x

Tanja Petrović osvojila bronzu na pionirskom Svetskom kupu u kuglanju

Tanja Petrović osvojila bronzu na pionirskom Svetskom kupu u kuglanju
Sjajan početak za srpsko kuglanje  na kuglaškom festivalu u Špajherzdorfu u Nemačkoj- pionirskom Svetskom kupu (6 - 8. maj), kadetskom pojedinačnom i ekipnom Šampionatu sveta (8 – 13. maj) i seniorskom Prvenstvu sveta (13 -23. maj): pionirka Tanja Petrović osvojila je pojedinačnu bronzu sa 544 čunja! Zlato je pripalo Karolini Futšek iz Austrije sa 566 čunjeva a srebro Samanti Džons (Nemačka) sa 560 čunjeva.

U konkurenciji pionira, trijumfovao je Slovenac Domen Špeh sa 581 čunjem ispred Gergelji Gomboša (Mađarska) sa 568 i Jakuba Cvožinskog (Poljska) sa 552 čunja.

U konkurenciji miks tandema srpska kombinacija Tanja Petrović – Mateja Šakić zauzela je peto mesto.
- Ovo mi je prvo učešće na nekom velikom takmičenju i  iskreno, priželjkivala sam, ali nisam i očekivala medalju – rekla je Tanja Petrović, mlada kuglašica trsteničke PPT iz škole trenera Ljubisava Perišića.-  Presrećna sam jer sam se mnogo rastužila kada smo u miksu za 14 čunjeva izgubili bronzu a za 18 srebro.  Pomoglo mi je i to što sam  pre pojedinačnog dela igrala dva puta na ovoj dosta zahtevnoj kuglani koja traži punu koncentraciju u svakom hicu – u pojedinačnim kvalifikacijama 530, u miksu 546 čunjeva. 

Bronzu je osvojila igrajući u prvom bloku u kome je na staze izašla i pobednica Austrijnaka Futšek. Petrovićeva je vodila veliku borbu sa Mađaricom Solteš koja je na kraju ostala četvrta jer je srpska reprezentativka pretekla za ogromna dva čunja! 

Iz drugog bloka, srebrnu medalju je osvojila Nemica Džons.
- Od kako se igraju pionirski Svetski kupovi, uvek smo se vraćali sa medaljama i ovu lepu nisku trofeja upotpunila je Tanja Petrović i sve nas obradovala – kaže selektor kadetkinja Ljubomir Štetin.-  Nadam se da će se ovaj niz nastaviti i narednih godina, pokazalo se da iz naših kuglaških škola stalno dolaze novi talenti...

Selektor trostrukih svetskih šampiona i zvaničnih svetskih rekordera sprkih juniora, Vojko Pavlović je sekundirao Tanji Petrović u pohodu na bronzu:
- Odigrala je tri puta ujednačeno i zaslužila je ovu medalju, sedmu u nizu za srpsko kuglanje na pionirskim Svetskim kupovima. U Zadru 2008. osvojili smo zlato u miksu  u kome su igrali Milana Pavlic i Ivan Anđelković, Milana Pavlic je osvojila i pojedinačno zlato a Anđelković bronzu. U Rijeci 2009. Marko Antić je osvojio pojedinačno srebro a imali smo i „srebrni“ miks Antić – Hermina Lukač, u Baucenu 2012.  Božidar Jurišić se okito pojedinačnom bronzom...

Od subote 9. maja,  počinje ekipni i pojedinačni kadetski Šampionat sveta i trajaće do 13. maja. Prve na staze izlaze kadetkinje u subotu u ekipnom delu i selektor Ljubomir Štetin  odlučio se za ovu petorku: Hermina Lukač (Pionir), Angela Zolnai (Jedinstvo, Novi Bečej), Olivera Čikoš (Banat), Ana Boškov (Banat) i Kristina Ljubenković (Pobednik).

U nedelju 9. maja kadeti će igrati za ekipne trofeje i selektor Mirko Čukvas računa na Iliju Ostojića (Vrbas), Željka Garafijata (Dolina, Padina), Sebastijana Molnara (Jedinstvo, Novi Bečej), Marka Antića (Crvena zvezda) i Nemanju Balać (Apatin).

Pre dve godine u Zalagersegu na kadetskom SP, Srbija je učešće završila sa četiri medalje – srebrom Vesne Boškov (pojednačno – klasik) i Alena Kujundžića (pojednačno –sprint) i dve bronze: ženske reprezentacije u kojoj su bile Hermina Lukač, Vesna Boškov, Sanela Milosav, Katarina Ljubenković i Angela Zolnai i Davida Lainščaka (pojedinačno – sprint).

Datum: 09.05.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...