x

Upravljanje vremenom u sportu

Upravljanje vremenom u sportu
Kojim god poslom da se bavimo u sportu, bilo da je to menadžerski ili izvršni posao, u svom radu najverovatnije ćemo morati da koristimo različite resurse (finansijske, materijalne, ljudske i dr.). Svi ti resursi mogu igrati značajnu ulogu kad je u pitanju efikasno obavljanje našeg posla, ali postoji jedan resurs koji nam je zajednički i koji svi koristimo, bez obzira na to kojim se poslom bavimo. Taj resurs je "Vreme".

Vreme je neophodno, kada nastojimo da postignemo bilo šta, budući da sve aktivnosti, sva dostignuća, svi rezultati, svi uspesi... pored ostalih resursa, zahtevaju i vreme.

Znamo da u jednom minutu ima šezdeset sekundi, da u jednom satu ima šezdeset minuta, da u jednom danu ima dvadeset i četiri časa, i to ne možemo promeniti. Takođe znamo da je vreme  resurs koji ne možemo kupiti ili prodati, podeliti sa drugima ili ga uzeti od njih, budući da svakoga dana svako od nas ima istu količinu vremena na raspolaganju. Sve što možemo da uradimo, jeste da se potrudimo da svoje vreme koristimo efikasnije.

Moderno društvo je podeljeno na one koji imaju dovoljnu količinu sredstava za život, ali ne i slobodnog vremena da uživaju u njima, i na one koji imaju slobodnog vremena na pretek, ali ne i dovoljno sredstava za svoje životne potrebe.

Najlepše kod zalihe vremena jeste to što ne možemo da ga protraćimo unapred. Sledeća godina, sledeći dan i sledeći sat spremno nas čekaju, tako savršeni i neiskvareni kao da u životu nikada nismo izgubili ili pogrešno nismo iskoristili nijedan trenutak - Og Mandino

 

Da li je moguće upravljati vremenom?
Već kod samog naslova dolazimo do kontradiktornosti, budući da vremenom ne možemo upravljati. Vreme jednostavno nastavlja da teče bez obzira šta mi radili, odnosno ne postoji apsolutno ništa čime bi smo mogli da utičemo na vremenski tok i sa time se moramo pomiriti. Međutim, ono što možemo uraditi jeste da organizujemo svoje aktivnosti najbolje što možemo kako bi smo postigli ono što želimo u određenom vremenskom periodu, odnosno da odredimo, organizujemo i fokusiramo se na aktivnosti koje nam mogu pomoći da ostvarimo svoje ciljeve u određenom vremenskom roku.

Vreme, kao resurs, se ne može skladištiti ili ostaviti za neki drugi put, ali se ono može bolje iskoristiti.

Kao što smo već naveli vreme je jedini resurs koji ljudi ne mogu da kupe, pozajme, prodaju ili trampe i svako od nas raspolaže sa podjednakom količinom vremena svakog dana, međutim ono što pravi razliku, jeste činjenica da je različitim ljudima potrebno različito vreme (količina vremena) za postizanje određenih ciljeva. Imajući to u vidu, dolazimo do zaključka da ne postoji nedostatak vremena, zapravo svi mi imamo vremena na pretek, a začkoljica je u tome što svoje vreme ne koristimo efikasno. Samim tim ne treba da nas brine nedostatak vremena, pošto ga imamo i više nego dovoljno, već naša sklonost da većinu vremena provedemo na nekvalitetan (ne konstruktivan) način.

Vreme koristimo na najgori mogući način kada veoma dobro radimo ono što uopšte ne treba raditi - Bendžamin Trigo

Tajna pomoću koje bismo dostigli ideal savršeno organizovanog vremena, s kojim bi istovremeno nestalo i ono neprijatno osećanje razočaranosti zbog stvari koje nismo uradili, još uvek nije otkrivena, ali menadžment vremena (upravljanje vremenom) je nešto najbliže tome.

Možemo efikasno upravljati svojim vremenom ukoliko identifikujemo prave prioritete i radimo prave stvari u pravo vreme.
 

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="7364782146">


Pojam menadžmenta vremena
Kod upravljanja vremenom (menadžmenta vremena) je važno napomenuti da se ne radi zaista o upravljanju samim vremenom, budući da je to nemoguće, već da se radi o efikasnom upravljanju vremenom koje nam je na raspolaganju, odnosno o načinu na koji koristimo svoje vreme.

