x

Matej Mugerli pobednik 56. trke Kroz Srbiju

Matej Mugerli  pobednik 56. trke Kroz Srbiju

Matej Mugerli, slovenački biciklistički gastarbajter u azrerbedžanskoj ekipi Sinerdži Baku pobednik je 56. trke “Krrz Srbiju“ završne posle šest etapa u Mladenovcu.  Postigao je vreme na stazi od 809 kilometra 19:19,31 časova i poneo žutu majicu MP „Bio rič lajf“. Drugi je Italijan Aleks Turin (Unieuro Viler Treviđani) sa 2,12 minuta slabijima vremenom, dok je treći Matija Kvasina (Hrvatska, Sinerdži Baku) sa 2,22 minuta zaostatka. Stefan Stefanović (Borac) je najbolje plasirani srpski takmičar na 13. mestu sa 2,47 minuta zaostatka. Marko Danilović (Borac) je 17. sa 4,41 minuta zaostatka.

Zelena majica za prolazne ciljeve Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija pripala je Filipu Fortinu (Italija, Europa Omini), dok je belu majicu MTS Srbije za najboljeg mladog vozača osvojio Trurčin Serhan Balkan (Brisaspor). Tačkasta majicu za najborbenijeg vozača („Trofej Bora Ivković“) Ministarstva omladine i sporta  pripala je Stefanu Hristovu (Bugarska, Brisaspor Turska)  koji je vlasnik i plave majice MUP Srbije za najboljeg na brdskim ciljevima. Crvene majice Turističke organizacije Srbije pripale su ekipi Sinerdži Baku iz Azerbejdžana.

U poslednjoj šestoj etapi od Vrnjačke Banje do Mladenovca (Banje Selters) od 124 km pobedio je  u sprintu dva vozača Austrijanac Patrik Gamper (Tirol) u vremenu 2:39,20 časova pretekavši Stefana Hristova iz Bugarske. Na treće mesto sa tri sekunde zaostatka na čelu velike grupe zauzeo je  Serhi Papok (Belorusija Minsk) koji se na poslednje tri etape tri puta našao na postolju“. Najbolje plasirani srpski vozač u etapi bio je  Dušan Rajović (CCN Metalac) na šestom mestu i četiri put na ovoj trci našao se među prvih deset (sedmi u drugoj,  šesti u četvrtoj, peti u petoj i šesti u šestoj). Dušan Kalaba iz Partizana je bio 15,  Jovan Zekavica iz Borca 20.

U ovoj etapi rešavalo se pitanje vlasnika  plave majce za brdske ciljeve. Bugarin  Hristov koji je bio prvo u begu sa Balkanom (Turska) i Frankhauzerom (Austrija), a potom sa Italijanom Vielom i Austrijacam Gamperom, pobedio je na Vučkovici i Svetinji i preuzeo vođstvo  u plasmanu brdskih ciljeva. Na prolaznom cilju u Karagujevcu slavio je Marko Stanković (OBK Beograd) a u Topoli  Gampera (Tirol).

- Ovo mi je peta pobeda ove godine, ali prva u generalom plasmanu, jer sam na trci „Istarsko proleće“ uz trijumf u etapi bio treći u generalnom plasmanu. Pobeđivao sam  ove sezon na Trofeju Poreča, u etapi na trci u Azerbejdžanu,  pobedio sam  u  trećoj etapi i na Kroz Srbiju i zabeležio ukupnu pobedu na trci , drugu u karijeri posle „Istarskog proleća“ 2013. – rekao je pobednik trke i osvajač žute majice MP Bio lajfa  Matej Migerli (Slovenija, Sinerdži Baku, Azerbejdžan) koji je poslednju etapu završio na 30. mestu – Trka je bila teška, zahvaljujem se suvozačima koji su mi pomogli da sačuvam žutu majicu koju sam obukao u Novom Pazaru.

Najbolji komplement organizatorima dao je Mateja Kvasina hrvatski  internacionalac u azerbejdžanskoj ekipi Sinerdži Baku i dvostruki pobednik trke „Kroz Srbiju“ (2005. i 2008).

- Čestitke saobraćajnoj policiji i organizatorima. Osećao sam se veoma sigrno na ovoj trci, obezbeđenje je bilo izvanredno i ono mnogo olakšava biciklistima  vožnju. Nama se u Austriji dogodilo da nam iz suprotnog pravca u grupu uleti automobil, što je propust koji može da ima tragične posledice.

Najbolje plasirani srpski vozač u ukupnom plasmanu bio je Stefan Stefanović iz čačanskog Borca  na 13. mestu koji je dan pre starta poslednje etape imao jake stomačne probleme i jedva je, posle poslednje etape, dehidriran, dao urin za doping kontrolu:

- Ovo mi je četvrta trka i veoma sam zadovoljan kako sam vozio. Možda sam u trećoj etapi u završnici pogrešio, kockao sam se, loše procenio i to me je koštalo boljeg plasmana. Imam  vreme šestoplasiranog i sigurno bih napadao u ovoj etapi da uđem među deset da se nisam razboleo. Čestitke ogranizatorima, odlično sprovedena trka, na zahtevnoj stazi.

Na počasnoj bini majice i nagrade je uručivao  gradonačelnik Mladenovca Vladan Glišić sa saradnicima koji  je čestitao organizatorima na uspešnoj trci, a biciklistima  na ostvarevim plasmanima i  trofejima.

-Mladenovac poziva u goste trku i iduće godine.  Nadamo se novom lepom susretu u našoj banji – istakao je Glišić.

Predsednik BS Srbija Branko Banović sa zahvalio na saradnji Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i ministru Rasimu Ljajiću predsedniku Organizacionog odbora trke, Ministarstvu omladine i sporta, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, JP Putevi Srbije i Turističkoj organizaciji Srbije.

- Gradovi etapna mesta Beograd, Loznica, Priboj, Novi Pazar, Sokobanja, Vrnjačka Banja i Mladenovac su  dali ogroman doprinos da ova trka bude veoma kvalitetna i da  sačuva visoku poziciju u evropskom biciklzmu- nagalisio je Branko Banović.

Dušan Banović sportski direktor trke je istakao da je staza bila veoma teška i da je od 120 vozača na startu u Beogradu završilo 78.

- Imali smo trio veoma teške etape,  ali je bilo prilika da se i sprinteri pokažu. Hvala pripadnicima ekipe Saobraćajne policije MUP Srbije koji su sjajno obezbeđivali stazu i pomogli da  svi bezbedno dođu do cilja. Zahvaljujem se i svim sradnicima u organizacionom timu koji su  predanim radom pomogli da  trka protekne u najboljem redu.

Pehar za tačkastu majicu „Memorijal Bore Ivkovića“ uručio je njegov unuk Nikola Ivković.

Jednu od medalja uručio je i legendarni učesnik trke „Kroz Srbiju“ 94 – godišnji Žika Mićić, koji je u Mladenovac došao biciklom. Krenuo je u 9,00 i kako sam kaže dobrim tempom do 24 km na čas stigao do  cilja trke. Dobio je veliki aplauz...

Branko Banović predsednik BSS uručio je tri bicikla predškolskoj ustanovi iz Mladenovca.


Datum: 20.06.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...