x

Šlag na torti od sedam medalja – dva zlata mikseva na EŠ

Šlag na torti od sedam medalja – dva zlata mikseva na EŠ

Fantastičan uspeh srpskog streljaštva na Šampionatu Evrope u Đeru vazdušnim oružjem: osvojeno je ukupno sedam medalja, četiri zlatne, jedna srebrna i dve bronzane i po tome je ovo najuspešniji šampionat u istoriji.


Poslednjeg dana šlag na tortu stavili su streci u miksevima osvajanjem oba zlata: pištoljem Zorana Arunović i Damir Mikec, puškom Andrea Arsović i Milutin Stefanović. Prdružili su se sa najsjajnijim odličjimo Andrei Arsović (seniorke vazdušna puška) i ženskoj juniorskoj reprezentaciji puškom (Babić, Kolarević, Vukašinović). Srebro je osvajila ženska seniorska reprezentacija pištoljem (Arunović, Zarić, Velikovič, a bronze Zorana Arunović (seniorke, pištolj) i  muška reprezentacija pištoljem (Grgić, Mikec, Petrov).


U Arnehmeu 1990. osvojeno su šest medalja (1 – 4- 1.). Četiri zlata osvojena su jedino  u Merakeru 2010.  a tri zlata u Budimpešti 1991.


Najsupešniji strelac šampionata je Andrea Arsović sa dva zlata, a po broju trofeja Zorana Arunović sa zlatom, srebrom i bronzom. Damir Mikec ima zlato i bronzu!


Zorana Arunović i Damir Mikec osvojili su zlatnu medalju vazdušnim pištoljem disciplini miks pobedivši u finalu Ukrajinu (Olena Kostevič- Oleh Omelčuk) sa 5:4. Ukrajinski tandem vodio je sa 3:0 ali se srpski miks vratio u meč, izjednačio a zatim i poveo sa 4:3. Ukrajinski par je došao do 4:4 da bi u petoj seriji Arunovićeva i Mikec bili bolji 19,2:18,9 dobili „zlatni“ poen i pobedu od 5:4. Bronzu je osvojila Češka (Silvija Ziskalova – Jindrih Dubovi) pobedivši sa 5:4 Rusiju (Vitalina Bacaraškina i Vladimir Isakov).


U polfinalnu grupu srpski miks je upao kao treći u kvalifikacijama i borio se za prva dva mesta koje vode u mečeve za medalje sa Rusijom, Rumnijom i Poljskom. Osvojili su prvo mesto i otišli u meč za zlato protiv Ukrajine koja je u drugoj grupi bila bolja od  Češke, Francuske i Portugalije.


Puškom, miks tim Srbije Andera Arsović – Milutin Stefanović, koji je lane u Arnhemu na prvom takmičenju mikseva u istoriji evropskih šampionata,  takođe bili prvi, je ušao među osam polufinalista kao prvi u konkurenciji čak 26 parova! Žrebom se našao u  polufinalnoj grupi sa Nemačkom, Mađarskom i Ukrajinom i osvoji prvo mesto u dramatičnoj borbi sa mnogo preokreta, bukvalno u foto finipu: u posdnja dva metka pogodli su 10,3 i 9,6, nemački miks 9,6 i 9,3 pkruga  i Srbija je otišla u meč za zlato sa krugom perednosti gde ih je sačekala  Rusija (Darja Vdovina i Oleg Maslenikov). Nemci Izabela  Štarub i Julijus Justus otišli na megdan Hrvatima (Snježana Pejčić i Petar Groša)  u borbi za bronzu.


U meču za zlato,  Rusja je povela sa 2:0,  Arsovićeva i Stefanović su  izjednačili na 2:2 , Rusi su poveli sa 3:2, pa je usledilo novo izjednačenje: 3.3. Srbija je povela sa 4.3  sa dva sjajna hica i ukupno 20,7 krugova (Rusija 19,4) ali je ponovo rezultat izjednačen 4:4 kada su Rusi imala 21,0 a Srbija 20,6 krugova.


Hičkok je režirao završnicu:  Vdovina 9,6, Maslenikov 9,7 – Arsović 9,6, Stefanović 10,4 i 5:4 za Srbiju i drugo zlato u jednom danu u kome su osvojene četiri medalje.

