Planiranje u sportu

Donedavan, sportski menadžeri su mogli da uspešno vode svoje organizacije reagujući i iščekujući promene u sociokulturnim sklonostima sportske publike (Pociello), troškova i cena. Takav reaktivni stil menadžmenta bio je dovoljan da održi aktivnosti sportske organizacije u zadovoljavajućem okviru. Danas promene nastupaju brzo i iz više pravaca. Reaktivni menadžer se u takvim okolnostima teško snalazi, nije u stanju da preduzme neophodna prilagođavanja i zato gubi klijente, publiku i sponzore.

Proaktivno planiranje je predviđanje budućih događaja. Odluke su zasnovane na predviđanjima budućih stanja okruženja nasuprot reagovanju na različite krize kada one već nastupe. Proaktivno planiranje u nestabilnom, tehnološki podsticanom poslovnom okruženju je kritično za postizanje uspeha u skoro svim delatnostima. Takvo planiranje zahteva analiziranje snaga koje deluju u okruženju i pravovremeno donošenje odluka o alokaciji resursa.

Planiranje se opisuje kao "proces samo - ispitivanja, suočavanja sa teškim izborima i utvrđivanja prioriteta". Predvodnici organizacije predviđaju njenu budućnost i razgrađuju neophodne procedure i aktivnosti za ostvarivanje ove budućnosti. Planiranje može da se definiše kao razmatranje:

 • Gde smo sada
 • Gde želimo da stignemo
 • Kako ćemo tamo da stignemo
 • Kako ćemo znati da smo tamo stigli
Planiranje predstavlja složenu funkcija menadžmenta koja se u realizaciji ispoljava kroz: predviđanje, odlučivanje, strategijsko planiranje, operativno planiranje i dr. Radna definicija planiranja obuhvata razmatranje sledećih pitanja:
 • Šta su naše osnovne vrednosti? U šta smo uvereni? Šta je filozofija i svrha naše organizacije?
 • Radi koga postojimo? Šta je naša svrha?
 • Gde smo sada? Koje su naše snage i slabosti?
 • Gde želimo da stignemo? Koji su naši ciljevi?
 • Kako ćemo tamo stići? Koji su naši zadaci i strategije?
 • Kako ćemo doneti odluke? Koja je struktura naše organizacije?
 • Kako ćemo znati da smo tamo stigli?
Mnogi teoretičari shvataju planiranje kao linearni (jednosmerni) proces. Oni smatraju da taj proces ima početak i kraj i da svaki korak mora da se završi pre nego što sledeći počne. U stvarnosti najčešće dolazimo do zaključka da je takav pristup planiranju nemoguć. U mnogo slučajeva planiranje se postiže bez napisane filozofije i dobro promišljenih ciljeva. Delatnosti počinju sa počinju sa postavljanjem ciljeva za narednu godinu a filozofija i izjava o misiji mogu da razrade kasnije. Takođe ne mora, da jedna faza mora de se završi pre nego što naredna može da se preduzme.

Filozofija i ciljevi sportske organizacije treba da se preispituju najmanje jednom u dve godine kako bi novi članovi uprave i kadrovi (stručnjaci) bili u toku i imali solidno razumevanje vrednosti organizacije. Ciljevi treba da se postavljaju godišnje za organizaciju kao celinu, kao i za svaki projekat i poseban program koji organizacija preduzima. Evaluacija treba da se vrši kao stalan proces tokom čitave godine.

U integralnom pristupu planiranju organizaciono planiranje ili strategijski aspekt planiranja obuhvata formulaciju misije, filozofije, ciljeva i strategija (trajni planski dokumenti, revidiraju se i inoviraju u intervalima od 2-3 godine), operativno planiranje ili programiranje obuhvata neprekidni proces postavljanja i dodeljivanja zadataka, realizaciju aktivnosti, vremenskih rasporeda, delovanje strukture i stalnu evaluaciju planova.

Strategijsko planiranje kao rezultat procesa strategijskog menadžmenta predstavlja proces definisanja ciljeva organizacije koji se bavi osmišljavanjem ponude, kao i određivanja izbora specifičnih sredstava kojima će se definisati ciljevi ostvariti, i kao takvo posebno dolazi do izražaja kod većih organizacija. Određivanje vizije, misije i usmeravanje akcija predstavljaju osnovne zadatke strategijskog planiranja. Izbor strategije prilikom strategijskog planiranja, ogleda se u funkciji pozicioniranja i ostvarivanja konkurentske prednosti organizacije, s obzirom da ono obuhvata analiziranje eksternog i internog okruženja.

Operativno planiranje predstavlja rad na konkretizaciji donetih odluka, sa ciljem razrade praktičnih planova i budžeta neophodnih za postizanje i izvršenje  zadataka (ciljeva). Operativni planovi, kao rezultat procesa operativnog planiranja, imaju užu obuhvatnost u odnosu na strategijske planove. Operativni planovi po pravilu se odnose na planove mesta (okruženja), planove dodatnih usluga, planove tehničke podrške, kao i planove kvaliteta usluge i proizvoda.
 
Autor: N/A Objavljeno: 11.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...