Marjanović: Promena pristupa za najviše ciljeve
Marko Marjanović je dugo u vrhu srpskog veslanja. Jedan od najiskusnijih članova našeg državnog tima a član je jedinog čamca koji nije menjao sastav u protekle tri godine. Sa sedam godina mlađim Aleksandrom Filipovićem iz Smedereva, prvi put je je nastupio na Evropskom prvenstvu u Varezeu 2012. kada su osvojili peto mesto u dubl skulu, čamcu u kojem ima titulu evropskog viceprvaka iz Plovdiva 2011. (veslao u tandemu sa Dušanom Bogičevićem). 

Iako su od tada na mnogo trka pokazali da imaju štofa za najviše domete Marjanoviću i Filipoviću je, nekako, uvek malo nedostajalo da se domognu finala najvećih takmičenja. Tako je bilo 2013, kada su osvojili deveto mesto na Evropskom prvenstvu u Sevilji, a sedmo mesto na Svetskom prvenstvu u Čungjuu, i prošle godine, kada su na šampionatu Starog kontinenta u Beogradu bili osmi, a na planetarnom šampionatu u Amsterdamu deveti. 

Po rečima starijeg člana ovog čamca Filipović i on su maksimalno motivisano krenuli u susret novoj sezoni u kojoj bi trebalo da plasmanom na Olimpijske igre u Riju 2016. krunišu trogodišnju saradnju.
– Odmah po završetku prošle sezone krenuli smo sa priprema za novu, koja je posebno značajna iz razloga što će se na Svetskom prvenstvu u francuskom Ožibeleu deliti gro “viza” za Olimpijske igre u Riju 2016, čak 11 u našoj disciplini. Iz analize sa našim trenerom Dejanom Guslovim a poučeni i iskustvima braće Sinković iz Hrvatske, svetskih prvaka u dubl skulu, promenili smo pristup treninzima. Značajno smo podigli standarde koje kroz treninge pokušavamo da dosegnemo. Merilo za rad nam je rezultat u rangu svetskog rekorda u dubl skulu, a ne samo medalje, pa smo, samim tim, značajno pojačali sve segmente treninga. Prošle sezone smo na svim takmičenjima išli na medalju ali izgleda u pripremama nismo dovoljno radili za. Ove godine smo prelomili. Promenili smo pristup treninzima, obraćamo pažnju i na mnoge druge stvari a čvrsto verujem da će se efekat toga pokazati ove godine. Odlučniji smo nego ikad da pokažemo da pripadamo vrhu svetskog veslanja, za šta, ubeđen sam, imamo neophodan kvalitet – ističe Marjanović.

Marjanović ističe da pripreme teku po planu i da se već osećaju efekti promene pristupa treninzima.
– U decembru s veliki deo priprema obavili na vodi u Tivtu sa namerom da popravimo neke tehničke nedostatke koji su nas kočili prošlih sezona i mislim da smo uspeli u tome. Lično, sada imam mnogo bolji osećaj u čamcu nego što je bio slučaj pre. Potom smo u skijaškom centru Ramsau odradili specifične bazične pripreme gde je akcenat bio na skijaškom trčanju. Prezadovoljan sam i ovim ciklusom. Došlo je do pomaka što se tiče spreme u odnosu na prošlu godinu. Trenutno smo u italijanskoj Samaudiji gde treniramo i u skifovima i u dubl skulu a cilj je da, posle napornih priprema u Austriji, polako ali sigurno povratimo osećaj za čamac – kaže Marjanović.

Dugodišnji član Veslačkog kluba Partizan “podvlači” da je glavni zadatak ovog čamca u 2015. plasman na Olimpijske igre u Riju. Marjanović je već osetio draž najvećeg svetskog sportskog događaja pošto je bio rezerva na Olimpisjkim igrama u Londonu 2012. Ipak, veruje da će u Riju i zvanično debitovati na Igrama.
– Imamo veliku veru u svoje sopstvene mogućnosti a da nije tako ne bismo fanatično trenirali svih ovih godina. U dubl skulu je velika i ujednačena konkurencija, ali smo dokazali mnogo puta da smo među 10-tak najboljih svetskih čamaca. Imamo mali nedostatak što u zemlji, trenutno, nemamo konkurenciju u ovoj disciplini koja bi nas možda snažnije gurala napred. S druge strane to nam omogućava da se u miru maksimalno posvetimo poboljšanju rezultata. Sve u svemu radimo za svetsku medalju. Takav način mora da donese rezultat i da odagna svaku neizvesnost što se tiče plasmana na Olimpijske igre – kaže na kraju Marjanović.
Datum: 11.02.2015.
Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANE VESTI...
+ Đerić: Sa malim poboljšanjem tešk...
+ Jovana Arsić: Iva i ja imamo rezulta...
+ Filipović - I dalje idemo samo uzlaz...
+ Bogićević: Sve je moguće, pa i da...
+ Rezultati - IV Prvenstvo Srbije na ka...
+ Goran Jagar: Konkurencija jača nego...
+ Prvenstvo Srbije na kajakaškim i kan...
+ Ivana Filipović - Sazrela sam za Oli...
+ Savić: Plasman u Rijo ne sme da se d...
+ Veslači i veslačice u petoj brzini
+ Beograd dobio najviše ocene za organ...

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...