x

Najtrofejniji srpski ženski kuglaški klub se ugasio

Najtrofejniji srpski ženski kuglaški klub se ugasio

Prošle godine, 3. aprila objavili smo priču pod naslovom “Od Lige šampiona do ponora” o ženskom Kuglaškom klubu Pionir iz Subotice koji se, tada,  našao pred gašenjem jer je posle višedecenijske saradnje fabrika konditorskih proizvoda Pionir prestala da ga, u punoj meri, pomaže. Lane je, međutim, priskočila u pomoć firma “Agro Višković” i sa tim dodatkom u imenu, kuglašice Pionira su u sezoni 2105.- 2016. osvojile 14. titulu šampiona i 11. titulu u kupu, igrale Svetski kup (šesto mesto) i  nesrećno izgubile u Ligi šampiona od nemačkog Šrechajma…

Ove godine je, međutim, predsednik Pionira Eržebet Molnar bila prisiljena da povuče potez koji će imati dalekosežne posledice na srpsko žensko kuglanje: nije prijavila Pionir za učešće Super ligi Srbije iduće godine što praktično znači da se klub - ugasio! O tome je mejlom obavestila i kancelariju KSS.

- Ostali smo bez sponzora, “Agro Višković” se posle godinu dana povukao, a lane smo uz njegovu pomoć, iako nije sve što smo se dogovorili i ispunio, nekako izgurali. Ove godine mi je, gospodin Višković  u petak 27. maja  javio da ne možemo da nastavimo saradnju, a u ponedeljak 31. maja sam morala da prijavim ili otkažem superligaško učešće. Tako  smo ostali bez ikave mogućnostio da se takmičimo i morala sam da  presečem. Predlog trenera Sekerša da prijavimo ekipu, pa da posle pregovaramo sa gradom o eventualnoj pomoći, nisam mogla da prihvatim, jer je nosio ogroman rizik u slučaju neuspeha, pre svega zbog igračica…- objasnila je Eržebet Molnar pod čijim je rukovodstvom Pionir izrastao u jedan od najjačih klubova svetskog kuglanja!

Pionir je bio rasadnik reprezentativki u poslednjoj deceniji, na ovogodišnjem Šampionatu sveta u Novigradu igrale su dve juniorke i dve seniorke iz ovog kluba. Eržebet Molnar objašnjava:

- Sve kuglašice su dobile ispisnice i obavestila sam ih da mogu da traže nove klubove u letnjem prelaznom roku. Ne bi bilo u redu da  ne budu obaveštene kakva je situacija, niti da im ne ostavim dovoljno vremena. Od srca se zahvaljujem fabrici Pionir i vlasniku Miroljubu Aleksiću na dugogodišnjoj saradnji, pomogao je i lane, i bez njega ne bi bilo ni naših uspeha. Tužno je što u Subotici nema razumevanja niti nagoveštaja želje da se pomogne klubu, iako je doprineo mnogo  uspesima sporta u ovom gradu.  Društveno sportske organizacije Subotice, iako znaju u kakvoj smo situaciji, nisu se oglasile, tako da drugog izlaza, osim  gašenja kluba, nisam imala…

Na pitanje da li je postojao plan da klub pređe u najniži rang takmičenja i nastavi da živi, Eržebet Molnar je rekla:

- Ovo nisu kuglašice za najniži rang, ne bi bilo ni motiva, a ni smisla, da tamo igraju, a  ne bismo imali novca ni za takvo takmičenje. Sa druge strane, nemam snage da počinjem od početka sa najmlađima. Sve sam dobro odvagala, ovo je bilo jedino rešenje. Možda sam i ja malo kriva, nisam dovoljno, kao potpredsednik Kuglaškog saveza Srbije, bila agilnija i upornija da  ova organizacija u direktnim kontaktima sa lokalnom samoupravom Subotice pokuša da pomogne da se nađe neki izlaz.

Pionir je najtrofejninji klub u istoriji srpskog ženskog kuglanja: 14 titula prvaka države, 11 pobeda u kupu, sedam “duplih kruna” (pobeda u šampionatu i kupu u istoj godini), dva druga i jedno treće mesto u Ligi šampiona, jedno srebro i tri bronze u Svetskom kupu (Kupu šampiona) najjačem takmičenju za klubove, a  više od decenije klub je davao najviše kuglašica za reprezentaciju.

Pionir je 2014. dobio „Spartakovu nagradu“ najviše društveno sportsko priznanje Vojvodine, a potom i nagradu „Vihor“ Sekretarijata za sport i omladinu i Vlade Vojvodine. Takav klub je zaslužio da mu se pomogne da ostane na domaćoj i svetskoj kuglaškoj sceni i obaveza svih u Subotici koji ovo pričitaju i  kojima je sport u srcu, je da ne dozvole da se ugasi.


Datum: 06.06.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...