x

Ohrabrujući rezultati sa regate u Atini

Ohrabrujući rezultati sa regate u Atini Foto: VSS

Kandidati za sastav seniorskih veslačkih reprezentacija Srbije odradili su dvonedeljne pripreme u Atini. U glavnom gradu Grčke boravili su veslači Miloš Vasić, Martin Mačković, Aleksandar Filipović, Aleksandar Beđik, Dušan Slavnić i Veselin Savić, te veslačice Jovana Arsić, Milica Vodogaz i Ivana Filipović, koja još uvek nije u punom veslačkom treningu zbog povrede leđa. U smiraju priprema svi osim Filipovećeve, učestvovali su na jakoj regati u Atini na kojoj su, pored našeg predstavnika, učešće uzeli i kompletna litvanska i turska reprezentacija, mnogobrojni reprezentativci Grčke, koji su nastupali pod klupskim obeležjima, kao i pojedini reprezentativci Rusije, Letonije i Moldavije.

Prvog dana regate, u petak, 22. februara, briljirao je Vasić koji je bio najbolji u skifu, disciplini u kojoj se takmičio najveći broj veslača. Naš reprezentativac je u prvoj grupi kvalifikacija s vremenom 7:19.30 zauzeo prvo mesto pobedivši prošlogodišnjeg evropskog viceprvaka iz Glazgova i osvajača svetske bronze iz Plovdiva, te olimpijskog viceprvaka iz dubl skula, Litvanca Mindaugasa Griskonisa. Vasić je potom bio drugi u polufinalu s vremenom 7:44.50, da bi a potom je trijumfovao u A finalu s rezultatom 7:24.00. Iza našeg veslača u ovoj trci pored pomenutog Griskonisa bio je i sjajni Riter Saulius, s kojim je upravo osvojio srebro u dubl skulu u Rio de žaneiru 2016. U A finalu skifa Aleksandar Filipović je bio treći u generalnom plasmanu postigavši u A finalu vreme 7:26.70. Prethodno Filipović je zauzeo prvo mesto u drugoj grupi kvalifikacija (7:10.80), dok je u polufinalu bio treći (7:45.10). Slavnić se do polufinala probio drugim mestom u trećoj grupi kvalifikacija (7:22.00). U okršaju za A finale bio je peti (8:12.40), tako da je otišao u B finale u kojem nije nastupio.

Mačkoviću i Beđiku pripalo je prvo mesto u konkurenciji dvojaca. Njih dvojica su u kvalifikacijama postigli vreme 6:52.70, a u A finalu 7:03.50. U popodnevnom delu programa prvog dana regate srpski četverac Mačković, Beđik, Slavnić, Savić postigao je rezultat 6:27.50 u trci u kojoj nije imao konkurente među ovim čamcima budući da je veslao sa dubl skulovima. U toj disciplini Vasić i Filipović bili su treći u generalnom plasmanu s vremenom 6:53.60. Istog dana Mačković, Beđik, Slavnić, Savić su izveslali još jednu trku u kojima su im konkurenti bili četverac skulovi. Taj okršaj naš čamac je završio kao drugi s vremenom 6:50.80 iza četverac skula Litvanije izuzetnog Dovidas, Giedrius, Saulius, Aurimas. U ženskom skifu Arsićeva je s vremenom 8:22.50 zauzela drugo mesto u ukupnom plasmanu iza Litvanke Milde Valkukaite, osvajačice zlata u dubl skulu lane na Svetskom prvenstvu u Plovdivu. Arisćeva je do A finala stigla pobedama u četvrtoj grupi kvalifikacija (8:07.60), a potom i u polufinalu (8:23.70). Vodogaz je u ovoj disciplini zauzela prvo mesto u C finalu (8:52.20). Prethodno je bila peta u drugoj grupi kvalifikacija (8:19.90).

