x

Bruka nad brukama: ponovo promenjene grupe za SP u kuglanju

Bruka nad brukama: ponovo promenjene grupe za SP u kuglanju
Međunarodna kuglaška federacija FIK NBC obrukala se debelo jer je na sedam dana pre početka seniorskog ekipnog Šampionata sveta u Špajherzdorfu u Nemačkoj (13 – 23. maj) poništila novi žreb grupa od 17. aprila ove godine zbog suspenzije Makedonije (neizmirene finansijske obeveze prema međunarodnoj federaciji) i sve vratila na staro kako je žrebano u maju prošle godine u Brnu na pojedinačnom Šampionatu sveta!

Nezabeleženi skandal u istoriji ovog sporta izazvala je žalba Austrijanaca, koji su inače, prema dobro obaveštenim izvorima, u oštrom sukobu sa rukovodstvom FIK NBC i bojkotuju ga. U pismu objavljenom na sajtu FIK NBC, koji su potpisali predsednik Švajkard, sekretar Arnd i sporski direktor Vagner, se ne navode razlozi iz žalbe Austrije za poništavanje novog žreba  već se samo spominje „da se federacija Austrije nije složila sa novim žrebom“ i da su iz „pravnih razloga vratili grupe iz Brna“.

Predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović i generalni sekretar Vojko Pavlović odlučili su da se ne žale na ovu odluku.
-  Da nije sramotno i tužno, bilo bi smešno  i ovakvi postupci su samo ogledalo kakva nam je mađunarodna federacija i kakvi ljudi o nama odlučuje – kaže Miloš Ponjavić, selektor seniorske reprezentacije Srbije.- Nas ne zanimaju protivnici, mi smo tim koga se svi plaše i zbog toga i ova promena grupa ne zaslužuje dalji komentar.

Po starom žrebu Austrijanci su bili u grupi sa Češkom, Makedonijom i kvalifikantom. Pošto je Makedonija diskvalifikovana ostali su u grpi sa tri tima i širom su im se otvorila vrata drugog kruga. U novom žrebu, Austrija se našla u grpi sa Mađarskom (šampion sveta),  Češkom i kvalifikantom i, iz ovog ugla, žalba je sasvim razumljiva. 
Tako će kuglaši Srbije igrati u „C“ grupi sa Slovenijom, Nemačkom i kvalifikantom. Kvalifikanti su BiH, Estonija, Crna Gora i Danska i igraće za popunu tri mesta u grupama. 

U „A“ grupi kod kuglaša su Rumunija (vicešamion sveta), Poljska, Francuska i kvalfikant, u „B“ grupi Mađarska (šampion sveta), Hrvatska, Slovačka i Italija, i u „D“ Austrija, Češka i kvalifikant.

Kuglašice Srbije igraće u“D“ grupi sa Češkom (bronza sa prošlog SP), Slovačkom i Estonijom.

U „A“ grupi za kuglašice su Rumunija (vicešampion sveta), Austrija, Italija i Danska, u „B“ grupi Mađarska (šampion sveta), Nemačka, Poljska i kvalifikant, u „C“ grupi su Hrvatska (bronza sa SP 2013), Slovenija, BiH i kvalifikant. Kvalifikanti su Crna Gora i Francuska.

Po završetku takmičenja po grupama, dve najbolje ekipe igraće unakrsno  četvrtfinale: prvi iz „A“ sa drugim iz „C“, drugi iz „A“ sa prvim iz „C“, odnosno prvi iz „B“ sa drugim iz „D“ grupe kao i drugi iz „B“ sa prvim iz „D“.

Nije bilo ponavljanja žreba za kuglašice, jer su diskvalifikovane Makedonke bile među kvalifikantkinjama. 

Datum: 09.05.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...