x

Lukiću i Tomiću trofeji u Sloveniji

Lukiću i Tomiću trofeji u Sloveniji

Srpski badminton podmladak “upisao“ je novi veliki uspeh na međunarodnoj sceni. Na turnirima 21. Slovenia Junior 2015 i 21. TEM Youth International 2015, koji su od 16. do 18. oktobra 2015. u Mirni i Mokronogu okupili oko 350 takmičara i takmičarki iz 30-tak zemalja, izlivena su dva zlatna odličja. Prvo je bilo u režiji Sergeja Lukića koji je trijumfovao na Youth turniru u singlu uzrasne kategorije igrača do 15 godina. Naš daroviti badmintonac je u finalu savladao Čeha Mareka Aubusa s 2:1. Pre okršaja za najsjajnije odličje Lukić, koji je pre dve nedelje u Opatiji stigao do bronze u ovoj kategoriji, vezao je pet pobeda. Isti uspeh u dve godine mlađem uzrastu postigao je Mihajlo Tomić. Vicešampion iz Opatije u finalu turnira u Mokronogu deklasirao je Mađara Benjamina Kisa sa 2:0, posle svega 23 minuta igre. Poput Lukića, na putu ka finalu srpski igrač, u velikom stilu, preskočio je pet prepreka.


Za dlaku bez odličja na 21. TEM Youth International 2015 ostala je Marija Sudimac u singlu igračica uzrasta do 15 godina. Ona je u četvrtfinalu, posle velike borbe u tri seta, izgubila od Mađarice Vivijen Šandorhazi, potonje osvajačice srebra. U osmini finala na ovom turniru stalo se u tri kategorije. U konkurenciji muških dublova do 15 godina Lukić i Janko Lazarević, koji je u singlu zaustavljen u grupi, izgubili su od Hrvata Luke Bana i Josipa Meglića, koji su kasnije osvojili bronzu. U istoj uzrasnoj kategoriji Marija Sudimac je, u paru sa Hrvaticom Irom Misin, izgubila u borbi za četvrtfinale ženskog dubla od Austrijanki Anea Hagšpel i Lene Kremel, dok je u muškom dublu igrača do 13 godina Tomić, sa Hrvatom Vilijem Sinkovićem, poražen od kasnijih pobednika turnira Mihaela Tomića i Tomas Vanemahera iz Austrije.


“Mlađi juniori su još jednom ispunili očekivanja na međunarodnoj sceni, prikazavši sjajne partije. Na veoma masovnom takmičenju naši reprezentativci su osvojili dve zlatne medalje. Lukić je u veoma jakoj konkurenciji pokazao da može da se nosi i da bude iznad fizički jačih i starijih takmičara. Tomić je opravdao epitet prvog nosioca turnira i sigurnom igrom osvojio zlatnu medalju pobedivši sve svoje protivnike bez izgubljenog seta. Sudimac je posle velike borbe i nadahnute igre poklekla u četvrtfinalu izgubivši od prvog nosioca turnira. Lukić i Lazarević su u muškom dublu dali svoj maksimum što ipak nije bilo dovoljno da se preskoče prvi nosioci turnira. U igri punoj preokreta izgubili su od prvih nosioca turnira. Kod svih naših takmičara primetan je značajan napredak u taktičkom pristupu mečevima kao i u samopouzdanju i fokusiranosti tokom celog turnira. Odlično je i to što su Sergej i Marija nastavili sa osvajanjem važnih bodova koji će im omogućiti veće šanse za bolji plasman na Evropskom prvenstvu za igrače do 15 godina dogodine“, kazao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić.


Na 21. Slovenia Junior 2015 imali smo četiri predstavnika, a svi oni su bili mlađi od jedne do dve godine u odnosu na rivale. U žestokoj konkurenciji najdalje su stigli Luka Milić i Nenad Milošević u muškom dublu. Njih dvojca su u borbi za četvrtfinale poraženi od domaćih takmičara Martina Cerkovnika i Urbana Hermana. U istoj konkurenciji, drugi naš muški dubl, Andrija Doder, Mateja Manić izgubio je u šesnaestini finala od Čeha Mihala Hubaček i Jana Somerlika. I u singlu naši igrači su pokazali zube, ali su u prvim kolima zaustavljeni od mnogo starijih i iskusnijih igrača. Od Milića je posle tri seta bio bolji Francuz Mark Laporte (14. nosilac), od Miloševića Slovenac Miha Ivančić, potonji osvajač bronze, od Dodera, takođe u meču sa tri seta, Turčin Fetikan Degirmenci (9), a od Manića Turčin Baran Juksel (12).


“Na izuzetno jakom turniru naši takmičari su pokazali da im je mesto u samom juniorskom vrhu. Iako znatno mlađi od konkurencije pružili su odlične partije i samo je malo sreće nedostajalo, i prilikom žreba i u samim mečevima, da se uključimo u borbu za neku od medalja. Moramo da budemo zadovoljni, pre svega prikazanom igrom jer naši igrači imaju pravo nastupa u ovoj kategoriji naredne dve godine tako da velike rezultate tek očekujemo. Primetan je veliki napredak u igri u odnosu na turnir u Dubrovniku pre dve nedelje, a izuzetno zalaganje na terenu je nešto što je krasilo naše juniore tokom čitavog turnira“ istakao je trener Nikola Mijačić.


Vlada Republike Srbije - Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskih takmičara i takmičarki na turnirima u Sloveniji.

Datum: 20.10.2015. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...