Trka Kroz Srbiju – na dva točka kroz banje Srbije

Ovogodišnja 56. trka “Kroz Srbiju” održaće se od 13. do 19. juna na stazi koja će voditi kroz najlepše Banje Srbije, saopštili su organizatori.


- Voziće se pod sloganom „Turizam i biciklizam – banje Srbije“ i biće posvećena promociji naših banja i turističkih mesta. Predstaviće kulturno nasleđe,  prirodne lepote i turističku ponudu i potencijale gradova domaćina, kao i dela Srbije kojim prolazi – istakao je Ljubomir Živanović, direktor organizacije trke i zahvalio se na ogromnoj pomoći u organizaciji  Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvu omladine i sporta i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, kao i Biciklističkom savezu Srbije.- Predsednik Organizacionog odbora 56. Trke „Kroz Srbiju“ je Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije. Takođe, podršku, kao i svake godine, pružile su lokalne samouprave domaćina etapa Grada Beograda, Grada Loznice, Opštine Bajina Bašta, opštine Priboj, Grada Novog Pazara, Opštine Sokobanja, Opštine Vrnjačka Banja i Gradske opštine Mladenovac. Tradicionalno trku podržavaju i JP Putevi Srbije i Turistička organizacija Srbije.  


Očekuje se dolazak 22 ekipe iz 13 zemalja – Austrije (1 tim), Kuvajta (1), Turske (3), Belorusije (1), Bugarske (2), Moldavija (1), Mađarske (2), Rumunije (1), Italije (2), Azerbejdžana (1), BiH (1), Slovenije (2) i Srbije (4). Od srpskih srlekcija prijavljen je Metalac iz Kraljeva, Partiza, selekcija Beograda i čačanski Borac. Nacionalne timove dovode Slovenija, BiH, Moldavija i Bugarska.


Međunarodna biciklistička trka „Kroz Srbiju“ voziće se u kategoriji 2.2 i deo je  Evropa tura pa se osvojeni  bodovi računaju  za plasman za svetsku rang listu UCI. Prošle godine, pobedio je posle četiri etape, ruski biciklista Ivan Savicki (nacionalni tim) i ekipa Itere Kaćuše iz Rusije. Najbolje plasirani srpski vozač bio je olimpijac Ivan Stević, pobednik trke „Kroz Srbiju“ 2011. i 2013. na petom mestu. Savicki, koji je pobedio u tri etape, prvoj, drugoj i četvrtoj, osvojio je i zelenu majicu najboljeg  na prolaznim ciljevima i plavu za brdske ciljeve, dok je najbolji mladi vozač bio Kolja Šumov (Belorusija).


Sponzori majica ove godine su – žuta (vodeći u generalnom plasmanu: MP „Bio rič lajf“; Plava (brdski ciljevi): MUP Srbije; Zelena (prolazni ciljevi): Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija; Tačkasta: Ministarstvo omladine i sporta; Bela (najbolji mladi vozač): Telekom Srbija; Crvena majica (najbolja ekipa): Turistička organizacija Srbije


Staza je oko 850 kilometra, sa prebacivanjem preko 1.000 kilometra. Svečano otvaranje je u Beogradu 13. juna u 17,30 na platou ispred Hrama Svetog Save. 


Raspored etala je: 

14. jun – prva: Beograd – Loznica (Banja Koviljača)

15.jun, druga: Bajina Bašta – Pribojska banja

16.jun, treća: Priboj – Novi Pazar (Rajčinovića banja)

17. jun, četvrta: Novi Pazar - Sokobanja

18. jun, peta: Sokobanja – Vrnjačka Banja

19. jun, šesta: Vrnjačka Banja – Mladenovac (Banja Selters)


Datum: 13.06.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...