Ohrabrujući rezultati sa regate u Atini

Foto: VSS

Kandidati za sastav seniorskih veslačkih reprezentacija Srbije odradili su dvonedeljne pripreme u Atini. U glavnom gradu Grčke boravili su veslači Miloš Vasić, Martin Mačković, Aleksandar Filipović, Aleksandar Beđik, Dušan Slavnić i Veselin Savić, te veslačice Jovana Arsić, Milica Vodogaz i Ivana Filipović, koja još uvek nije u punom veslačkom treningu zbog povrede leđa. U smiraju priprema svi osim Filipovećeve, učestvovali su na jakoj regati u Atini na kojoj su, pored našeg predstavnika, učešće uzeli i kompletna litvanska i turska reprezentacija, mnogobrojni reprezentativci Grčke, koji su nastupali pod klupskim obeležjima, kao i pojedini reprezentativci Rusije, Letonije i Moldavije.

Prvog dana regate, u petak, 22. februara, briljirao je Vasić koji je bio najbolji u skifu, disciplini u kojoj se takmičio najveći broj veslača. Naš reprezentativac je u prvoj grupi kvalifikacija s vremenom 7:19.30 zauzeo prvo mesto pobedivši prošlogodišnjeg evropskog viceprvaka iz Glazgova i osvajača svetske bronze iz Plovdiva, te olimpijskog viceprvaka iz dubl skula, Litvanca Mindaugasa Griskonisa. Vasić je potom bio drugi u polufinalu s vremenom 7:44.50, da bi a potom je trijumfovao u A finalu s rezultatom 7:24.00. Iza našeg veslača u ovoj trci pored pomenutog Griskonisa bio je i sjajni Riter Saulius, s kojim je upravo osvojio srebro u dubl skulu u Rio de žaneiru 2016. U A finalu skifa Aleksandar Filipović je bio treći u generalnom plasmanu postigavši u A finalu vreme 7:26.70. Prethodno Filipović je zauzeo prvo mesto u drugoj grupi kvalifikacija (7:10.80), dok je u polufinalu bio treći (7:45.10). Slavnić se do polufinala probio drugim mestom u trećoj grupi kvalifikacija (7:22.00). U okršaju za A finale bio je peti (8:12.40), tako da je otišao u B finale u kojem nije nastupio.

Mačkoviću i Beđiku pripalo je prvo mesto u konkurenciji dvojaca. Njih dvojica su u kvalifikacijama postigli vreme 6:52.70, a u A finalu 7:03.50. U popodnevnom delu programa prvog dana regate srpski četverac Mačković, Beđik, Slavnić, Savić postigao je rezultat 6:27.50 u trci u kojoj nije imao konkurente među ovim čamcima budući da je veslao sa dubl skulovima. U toj disciplini Vasić i Filipović bili su treći u generalnom plasmanu s vremenom 6:53.60. Istog dana Mačković, Beđik, Slavnić, Savić su izveslali još jednu trku u kojima su im konkurenti bili četverac skulovi. Taj okršaj naš čamac je završio kao drugi s vremenom 6:50.80 iza četverac skula Litvanije izuzetnog Dovidas, Giedrius, Saulius, Aurimas. U ženskom skifu Arsićeva je s vremenom 8:22.50 zauzela drugo mesto u ukupnom plasmanu iza Litvanke Milde Valkukaite, osvajačice zlata u dubl skulu lane na Svetskom prvenstvu u Plovdivu. Arisćeva je do A finala stigla pobedama u četvrtoj grupi kvalifikacija (8:07.60), a potom i u polufinalu (8:23.70). Vodogaz je u ovoj disciplini zauzela prvo mesto u C finalu (8:52.20). Prethodno je bila peta u drugoj grupi kvalifikacija (8:19.90).

Drugog dana regate, za koji su finalne grupe određivane na osnovu rezultata prvog dana, Vasić je u skifu ponovo potvrdio visok kvalitet pobedivši u A finalu s vremenom 7:01.80, što je za sekundu bilo bolje vreme od izvanrednog Litvanca Griskonisa. U istoj disciplini Filipović je bio četvrti s 7:10.40, dok je Slavnić zauzeo drugo mesto u B finalu s 7:23.90. Arsićeva je s vremenom 7:51.90 bila druga u A finalu ženskog skifa, dok je Vodogaz u B finalu ove discipline s rezultatom 8:17.80 bila treća. Dvojac Mačković, Beđik i drugog dana regate je bio najbolji u ovoj disciplini s 6:44.40, dok je s vremenom 6:06.10 četverac Mačković, Beđik, Slavnić, Savić pobedio u trci u kojoj su se takmičili i četverci za mlađe seniore i dubl skulovi, između ostalog i naš Vasić, Filipović, koji je s vremenom 6.31.60 bio treći u ovoj disciplini.

