x

Srbija 12; Jovanović 18. MK puškom 60 metaka ležeći na EŠ

Srbija 12; Jovanović 18. MK puškom 60 metaka ležeći na EŠ Autor fotografije: N. Marić
Muška juniorska reprezentacija Srbije zauzela je 12. mesto u konkurenciji 14. selekcija petog dana Šampionata Evrope u streljaštvu u Pregerskom kraj Maribora u disciplini MK puška 60 metaka ležeći sa 1.837,3 kruga (Jovanović 616,5, Kovačević 611,6, Čičevski 609,2 kruga). Pobedila je Norveška sa 1.856,1 krug ispred Francuske sa 1.852,6 krugova i Švajacarske sa 1.851,7 krugova.

Najbliži pojedinačnom finalu, koje je vredelo 617,9 krugova, bio je Stevan Jovanović koji je završio na 18. mestu sa 616,5 krugova. U konkurenciji 51 juniora, na 38. mesto se plasirao Lazar Kovačević sa 611,6 krugova dok je Jovan Čičevski 44. sa 609,2 kruga. Pre finala najbolji je bio Poljak Maciej Vojtasijak sa 621,2 kruga.

Ovom disciplinom za srpske strelce u klasičnom streljaštvu završen je EŠ u Mariboru. Osvojili su tri medalje, dve zlatne i srebrnu i jednu olimpijsku vizu za Rio. Šampionka Evrope postala je Ivana Maksimović MK puškom trostav, zlatom se okitila u disciplini MK puška trostav muška juniorska reprezentacija Srbije (Stevan Jovanović, Miloš Ivanović i Jovan Čičevski ) a srebro je osvojila juniorska ženska reprezetcija (Babić, Vukašinović, Armuš) u  trostavu.

Devetu olimpijsku vizu za srpsko streljaštvo osvojio je Milenko Sebić. Dve su u Granadi prošle godine na SP osvojile Andrea Arsović (vazdušna puška) i Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), a po dve su ove godine na Svetskom kupu u Koreji osvojili Ivana Maksimović (vazdušna puška) i Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj), u Fort Beningu Milutin Stefanović (vazdušna puška) i Damir Mikec (MK pištolj), u Minhenu Stevan Pletikosić (vazdušna puška) i Bobana Veličković (vazdušni pištolj) i u Mariboru na EŠ Milenko Sebić (MK puška trostav).

Oborena su i četiri državna rekorda. Nove pojedinačne državne rekorde osnovnog dela postavili su Milenko Sević (seniori, MK puška trostav) 1.180 krugova, Milica Babić (juniorke, MK puška trostav) 584 kruga, a ekipne ženska juniorska reprezentacija MK puškom trostav  1.723 kruga i muška seniorska reprezentacija MK puškom trostav 3.504 kruga.

Ostali visoki plasmani srpskih strelaca u Mariboru - peta mesta (5):  Milica Babić (juniorke, MK puška trostav), Stevan Jovanović (juniori, MK puška trostav 3 puta 40 metaka),  muška seniorska reprezentacija MK puškom trostav, muška senorska reprezentacija MK puškom 60 metaka ležeći  i muška seniorska reprezentacija MK pištoljem.

Šesta mesta (3): Milica Babić (juniorke, MK puška 60 metaka ležeći), Milenko Sević (seniori, MK puška trostav) i muška reprezentacija MK pištoljem.
Osma mesta (4): Damir Mikec (seniori, MK pištolj), Stevan Pletikosić (seniori, MK puška 60 metaka ležeći), ženska seniorska reprezentacija MK puškom trostav i ženska seniorska reprezentacija MK pištoljem. 
Deveto mesto (1): Dimitrije Grgić (seniori, MK pištolj).

U gađanju glinenih golubova – trap takmičenja su u utorak i sredu. Na spisku selektora Dejana Mihajlovića su trojica seniora koji će se takmičiti i u ekipnom delu Nemanja Smiljanić i Zoran Lukić (obojica Grof, Kalište kod Požarevca) i Pera Nedić (Jedinstvo trap Stara Pazova) a u juniorskoj konkurenciji gađaće Viktor Bareta, Italijan koji je stekao pravo da se takmiči za Srbiju.

Datum: 26.07.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...