Upravljanje vremenom je u stvari upravljanje sopstvenim životom, upravljanje sobom, a ne vremenom i okolnostima - Brajan Trejsi

Menadžment vremena je nastao u Danskoj kao sredstvo u obuci, kako bi pomoglo zauzetim ljudima (menadžerima) da efikasnije organizuju svoje vreme. Popularnost upravljanja vremenom poklopila se sa dosad neviđenom strepnjom da svoje vreme ne koristimo kako valja i željom da imamo dovoljno vremena da valjano obavimo svoj posao, ali i da nam ostane vremena za slobodne aktivnosti.

Činjenica je da vreme ne možemo uštedeti, već ga samo možemo utrošiti na razne načine.

Upravljanje vremenom definiše se kao efikasno korišćenje vremena za postizanje željenih rezultata. Osnovna ideja upravljanja vremenom ogleda se u tome da se na najbolji način isplaniraju aktivnosti koje želimo da obavimo, što bi trebalo da nam pomogne da efikasnije iskoristimo vreme koje nam je na raspolaganju.

U suštini upravljanje vremenom (menadžment vremena) predstavlja aktivnost menadžmenta i podrazumeva definisanje ciljeva i odgovarajućih (realističnih) aktivnosti kojima te ciljeve možemo ostvariti, kao i definisanje vremena koje nam je potrebno za njihovo ostvarivanje. Upravljanje vremenom kao i druge menadžment discipline u velikoj meri zavise od analize i planiranja, pa tako danas postoji veliki broj metoda i alata koji nam mogu pomoći da poboljšamo svoju efikasnost, efektivnost i produktivnost.

 

Kako efikasno upravljati vremenom?
Svako od nas se makar jednom našao u nezavidnoj situaciji (problemu) kada nam se nakupe obaveze i kada postanemo svesni šta sve moramo da uradimo u određenom, najčešće kratkom, vremenskom periodu koji je pred nama. Da bi smo uspešno rešili ovakvu situaciju, i što je najvažnije da više sebe ne bi smo dovodili u ovakvu i slične situacije, potrebno je da ovladamo efikasnim upravljanjem vremena.

Međutim, pre nego što uopšte i pokušamo da upravljamo svojim vremenom, moramo sagledati kako trenutno upravljamo svojim vremenom, odnosno na koji način trenutno koristimo svoje vreme. Budući da je kod pravilnog upravljanja vremenom veoma bitan način na koji koristimo svoje raspoloživo vreme, odnosno način na koji želimo da provedemo svoje vreme i šta želimo da postignemo za to vreme.

Upravljanje vremenom predstavlja veštinu koja zahteva samoprocenu, planiranje i stalnu disciplinu.

Suština upravljanja vremenom ogleda se u sagledavanju naših ciljeva i optimalnom korišćenju vremena koje nam je potrebno za njihovo ostvarivanje.

Upravljanje vremenom podrazumeva disciplinu, sprovođenje plana i nastojanje da ne traćimo svoje vreme i da zaista sprovodimo svoj plan, u suštini, osnovu efikasnog upravljanja vremenom predstavlja naša sposobnost da preuzmemo odgovornost za vreme koje imamo.

Efikasno upravljanje vremenom predstavlja strategiju na osnovu koje možemo iskoristiti vreme na inteligentan način da bi smo ostvarili svoje najvažnije ciljeve. To u suštini znači da bi trebalo da organizujemo svoje vreme tako da izvučemo najveću korist od utrošenog vremena. Efikasno upravljanje vremenom ne znači obavezno da svaki sekund našeg vremena mora biti isplaniran do najsitnijih detalja, već da većinu svog vremena usmerimo ka aktivnostima koje će nam pomoći da ostvarimo svoje ciljeve.

Upravljanje vremenom je svakodnevni postupak (određivanja ciljeva, određivanja prioriteta, planiranja, evaluacije i sl.) koji primenjujemo da bismo postigli planirane ciljeve i racionalno koristili svoje vreme.

Ključ uspešnog upravljanja vremenom nalazi se u donošenju svesne odluke da želimo da postignemo određeni cilj. Pored toga efikasno upravljanje vremenom uključuje skup aktivnosti među kojima su: određivanje ciljeva, određivanje prioriteta, planiranje, evaluacija itd.

Ukoliko želimo da postignemo uspeh u nekoj oblasti, potrebno je da pređemo put od složenosti do jednostavnosti, tako što ćemo odbaciti sve nebitne aktivnosti da bi se usredsredili na one bitne. Iskoristimo svaki minut da radimo samo ono što će nas dovesti bliže ostvarenju naših ciljeva. - Robin Šarma

 

Strategije za efikasno upravljanje vremenom
Svako od nas predstavlja jednu individuu, koja opaža i obrađuje stvari na drugačiji način. Isto tako svako od nas upravlja svojim životom i svojim vremenom na sebi svojstven način, tako da bi bilo nerealno da postoji jedan jedinstveni stil upravljanja vremenom koji bi odgovarao svima nama.

