x

Svetsko zlato za Herminu Lukač i Marka Antića u kuglanju

Svetsko zlato za Herminu Lukač i Marka Antića u kuglanju
Kadetski srpski miks tandem Hermina Lukač i Marko Antić, osvojio je šampionsku titulu na Prvenstvu sveta u Špajherzdorfu u Nemačkoj, pobedivši ubedljivo u finalu sa 2:0  slovenačku kombinaciju Katja Žnidarčić – Žiga Požar. Bronzane medalje pripale su miksevima iz Mađarske (Katalin Tot – Andraš Lendvai) i Nemačke (Ane Tonat – Paul Somer).

U polufinalu, Hermina Lukač i Marko Antić su pobedili nemačku kombinaciju Somer – Tonat sa 2:0. U prvom kolu bili su bolji do poljskog miksa Bonk - Mihala, a u drugom kolu  pobedili su  francuski par  Huber – Menart. Oba meča rešili su sa 2:0.

Ovo je treća medalja srpskih kuglaša na kadetskom Šampionatu sveta. Pre ovog najsjanijeg odličja, zlatom se okitio muški tandem Sebastijan Molnar – Marko Antić, a srebrom ženska kadetska reprezentacija u kojoj su bile Hermina Lukač, Kristina Ljubenković, Angela Zolnai, Ana Boškov i Olivera Čikoš.
- Igrali smo dosta rano i u početku mi nije išlo, ali kada sam se zagrejao, kugla je počela da me sluša – kaže Marko Antić, koji je sa dve zlatne medalje, u tandemu sa Molnarom i u miksu sa Herminom Lukač, najuspešniji učesnik prvenstva do sada. 
- Bodrili smo se međusobno jer je bilo malih oscilacija, ali na sreću bez velikih kikseva. U finalu je bilo pritiska, ali smo sve dobro izdržali. Koliko smo bili motivisani, najbolje govori podatak da nismo izgubili ni jedan set!

U prvom setu protiv nemačkog miksa  Hermina Lukač i Antić su umirili nemačku publiku srušivši 174 čunja i to je bio najbolji rezultat u setu na prvenstvu! U finalu, u prvom setu su oborili 169 čunjeva i psihički dobro uzdrmali tandem iz Slovenije, koji je izgubio sa odličnih 155 čunjeva. 

Hermina Lukač je dala ogroman doprinos, imala je u „čišćenju“ i nekoliko „devetki“ što je izuzetno bitno u ovoj disciplini gde nemaš baš mnogo prilike za popravni:
- Sa Markom Antićem sam 2010. na pionirskom Svetskom kupu u Rijeci osvojila srebro u miks tandemu u to mi je bila prva „velika“ medalja u karijeri, a on pojedinačno srebro, i drago mi je što sam ponovo igrala sa njim i osvojila kadetsko zlato – rekla je Harmina Lukač, koje se u Zalaegersegu 2013. okitila bronzom, a ovde u Špajherzdorfu srebrom u ekipi.- Čini mi se da  u tandemima i miks tandemima niko osim nas  nije dobio sve mečeve  2:0. Najteže je bio u finalu sa Slovenijom, bili smo pod pritiskom, jeste da smo imali srebro „u džepu“, ali smo želeli zlato. 

Obe srpske predstavnice u sprintu su ispale su prvom kolu, pruživši slabiju igru od očekivane. Kristinu Ljubenković je sa 2:0 savladala slovenačka kadetkinja  Leila Lisjak, dok je Angelu Zolnai porazila kuglaškim znanjem slabo potkovana Austrijanka Ivone Haberl takođe sa 2:0.

