Futing
Futing je specifična i vrlo rasprostranjena vrsta treninga. Reč futing potiče iz engleske (eng. footing) koja se sastoji iz dva dela: fut (eng. foot - stopalo) i ing (eng. ing - što može da se tumači kao kretanje stopala). Za futing se može reći da je to prvenstveno trening trčanja.

Vujaklija daje sledeće objašnjenje: Futing - sportsko trčanje ili pešačenje na čistom vazduhu kao trening. Na osnovu ovog tumačenja, kao i primene u praksi udisanja čistog vazduha posle treninga u cilju bržeg oporavka, može se smatrati da futing predstavlja specifičan vid oporavka sportiste i psihički i fizički.

Futing se najčešće primenjuje kao prvi jutarnji trening koji za cilj ima ubrzavanje metabolizma i pripremu za dnevne aktivnosti. Futing nije klasično trčanje, ono što ga razlikuje je primena telesnih vežbi koje se primenjuju u kretanju. Shodno tome možemo reći da ovaj trenažni metod ima dva principa:
  • Princip trčanja - Neophodno je da se kretna aktivnost izvodi u obliku trčanja u parku, šumi, na livadi, obali reke, mora, jezera i sl. Obim trčanja je različit u zavisnosti od grane sporta. Tako npr. za sportove brzinsko-snažnog karaktera kao što su sportske igre, sprinterske discipline, borilački sportovi i dr. Preporučuje se trčanje na distanci od 3 do 4 km, dok za maratonce na oko 6 km u vremenskom intervalu od 30 min.

  • Princip korišćenja telesnih vežbi u kretanju - Ukoliko sportista tokom trčanja želi povremeno koristi tzv. vežbe relaksacije, ili iste na kraju futinga onda se u saglasnosti sa sa prethodnim principom trčanja mora izabrati takav program vežbi koji se sprovodi isključivo u kretanju.
Futing treba da se trči na taj način da se sportista posle njega ne oseća umornim, već odmornijim, svežijim, raspoloženijim za sledeći trening. Ukoliko se oseća mali zamor on mora da je prijatan. Često se dešava da se pogreši u određivanju intenziteta opterećenja (brzine trčanja), pa ponekad kada je sportista raspoložen potrči većom brzinom tako da se futing pretvori u ,,pravi" trening, što je inače greška.

Futing je isključivo aerobni trening. Međutim, ukoliko se ne prati puls, najbolje je da sportista na osnovu subjektivnog osećaja sam odredi intenzitet kako bi se na kraju treninga osećao lagodno i bio spreman za naredni trening.
 
Autor: Vladan Veljović
Objavljeno: 20.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Značaj istezanja
> Osnove sportskog treninga
> Fartlek
> Metode za razvoj brzine
> Osnovni principi treninga
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...