U  miksevima u osvnom delu  gađa svaki član po 25 dijabola i osam najboljih parova ide u polufinale. U polufinalu gađaju se dve srije po tri dijabole svaka za 150 sakundi, a potom počinju serije od po dve djibole  za 100 minuta kada počinje ispadanje.  Dve najbolje ekipe u svakoj polufinalnoj grupi idu u mečeve za medalje - pobednici grupa za zlatoo, drugoplasirani za srebro. U mečevima za trofeje boduju se svaka serija od po dva metka, ko ima više krugova dobije poen. Pobednik je ekipa koja prva osvoji pet poena. Ukoliko je rezultat u seriji isti niko ne dobija peon.

Medalje srpskom miksu puškom uručio je ruski sportski zvaničnik Vladimir Lisin predsednik ESK koji je ličnim sredstima obezbedio i nagrade – 3.000, 2.000 i 1.000 evra.

Andera Asović je  bila presrećna osvajanjem drugog zlata:

- Ovo finale mi je  bilo teže nego  u pojedinačnom delu.  Mnogo smo trenirali u poslednja dva meseca Stefanović i ja ovu discipllinu i trud se isplatio.  Vraćali smo se u meč, ikao smo imali dva poena zaostaka. Bolje nije moglo da se završi.

Milutin Stefanović je dodao:

- Pre podne u takmičenju seniora puškom nije bilo baš najbolje, bolje reći za brz zaborav. Ovaj trijumf, drugu godinu za redom, je kao melem na ranu. Osećam se kao da sam na sedmom nebu.  Idemo dalje, olimpijska godina je pred nama i puna je  izazova.

I pištoem, srpski miks je prošao po  trlju do zvezda. Zorana Arunović je istakla:

- Da mi je neko pre nedelju dana prorekao da ću osvojiti tri medalje u istom danu rekla bih mu da  baš preteruje.  Uz neke promene u radu sa mojim trenerom Jelenom Arunović, uspela sam prvo da uđem u finale i osvojim pojedinačnu medalju, pre toga i ekipno srebro  i konačno zlatnu u miksu. Drago mi je zbog ove medalje. Nismo baš gađali najbolje,  gubili sa 3:0 ali kada je trebalo bili smo hrabri, ali smo imali i malo sreće…

Damir Mikec je  istakao:

- Pokazali smo da imamo više živaca od drugih strelaca. Nas dvoje smo jako kvalitetan par, ako ovo jednog dana postane olimpijska disciplina biće jako zanimljivo gađati u tandemu sa Zoranom Arunović. Za mene je ovo zlato još jedna uteha posle ekipne bronze. Dobro smo se držali i pored kiseva, nismo dozvolili da nas ometu. Mnogo mi je pomoglo učestvovanje u Bundes ligi gde je ovakav sistem takmičenja sa muzikom i glasnim navijanjem.

Arunovićeva je na ovom prvenstvu osvojila tri medalje: zlato u miksu, srebro sa ekipom i pojedinačnu bronzu. Mikec ima zlato u miksu i bronzu sa ekipom.

-Ovo je najuspešniji šampionat po broju medalja u našoj istoriji i nismo ni mogli da sanjamo da ćemo se vratiti sa  sedam  trofeja od toga četiri zlatna.   Čestitam svim stecima, bili su borbeni, a nagrada im je bilo, kao u miksu puškom, da uz njih bude i sportska sreća. Nekada nam je izmicala meadlja  za nekoliko desetinki. Ako ne račinamo discipline trčećeg vepra koje  ne gađamo,  uz rame smo po broju trofeja sa Rusijom držimo primat u Evropi.  Zahvaljujem se na saradnji kolegama iz stručnog štaba, timski duh i dobra atmosfera doprineli je ovom uspehu.

Predsednik SS Srbije Siniša Mašović, vođa delegacije na EŠ u Đeru,  je posebno naglasio:

- Nastavili smo tradiciju uspeha na EŠ, čestitam strelcima na sjajnom predstavljanju Srbije,  kao i stručnom štabu na čelu sa sporskim direktorom Srećkom Pejovićem . Sjajno smo završili prvu etapu na putu ka Riju, na najbolji način smo opravdali sredstva koja država preko Ministarstva omladine i sporta Srbije i OKS, ulaže u naš sport. Imamo sjajne generacije kojeu su se potvrdile u Đeru, jedno su nam slabije juniorske selekcije pištoljem i tu moramo malo više da radimo i u klubovima i u savezu. Nemamo adekvatne uslove za treninge  i ovakvi uspesi su za divljenje, pravo su sportsko čudo. Na ovim fanatstičnim rezultatima,  moramo da gradimo budućnst i da se borimo da na Carevoj ćupriji dobijemo nacionalni trenažni centar za vrhunski rad.

Šamionat Evrope iduće godine održaće se u Mariboru.


Datum: 29.02.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...