x

Antić i Molnar kadetski šampioni sveta u kuglanju

Antić i Molnar kadetski šampioni sveta u kuglanju
Muški tandem Srbije Marko Antić i Sebastijan Molnar osvojio je zlatu medalju na kadetskom Šampionatu sveta u nemačkom gradu Špajherzdorfu pobedivši u finalu posle „zlatnih kugli“ tandem  Hrvatske Matija Tutnjević – Domagoj Bradarić. Bronzane medalje pripale su tandemima  Francuske (Korentin Rošer, Žeremi Forlenšlager) i  Mađarske (Mark Hazi i Andraš Lendvai).

 U ženskoj konkurenciji  slavile su Nemice Alena Bimber i Blanka Cimerman. U finalu su sa 2:0 bile bolje od Slovenki Tine Hren i Leile Lesjak. Bronze su pripale  tandemima Češke (Mihaela Dvorakova, Veronka Volmutova) i  Rumunije  (Dalma Renata Boloni, Maria Čobanu). Srpski tandem Hermina Lukač – Kristina Ljubenković poražen je u prvom kolu od Slovenki  Tine Hren – Laile Lesjak  posle izvođenje dodatnih „zlatnih kugli“. U setovima je bilo 1:1, poveo je srpski par, Slovenke su izjednačile i na kraju slavile sa 16:12  u razigravanju. Obe Slovenke su oborile po osam čunjeva, Srpkinje po šest.

 Sebastijan Molnar i Marko Antić su u prvom kolu pobedili najbolje Austrijance Matijasa Zaskoviča i Jakoba Prema sa 2:0 u setovima, u drugom kolu su sigurnom igrom savladali  takođe sa 2:0 Slovence Klemena Ivančiča i Nika Predovnika i  tada je Srbija  već  osigurala bronzu. U polufinalu su, posle velike borbe eliminisali Mađare Marka Hazija i Andraša  Lendvaia. U setovima je bilo 1:1, prvi su dobili Mađari, drugi Srbi i odlučivale su „zlatne kugle“. Prvo je odigrao Molnar i oborio osam čunjeva, Mađar je bio sjajan, srušio je „devetku“. Antić je poslao „bombu“, nije pogodila prvi čunj, pala je „šestica“ i sada se čekalo na odgovor Mađara, na sreću po nas – loš, samo tri čunja i Srbija je prošla u finale sa 14:12 posle dve dodatne kugle.

U finalu,  Antić i Molnar su poveli, ali je u drugom setu hravski tandem iskoristio male oscilacije u igri srpskog para i izjednačio na 1:1. Ponovo su nervi ostali srpskih kuglaša na tribinama, članova delegacije i sportskih prijatelja iz drugih selekcija koji su navijali za srpski tandem, bili  zategnuti kao strune. Antić je  prvi odigrao i izvanrednim hicem srušio „devetku“. Hrvat  Bradarić  pod pritiskom,  je „probio“ i oborio samo tri čunja. Potom je sve rešio Molnar sjajnom kuglom, pala je „osmica“ i  tako je i teoretski obezbeđena pobeda bez obzira na učinak drugog hrvatskog prvotimca koji je srušio takođe „trojku“: 17:6 za Srbiju!

- Presrećan sam zbog ove zlatne medalje. Osećao sam da Molnar i ja možemo do trofeja, samo nisam očekivao da će biti – zlatan. Za mene je prelomni momenat bio u drugom setu polufinala kada je Mađar izbio „dame“,  to mi je dalo krila. 

Debitant Sebastijan Molnar je igrao odlično, njegova „osimica“ u „zlatnim kuglama“ u finalu je presudila:
-  Bodrili smo jedan drugoga,  kada meni nije išlo pružao mi je podršku, savetovao i smirivao. Bio sam nervozan,  kugla me u nekim trenucima nije slušala. Poslednju „zlatnu kuglu“ sam bacio iz sve snage, želeo sam svim srcem „devetku“. Srećan sam, prelepo je kada na prvom  velikom takmičenju osvojiš medalju i to zlatnu!

Selektor Mirko Čukvas je  istakao veliku borbenost Molnara i Anitića, posebno u prva dva meča kada su pobede obezbedile najmanje bronzu:
- U polufinalu sa Mađarima pogledala nas je malo i sreća ali i to je deo sporta i zaslužili su, jer do tada igrali odlično. Prvi set u tom meču su nesrećno izgbili, Mađar je očistio sjajno tešku poziciju i to je prevagnulo,  poraženi su za tri čunja. Protiv Hrvatske, posle malih oscilacija,  izvanredan završetak, prava zlatna tačka na zlato...

Srbiji je  ovo duga medalja na Šampionatu sveta. Pre toga srebro je osvojila ženska kadetska selekcija sa 2.302 čunja (Kristina Ljubenković 591, Angela Zolnai 593, Ana Boškov 548, Hermina Lukač 570, rezerva Olivera Čikoš, selektor Ljubomir Štetin).

 U utorak 12. maja, na staze će izaći u disciplini miks tandem Marko Antić i Hermina Lukač. Igraće se i sprint i selektori će  do utorka u 11 časova imati vremena da sudijama predaju imena. U žesnkoj konkurenciji Srbija ima dve predstavnice i rivalke su im Slovakinja i Austrijanka. Kadeti imaju tri mesta i rivali će im biti Francuz, Čeh i Slovenac.
Datum: 12.05.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...