x

Dostanić: Hrabra mala čačanska četa

Dostanić: Hrabra mala čačanska četa

Dragan Dostanić, bio je sportski direktor ekipe čačanskog Borca na 56. trci „Kroz Srbiju“ i zadovoljan je onim što je prikazala njegova, mala ali hrabra, čačanska četa:

- Imali smo samo četvoricu biciklista u timu, što znatno otežava pravljenje taktike  i sa te strane smo bili u „minusu“ u odnosu na ostale timove sa šest vozača. Zadovoljan sam kako su vozili, cilj je bilo postolje u etapi i to smo ispunili. Marko Danilović je u etapi od Novog Pazara do Sokobanje stigao drugi i to je jedino postolje srpskog biciklizma na ovogodišnjoj trasi.  Jovan Zekavica je u svim etapama bio među 20 što je takođe lep uspeh.

Stefan Stafanović mladi čačanski biciklista (rođen 1994) je bio najbolje plasirani srpski biciklista u generalnom poretku  na 13. mestu i ovaj uspeh Dostnić posebeno podvlači:

- Stefanović je završio je trku u vremenu osmoplasiranog, odlučivali su „negativni poeni“ da se nađe među deset. Razboleo se pred poslednju etapu i nismo  mogli da pokušama da se borbom na prolaznim ciljevima i u sprintu  na cilju etape domogne bonifikacija i napravi  korak u „top ten“.  U Sokobanji su našim vozačima pripale nagrade  ove banje - Daniloviću kao najboljem srpskom biciklisti u etapi za drugo mesto, a Stefanoviću kao najboljem srpskom vozaču u generalnom plasmanu.

Dostanić je posebno istakao dobru organizaciju, visoku bezbednost i odlično profilisanu stazu, ali je imao veliku zamerku na sudije:

- U prve tri etape bilo je mnogo „šlepovanja“ i neko vozači koje su „dovlačili“  našli su se u plasmanu na krajnje neregularan način. O tome su sudije morale da povedu računa. Ne govorim o biciklistima koji su iza „metle“, poslednjeg vozila u karavanu, oni se bore da prežive i ne utiču na plasman. U pitanju su bili vozači koji su direktno uticali na redosled za nagrade i u etapama i u generalnom plasmanu što je nedopustivo. Kasnije je suđenje bilo mnogo strožije, ali je šteta već bila napravljena.

O kokurenciji na ovogodišoj trci, Dostanić kaže:

- Jača nego prošle godine, sa nekoliko izvanrednih pojedinaca i odlično ukomponovanih ekipa. Pad olimpijca Stevića  je neplanirano pokvario mnoge naše planove i nade, bio je adut Srbije i u sprinterskim etapama ali i za generalni plasman.   Rasplet je, bez njega,  bio očekivan, azerbejdžanska ekipa Sinerdži Baku  je dokazala da je najjača, imaju prvog- Migerlija i trećeg- Kvasinu u  u generalnom plasmanu. Italijanski Unieouro Vilier Treviđani ima drugoplasranog Turina. Belorusi su imali  pobednika etape Klimianka, dok je  Papok je bio  jednom drugi i dva puta treći. Austrijanski Tirol  je dao pobednika šeste etape  Gampera. Italijan  Filipo Fortin iza Europa Ominija je najuspešniji vozač trke sa dva etapne pobede u prvoj i petoj etapi... Bilo bi još zanimljivije da se nije dogodilo nešto što se ređe viđa, da dvojica pobednika etapa – ne završe trku.  Bugarin Georgi Geogrijev, koji vozi za turski Brisaspor, pobednik druge etape, nije strtovao zbog bolesti u trećoj, a sjajni Belorus  Konstantin Klimianko, pobednik četvrte etape, je u petoj pao i odustao.

Dostanić, na kraju sa ponosom ističe veliku borbenost svojih biciklista:

- Borac je završio trku sa tri vozača, Goran Antonijević je odustao u četvrtoj etapi, ali smo uspeli da sačuvamo osmo mesto i budemo najbolje plasirani srpski klub na trci.

Najbolje plasirani  biciklisti Borca  u generalnom poretku: 13. Stefan Stefanović, 17. Marko Danilović.

Najbolji pasmani biciklista Borca po etapama – prva: 17. Zekavica, druga: 17. Danilović, treća: 15. Stefanović, četvrta: 2. Danilović, peta: 18. Zekavica, šesta: 20. Zekavica.

Brdski ciljevi: 11. Danilović.

Prolazani ciljevi: 9. Danilović.

Najborbeniji vozači „Trofej Bore Ivkovića“: 10. Danilović


Datum: 22.06.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...