x

Trka Kroz Srbiju – na dva točka kroz banje Srbije

Trka Kroz Srbiju – na dva točka kroz banje Srbije

Ovogodišnja 56. trka “Kroz Srbiju” održaće se od 13. do 19. juna na stazi koja će voditi kroz najlepše Banje Srbije, saopštili su organizatori.


- Voziće se pod sloganom „Turizam i biciklizam – banje Srbije“ i biće posvećena promociji naših banja i turističkih mesta. Predstaviće kulturno nasleđe,  prirodne lepote i turističku ponudu i potencijale gradova domaćina, kao i dela Srbije kojim prolazi – istakao je Ljubomir Živanović, direktor organizacije trke i zahvalio se na ogromnoj pomoći u organizaciji  Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvu omladine i sporta i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, kao i Biciklističkom savezu Srbije.- Predsednik Organizacionog odbora 56. Trke „Kroz Srbiju“ je Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije. Takođe, podršku, kao i svake godine, pružile su lokalne samouprave domaćina etapa Grada Beograda, Grada Loznice, Opštine Bajina Bašta, opštine Priboj, Grada Novog Pazara, Opštine Sokobanja, Opštine Vrnjačka Banja i Gradske opštine Mladenovac. Tradicionalno trku podržavaju i JP Putevi Srbije i Turistička organizacija Srbije.  


Očekuje se dolazak 22 ekipe iz 13 zemalja – Austrije (1 tim), Kuvajta (1), Turske (3), Belorusije (1), Bugarske (2), Moldavija (1), Mađarske (2), Rumunije (1), Italije (2), Azerbejdžana (1), BiH (1), Slovenije (2) i Srbije (4). Od srpskih srlekcija prijavljen je Metalac iz Kraljeva, Partiza, selekcija Beograda i čačanski Borac. Nacionalne timove dovode Slovenija, BiH, Moldavija i Bugarska.


Međunarodna biciklistička trka „Kroz Srbiju“ voziće se u kategoriji 2.2 i deo je  Evropa tura pa se osvojeni  bodovi računaju  za plasman za svetsku rang listu UCI. Prošle godine, pobedio je posle četiri etape, ruski biciklista Ivan Savicki (nacionalni tim) i ekipa Itere Kaćuše iz Rusije. Najbolje plasirani srpski vozač bio je olimpijac Ivan Stević, pobednik trke „Kroz Srbiju“ 2011. i 2013. na petom mestu. Savicki, koji je pobedio u tri etape, prvoj, drugoj i četvrtoj, osvojio je i zelenu majicu najboljeg  na prolaznim ciljevima i plavu za brdske ciljeve, dok je najbolji mladi vozač bio Kolja Šumov (Belorusija).


Sponzori majica ove godine su – žuta (vodeći u generalnom plasmanu: MP „Bio rič lajf“; Plava (brdski ciljevi): MUP Srbije; Zelena (prolazni ciljevi): Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija; Tačkasta: Ministarstvo omladine i sporta; Bela (najbolji mladi vozač): Telekom Srbija; Crvena majica (najbolja ekipa): Turistička organizacija Srbije


Staza je oko 850 kilometra, sa prebacivanjem preko 1.000 kilometra. Svečano otvaranje je u Beogradu 13. juna u 17,30 na platou ispred Hrama Svetog Save. 


Raspored etala je: 

14. jun – prva: Beograd – Loznica (Banja Koviljača)

15.jun, druga: Bajina Bašta – Pribojska banja

16.jun, treća: Priboj – Novi Pazar (Rajčinovića banja)

17. jun, četvrta: Novi Pazar - Sokobanja

18. jun, peta: Sokobanja – Vrnjačka Banja

19. jun, šesta: Vrnjačka Banja – Mladenovac (Banja Selters)


Datum: 13.06.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...