x

Dušan Rajović peti u Vrnjačkoj Banji

Dušan Rajović peti u Vrnjačkoj Banji

Dušan Rajović mladi biciklista CCN Metalca, zauzeo je u Vrnjačkoj Banji  na cilju pete etape 56. trke „Kroz Srbiju“ sjajno peto mesto  u sprintu skoro celog karavana posle 117 klometra vožnje od Sokobanje! Rajoviću je ovo drugi plasman u „top ten“, jer je bio  sedmi u drugoj etapi.

Pobedio je Italijan Filipo (Europa Omini) u vremenu 2:29,11 časova (prosek 44,1 km na čas). Serhi Papok (Belorusija Minsk) stigao je drugi dok je treće mesto osvojio Mateo Malučeli (Italija, Unioeuro Viler Treviđani).

Na 18. mesto plasirao se Jovan Zekavica iz čačanskog Borca, dok je Dušan Kalaba iz Partizan Start Vaksa bio 21. obojica u vremenu pobednika. U grupi je bio čak 69 biciklista, a na cilj je ukupno stiglo 78,  od 88 koliko je stratovalo, jer je dvojicu uhvatila „vremenska rampa“, a osmorica su odustala, među njima i pobednik četvrte etape Belorus Klimianko koji se pao sa grupom bozača posle samo 25 km vožnje. Među popadalim je bio i drugoplasirani u Sokobanji Danilović (Borac), ali je on nastavio trku.

U generalnom plasmanu žutu majicu MP „Bio rič lajf“ sačuvao je  sa vremenom 16:40,08 časova Slovenac u azerbedžanskoj ekipi Sinerdži Baku Matej Mugerli stigavši sedmi. Drugi je Italijan Aleks Turin (Unieuro Viler Treviđani), sa 2,12 minuta slabijim vremenom, dok je treći Matija Kvasina (Hrvatska, Sinerdži Baku) sa 2,22 minuta zaostatka. Stefan Stefanović (Borac) je najbolje plasirani srpski takmičar na 13. mestu sa 2,47 minuta zaostatka. Marko Danilović (Borac) je 17. sa 4,41 minuta zaostatka.

- Da smo vozili još 200 metara, bio bih na postolju - rekao je mladi Rajović.- Sprint je bio izuzetno jak, borio sam se do poslednjeg metra i malo je nedostajalo...

Karavan je krenuo iz Sokobanje po velikoj vrućini i sportski direktor trke Dušan Banović je, zbog toga, dozvolio dodavanje vode i hrane tom cele etape. Od starta je bilo nekoliko „skokova“, a prvi uspešniji beg  dogodio posle prolaznog cilja u Aleksincu koji je dobio Turčin Balkan. Nikolaj Genov (Bugarska, nacionalna), Dejan Marić (CCN Metalac) i Ferit Samli Kan (Turska, Konja), su se odvojili i složno grabili povećavajući prednost. Imali su posle  drugog prolaznog cilja u Kruševcu, gde je  Kan pobedio a Marić bio drugi i zaradio dve sekunde bonifikacije, skoro tri minuta prednosti.  Na brdskom cilju  pobedio je Genov. Beg je ulovljen  na tri kilometra pre cilja u Vrnjačkoj Banji.

Matija Kvasina (Hravatska Sinedži Baku), vlasnik plave majice MUP Srbije za prolazne  ciljeve  je na konferenciji za novnare istakao da su beg anulirali vozači iz italijanskih ekipa:

- Imaju dobre sprintere i čim su videli da mogu da ih ulove, iako ni jedan od begunaca nije ugrožavao nikoga iz prvih deset u generalnom plasmanu, dodali su gas. Želeli su  postolje...

Fortin, koji je pobedio i u prvoj etapi u Loznici, vodio je na cilju veliku borbu sa drugoplasiranim, sjajnim beloruskim biciklistom iz Minska Serhijem Papokom, koji je u četvrtoj etapi bio treći i potvrdio da je izvanredan sprinter.

Na počasnoj bini  Boban Đurović, gradonačelnik Vrnjačke Banje sa saradnicima uručio je trofeje i priznanja najboljima. Veliki aplauz dobio je legendarni Radoš Čubrić, dvostruki pobednik trke „Kroz Jugoslaviju“ i „Kroz Srbiju“ koji je uručio tačkastu majicu. Na svečanoj bini bili su i Branko Banović predsednik BS Srbije, Dušan Banović sportski direktor trke i Ljubomir Živanović direktor organizacije trke, koji se na konferenciji za novinare zahvalio gradonačelniki Đuroviću na izvanrednom prijemu, kao i na podršci Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvu omladine i sporta, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, JP Putevi Srbije i Turističkoj organizaciji Srbije.

Zelenu majicu za najboljeg po bodovima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija preuzeo je od Mugerlija Filipo Fortin (Europa Ovini) a  tačkastu za najborbenijeg vozača („Trofej Bora Ivković“) Klemens Frankhauzer (Austrija Tirol). Matia Fraporti (Unieuro Viler Treviđani) je poneo belu majicu Ministarstva omladine i sporta Srbije za najboljeg mladog vozača.

Crvene majice  Turističke organizacije Srbije za najbolju ekipu sačuvao je azerbejdžanski  tim Sinerdži Baku. Nabolje plasirana srpska ekipa u  konkurenciji 20 selekcije je čačanski Borac na osmom mestu.

Poslednja, šesta etapa, voziće se u nedelju 19. juna od Vrnjačke Banje do Mladenovca (Banje Selters) u dužini od 124 km.


Datum: 20.06.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...