U muškom sprintu, Sebastijan Molnar je u prvom kolu „ispustio“ Francuza Žeremija Folenšlagera. Poveo  je srpski kuglaš (100:95), Austrijanac je  iskoristio u drugom setu oscilacije u igri Molnara, oborio je i „devetku“ u „čišćenju“ i izjednačio na 1:1 u setovima (96:100).  U „zlatnim kuglama“ Francuz je bio sjajan, dve „osmice“ i „devetka“, Molnar je oborio „trojku“, „šesticu“ i „sedmicu“ i Folenšlager je prošao u drugo kolo sa 25:16.

Prvo kolo prošli su Marko Antić, pobedivši sa sa 2:0 Dominika Rumla iz Austrije  (106:82, 104:97) i Nemanja Balać koji je uz mnogo sreće na „zlatne kugle“ savladao Tomaža Ivančiča iz Slovenije. Posle 1:1 u setovima doigravalo se sa tri „zlatne kugle“.  Slovenac je srušio „sedmicu“, Balać „osmicu“. Potom je Ivančič oborio „devetku“ a srpski mladi as „peticu“. Bilo je posle dve kugle velikih 16:13 za Slovenca.  Međutim, poslednju kuglu Ivančič je poslao  u „dame“, pala su dva čunja i  šansu je iskoristio Balać, oborio sedam čunjeva i pobedio sa 20:18.

U drugom kolu,  obojica srpskih kuglaša  su ispala. Antića je eliminisao  Francuz Rošer Korentin sa 2:0 (103:93 i 90:85) i Antić ni izbliza nije pružio igru koja ga je krasila u pohodu na zlato u tandemu i u prvom kolu. Osetio se i umor... Balaća je  izbacio Martin Dolna (Slovačka) posle „zlatnih kugli“. Bilo je 1:1 u setovima, (prvi je dobio Balać), Slovak je odigrao sjajno tri dodatne „zlatne kugle“: osam, devet i sedam čunjeva, ukupno 24, Balać tri, sedam i pet, ukupno 17.

U finalu muškog sprinta, Nemac Paul Somer tek posle dva doigravanja sa po tri „zlane kugle“ (17:17, 24:17) pobedio je Petr Hendriha (Češka). U setovima je bilo 1:1. Bronzane medalje  osvojilio su  Francuz Korentian Rošer i jedno od najprijanijih iznenađenja šampionata Luka Dakić (BiH) unuk velikog banjalučkog kuglaškog radnika i mecene Dušana Kudre!

Kod žena senzacionalnu pobedu u finalu zabeležila je 15- godišnja Slovakinja Dominika Jankovicova savladavši u finalu Patriciju Grezijak (Poljska) sa 2:0. Bronze su osvojile Mirna Bosak (Hrvatsk) i Leila Lisjak (Slovenija).

Među uglednicima koji su uručivali trofeje pobednicima u miksu bio je i Uroš Dragojlović predsednik Kuglaškag saveza Srbije i u dva mandta potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC.

Poslednjeg dana Šampionata sveta za kadete, u sredu 13. maja,  odigraće se pojedinačno finale koje će se računati, sa rezultatom iz ekipnog dela, za medalje i u kombinaciji. Među 24 učesnika, Antić je četvrti sa 603 čunja,a  Sebastijan Molnar 23. sa 578 čunjeva. Nemac  Borle vodi 661 čunjem, a prate ga dva Hrvata Rosandić sa 637 i Bradarić sa 630 čunjeva.  Devet igrača, od ukupno 54, imalo je više od 600 čunjeva.

Samo Srbija i Hrvatska imaju sve četiri takmičarke među 24 kuglašice koje će se boriti za pojedinačnu titulu! Čehinje Topicova sa 604 i Portišova sa 600 čunjeva vode, Slovenka Forstnarič sa 598 čunjeva je treća, srpske kuglašice Angela Zolnai  sa 593 i Kristina Ljubenković sa 591 su četvrta i peta, Hermina Lukač je 14. sa 570, a 23. je Ana Boškov sa 548 čunjeva. Ukupno su igrale 53 kadetkinje.

Datum: 13.05.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...