Kroksal.

Rezultat trke u Areu: 1. Adam Horst (CAN), 2. Artu Pihlainen (FIN), 3. Skot Kroksal (CAN), 4. Džim de Paoli (SUI), 5. Kim Muler (SUI), 6. Taj Ajzek (USA), 7. Mika Jukinmainen (FIN), 8. Lukas Kolc (CZE), 9. Kilian Braun (SUI), 10. Majkl Urban (CZE).

Dosadašnji sveukupan poredak u šampionatu: 1. Kajl Kroksal 2200 poena, 2. Pihlainen 1960. 3. Skot Kroksal 1700, 4. Adam Horst 1690, 5. Fabijan Mels 1274.
Datum: 21.02.2012. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...