Prvi korak ka efikasnom upravljanju vremenom je da prepoznamo da smo mi sami, jedini odgovorni kako trošimo svoje vreme.

Različiti autori mogu imati različite strategije kojima uspešno upravljaju vremenom, ali svi oni se slažu kad su u pitanju osnovni saveti za uspešno upravljanje vremenom. Jedan od osnovnih saveta za uspešno upravljanje vremenom je sagledavanje aktivnosti na koje trenutno trošimo svoje vreme, nakon čeka sledi identifikacija ciljeva koje želimo da postignemo i aktivnosti koje su nam za to potrebne, zatim sledi planiranje kojim se vreme koje je pred nama može isplanirati tako da sve svoje zadatke završimo u pravo vreme. Sledeći savet za uspešno upravljanje vremenom, nakon planiranja, jeste utvrđivanje prioriteta, budući da nam fokusiranje na važne zadatke omogućava da ih sortiramo po njihovoj važnosti. Dok je ključni savet za uspešno upravljanje vremenom da ostanemo organizovani kako sada, tako i u vremenu koje je pred nama.

U suštini efikasno upravljanje vremenom možemo postići ukoliko: 1. Identifikujemo specifične aktivnosti koje trenutno obavljamo, ciljeve koje želimo da postignemo i aktivnosti koje su nam potrebne da ostvarimo željene ciljeve; 2. Jasno odredimo prioritetne ciljeve i aktivnosti; 3. Procenimo vreme koje nam je neophodno za postizanje ciljeva, odnosno za obavljanje planiranih aktivnosti; 4. Disciplinovano i dosledno se pridržavamo planiranih aktivnosti i postavljenih ciljeva; 5. Vršimo evaluaciju planiranih aktivnosti i postavljenih ciljeva.

Racionalno korišćenje vremena sastoji se iz dva osnovna principa: 1. Mudrog korišćenja vremena za aktivnosti koje nas približavaju ostvarenju naših ciljeva; 2. Postupka procene i planiranja načina na koji ćemo koristiti vreme da bi smo ostvarili svoje ciljeve.

Suština efikasnog upravljanja vremenom jeste da disciplinovano odredimo jasne prioritete i da ih se pridržavamo.


Zaključak
Mnogi ljudi misle da je upravljanje vremenom pre svega namenjeno ljudima koji imaju profesionalne karijere, odnosno ljudima koji imaju veliki broj komplikovanih dešavanja u svojim životima. Ali istina je da je upravljanje vremenom namenjeno svima nama. Naročito sada kada su osnove upravljanja vremenom sve što nam je potrebno da bi naš život tekao glatko.

Upravljanje vremenom (menadžment vremena) namenjen je onima koji žele da izvuku više iz svog života.

Imajući u vidu Paretov princip 80/20 (80 procenata onoga što radimo vredi 20 procenata onoga što postignemo, odnosno 20 procenata onoga što radimo proizvodi 80 procenata vrednosti onoga što postignemo), a pritom primenjujući upravljanje (menadžment) vremena, možemo izabrati šta ćemo raditi prvo, šta drugo, a šta uopšte nećemo raditi. Odnosno možemo prebaciti vreme koje nam je na raspolaganju iz oblasti male vrednosti u oblast visoke vrednosti.

Ostavite vremena za RAD - to je cena uspeha;
Ostavite vremena za RAZMIŠLJANJE - to je izvor moći;
Ostavite vremena za IGRU - to je tajna mladosti;
Ostavite vremena za ČITANJE - to je osnova znanja;
Ostavite vremena za PRIJATELJE -  to je izvor sreće;
Ostavite vremena za SANJARENJE - to vodi dušu do zvezda;
Ostavite vremena za SMEH - to je pevanje koje pomaže životu;
Ostavite vremena za PLANIRANJE - to je tajna kojom investiramo svoj život u stvari koje mogu činiti razliku.

Nepoznati autor

 

Literatura:
Time management - P. K. Jha
Time management training - Lisa J. Downs
Time management - Richard Count
Time management - Jim Randel
Time management 100 success secrets - Jason Harris
Skilful time management - Peter Levin
Effective time management in easy steps - John Steps
Princip 80/20 - Ricard Kon
Najveća misterija na svetu - Og Mandino
Liderstvo u sportu - Dr. Slobodan Sv. Životić
Nema opravdanja - Brajan Trejsi
Upravljanje vremenom - Melissa Raffoni
 
Autor: Marko Skorić Objavljeno: 19.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