Zadovoljni smo, kako rezultatima tako i ostalim parametrima, koje smo videli na Međunarodnoj regati u Atini. Vasić je nasupio u skifu posle kratkog trenažnog vremena u ovom čamcu, a bez obzira na to uspeo je da dva puta pobedi izvanrednog skifistu, Litvanca Griskonisa. Na taj način je ponovo pokazao da je sposoban da odlično vesla i u ovom čamcu u kojem je lane, takođe posle kratkog vremena, uspeo da stigne do finala i petog mesta na Svetskom kupu u Beogradu. Pomno ćemo pratiti njegov dalji napredak u skifu, sve do sledeće večlike provere koja ga očekuje sredinom aprila na jakoj internacionalnoj regati u Piediluku. Mačković i Aleksandar Beđik ubedljivo su pobedili u dvojcu oba dana regate pokazavši da imaju veliki potencijal za nastup u ovom čamcu. Možda i najveće iznenađenje priredio je četverac Mačković, Beđik, Slavnić, Savić koji je, takođe, oba dana bio bez premca – kazao je koordinator programa za seniore i mlađe seniore Nebojša Ilić i dodao – Ovo je tek prva regata u sezoni koja je pokazala da su kandidati za sastav državnog tima radili dobro u prethodnom periodu. Međutim, dobri rezultati nas ne smeju prevariti i zavaravati. U analizi sa programskim direktorom Đovanijem Postiljoneom uočeni su i nedostatci, pre svega na tehničkom planu, a u skaldu sa tim napravljen je plan i program rada za naredni period. Žao mi je što u Atini zbog povreda nisu nastupili Nenad Beđik i Marko Marjanović koji su pokazivali isti kvalitet kao Vasić. Dobro je što se Beđik potpuno vratio u maksimalni trenažni ritam i da će svoj visok kvalitet, siguran sam, pokazati već u Piedaluku. S druge strane Marjanović ima specifičnu povredu, ali se nadam da će i on u najskorije vreme ponovo biti u stroju.

I koordinator programa za žensko veslanje Dušan Kovačević bio je zadovoljan nastupom dve naše reprezentativke na regati u Atini.

Regata u glavnom gradu Grčke bila je izuzetno jaka budući da je nastupio veliki broj veslačica najvišeg svetskog ranga, uključujući i svetske prvakinje u dubl skulu, Litvanke Valkiukaite i Adomavikiute. U takvoj konkurenciji Arsićeva je bila na izuzetno visokom nivou izgubiši samo od Valkiukaite. Na taj način naša reprezentativka je najavila da ima kvalitet za svetsku elitu i da sa velikim optimizmom možemo da nastavimo da sprovodimo novi ciklus priprema. Ovom prilikom moram da napomenem značaj uključenja u rad Italijana Đovanija Postiljonea. Plodovi te saradnje već su više nego očigledni. U slučaju Arsićeve Postiljone je za kratko vreme složio kockice u mozaik, dodao neke koje su nedostajale. Mnogo je poboljšala tehniku, ali i promenila odnos i razumevanje pri spovođenju programa. Rezultati su već stigli, ali ovo je tek prva etapa i snažno idemo dalje. I Vodogaz je iznenadala tim pre što je takoreći debitant u reprezentaciji. Iako nije mlada po godinama ima skroman veslački staž ali je uprkos tome postigla izuzetno dobre rezultate u Atini pobedivši neke mnogo iskusnije veslačice. U svakom slučaju kada nam se pridruži Ivana Filipović, koja zbog povrede leđa još nije u punom veslačkom treningu, postojaće lepa mogućnost da u ženskoj reprezentaciji imamo par veslačica koje mogu da se ravnopravno nose sa izuzetnom konkurencijom na najvećoj svetskoj sceni – istakao je Kovačević.

Datum: 26.02.2019. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...