x

Ponovo čudan žreb za SP: BiH u grupi sa Srbijom

Ponovo čudan žreb za SP: BiH u grupi sa Srbijom
Ono što je pre dva dana predvideo selektor seniorske kuglaške reprezentacije Srbije Miloš Ponjavić, obistinilo se na „žrebu“  u Špajherzdorfu gde će se od 15. do 23. maja odigrati ekipni seniorski Šampionat sveta: najjači kvalifikant BiH, na neki čudan način, našao se u „C“ „grupi smrti“  sa Srbijom, Nemačkom i Slovenijom! 

BiH je, predvođena Darkom Lotinom, članom reprezentacije Srbije koja je 2009. u Detenhamu osvojila prvu od dve svetske titule, oborila 3.568 čunjeva i ubedljivo pobedila u kvalifikacijama. Lotina je sa 621 čunj i bio najbolji igrač ekipe. Estonija je bila druga sa 3.461 čunjeva (Abel 542), Crne Gora je zauzela treće mesto  sa 3.290 (Kristian Kiš 601), dok je Danska četvrta sa 3.338 čunjeva (Vinding 568).

U „A“ grupu je ušla Estonija koja će igrati sa Rumunijom, Poljskom i Francuskom,  „B“ grupa je od ranije bila kompletna (Mađarska Hravatska, Slovačka i Italija), dok je „D“ grupa, koja je posle  diskvalifikacije Makedonije (dugovi prema FIK NBC) ostala sa Austrijom,  Češkom i kvalifikantom,  popunjena, uz još jednu ogromnu bruku rukovodstva Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC sa još jednim kvalifikantom što je kršenje svih sportskih zakona. Umesto Makedonije, vicešampiona iz Zalaegersega 2013. upala je Crna Gora (tek treći kvalifikant)  i Danska ( četvrti kvalifikant). Dve najslabije ekipe iz kvalifikacija ušle su u, po mnogima, najslabiju grupu i to je izazvalo negodovanje rukovodstva mnogih delegacija. Svi se slažu da je grupa morala da ostane sa tri ekipe, da jedan kvalifikant otpadne, ali su se ljudi iz FIK NBC rukovodili trgovačkim merilima da ostave još jednu ekipu koja će im u kasu sliti novac od kotizacije, a članovi potrošiti još dosta evra na smeštaj, pivo i bele kobasice...
- Isuviše dobro pozanajem ljude iz FIK NBC da bi me iznenadili. Kako sam rekao, tako je i bilo – kratak je bio komentar Ponjavića  odmah pošto je sportski direktor FIK NBC Vagner izvadio kuglicu u kojoj je bio papir sa imenom BiH.

Muška reprezentacija Srbije prvu utakmicu igra sa BiH 17. maja u 15 časova, drugu 19. maja u 8,00 protiv Nemačke, a treću 21. maja protiv Slovenije od 18,30. 

U reprezentaciji koju vodi sdlektor Miloš Ponjavić su: Vilmoš Zavarko, Daneil Tepša (obojica Sport Podbrezova, Slovačka), Robert Ernješi (Segedin), Goran Ostojić, Čongor Baranj, Miloš Simijonović, Radovan Vlajkov i Igor Kovačić (svi Beograd),  Uroš Jagličić (Metalac, Gornji Milanovac).

Kod kuglašica, pre nekoliko dana otkazale su Poljakinje  pa se pojavila grupa „B“ gde su Nemačka i Mađarska, sa dva upražnjena mesta i „žreb“ je hteo da u tu grupu odu oba kvalifikanta koja su igrala, pre dva dana, utakmice bez značaja jer su imali obezbeđena mesta i moglo je da se reši ko gde ide žrebom, ali je opet  prevagnuo trgovački interes (ekipe su platile kotizaciju, morale su da dođu dva dana ranije, odigraju meč, ostanu još jedan dan i potom počnu prvenstvo). Francuska  je oborila 3.261 čunj, a  Crna Gora 3.146. 

Srbija će igrati u“D“ grupi sa Češkom (bronza sa prošlog SP), Slovačkom i Estonijom. U „A“ grupi za kuglašice su Rumunija (vicešampion sveta), Austrija, Italija i Danska, u „B“ grupi Mađarska (šampion sveta), Nemačka, Francuska i Crna Gora, u „C“ grupi su Hrvatska (bronza sa SP 2013), Slovenija, BiH (grupa sa tri ekipe). 

Prvu utakmicu kuglašice Srbije igraju u subotu 16. maja od 15 časova protiv Slovačke, drugu 18. maja protiv Češke i treću 20. maja protiv Estonije. Na spisku selektora Dragana Fatovića su Hermina Lukač, Livia Santo, Zorica Barać (sve Pionir), Maja Đukić, Jovana Stantić (obe Radnički, Novi Sad), Jasmina Anđelković (Džambo invest, Novi Sad), Marija Kresović (Kristal) i Ksenija Milosav (SPC Vojvodina, Novi Sad).

U drugoj fazi,  prvoplasirani iz „B“ grupe igra sa drugoplasiranim iz „D“  grupe i obrnuto. Na isti način ukrštaju se A“ i „C“ grupa. 

Datum: 16.05.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...