Drugog dana regate, za koji su finalne grupe određivane na osnovu rezultata prvog dana, Vasić je u skifu ponovo potvrdio visok kvalitet pobedivši u A finalu s vremenom 7:01.80, što je za sekundu bilo bolje vreme od izvanrednog Litvanca Griskonisa. U istoj disciplini Filipović je bio četvrti s 7:10.40, dok je Slavnić zauzeo drugo mesto u B finalu s 7:23.90. Arsićeva je s vremenom 7:51.90 bila druga u A finalu ženskog skifa, dok je Vodogaz u B finalu ove discipline s rezultatom 8:17.80 bila treća. Dvojac Mačković, Beđik i drugog dana regate je bio najbolji u ovoj disciplini s 6:44.40, dok je s vremenom 6:06.10 četverac Mačković, Beđik, Slavnić, Savić pobedio u trci u kojoj su se takmičili i četverci za mlađe seniore i dubl skulovi, između ostalog i naš Vasić, Filipović, koji je s vremenom 6.31.60 bio treći u ovoj disciplini.

Zadovoljni smo, kako rezultatima tako i ostalim parametrima, koje smo videli na Međunarodnoj regati u Atini. Vasić je nasupio u skifu posle kratkog trenažnog vremena u ovom čamcu, a bez obzira na to uspeo je da dva puta pobedi izvanrednog skifistu, Litvanca Griskonisa. Na taj način je ponovo pokazao da je sposoban da odlično vesla i u ovom čamcu u kojem je lane, takođe posle kratkog vremena, uspeo da stigne do finala i petog mesta na Svetskom kupu u Beogradu. Pomno ćemo pratiti njegov dalji napredak u skifu, sve do sledeće večlike provere koja ga očekuje sredinom aprila na jakoj internacionalnoj regati u Piediluku. Mačković i Aleksandar Beđik ubedljivo su pobedili u dvojcu oba dana regate pokazavši da imaju veliki potencijal za nastup u ovom čamcu. Možda i najveće iznenađenje priredio je četverac Mačković, Beđik, Slavnić, Savić koji je, takođe, oba dana bio bez premca – kazao je koordinator programa za seniore i mlađe seniore Nebojša Ilić i dodao – Ovo je tek prva regata u sezoni koja je pokazala da su kandidati za sastav državnog tima radili dobro u prethodnom periodu. Međutim, dobri rezultati nas ne smeju prevariti i zavaravati. U analizi sa programskim direktorom Đovanijem Postiljoneom uočeni su i nedostatci, pre svega na tehničkom planu, a u skaldu sa tim napravljen je plan i program rada za naredni period. Žao mi je što u Atini zbog povreda nisu nastupili Nenad Beđik i Marko Marjanović koji su pokazivali isti kvalitet kao Vasić. Dobro je što se Beđik potpuno vratio u maksimalni trenažni ritam i da će svoj visok kvalitet, siguran sam, pokazati već u Piedaluku. S druge strane Marjanović ima specifičnu povredu, ali se nadam da će i on u najskorije vreme ponovo biti u stroju.

I koordinator programa za žensko veslanje Dušan Kovačević bio je zadovoljan nastupom dve naše reprezentativke na regati u Atini.

Regata u glavnom gradu Grčke bila je izuzetno jaka budući da je nastupio veliki broj veslačica najvišeg svetskog ranga, uključujući i svetske prvakinje u dubl skulu, Litvanke Valkiukaite i Adomavikiute. U takvoj konkurenciji Arsićeva je bila na izuzetno visokom nivou izgubiši samo od Valkiukaite. Na taj način naša reprezentativka je najavila da ima kvalitet za svetsku elitu i da sa velikim optimizmom možemo da nastavimo da sprovodimo novi ciklus priprema. Ovom prilikom moram da napomenem značaj uključenja u rad Italijana Đovanija Postiljonea. Plodovi te saradnje već su više nego očigledni. U slučaju Arsićeve Postiljone je za kratko vreme složio kockice u mozaik, dodao neke koje su nedostajale. Mnogo je poboljšala tehniku, ali i promenila odnos i razumevanje pri spovođenju programa. Rezultati su već stigli, ali ovo je tek prva etapa i snažno idemo dalje. I Vodogaz je iznenadala tim pre što je takoreći debitant u reprezentaciji. Iako nije mlada po godinama ima skroman veslački staž ali je uprkos tome postigla izuzetno dobre rezultate u Atini pobedivši neke mnogo iskusnije veslačice. U svakom slučaju kada nam se pridruži Ivana Filipović, koja zbog povrede leđa još nije u punom veslačkom treningu, postojaće lepa mogućnost da u ženskoj reprezentaciji imamo par veslačica koje mogu da se ravnopravno nose sa izuzetnom konkurencijom na najvećoj svetskoj sceni – istakao je Kovačević.

Datum: 26.02.2019. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...