x

Misija i filozofija sportske organizacije

Prvi korak u procesu strategijskog planiranja je procenjivanje tržišta. Sportske organizacije zavise od svojih klijenata - sportista, vežbača, gledalaca priredbi, sponzora. Pre nego što se pristupi procenjivanju tržišta, važno je da se sačini pažljiva procena sopstvene delatnosti i njenih ciljeva. Izjava takvog samo-procenjivačkog procesa poznat je kao izjava o misiji. Misija se može definisati i kao termin koje se odnosi na identifikovanje sadašnje i buduće delatnosti organizacije. Misiju sportske organizacije treba shvatiti kao primarni cilj. Misija daje jasnu definiciju - šta treba da se postigne i kako najbolje da se to ostvari. Menadžment sportske organizacije mora da odredi 1. Krajnju svrhu i 2. Posebne mete ili ciljeve svoje aktivnosti.

Definisanje delatnosti
Osnovno u definisanju izjave o misiji je postavljanje pitanja: U kakvoj smo delatnosti? Kakav je posao kojim se bavimo? Glavni akcenat u nastojanju da se precizira misija usmerava se na efekat koji izazivaju rezultati delatnosti organizacije. Pri određivanju misije, važno je da se ima u vidu usluga koja se čini društvu - određenoj kategoriji stanovištvo.

Filozofija sportske organizacije
Sa utvrđenom misijom, sportska organizacija može da učini sledeći korak strategijskog planiranja - da definiše osnovnu filozofiju. Ova formulacija treba da objasni članstvu, zaposlenima, sponzorima i svima zainteresovanim za organizaciju, kako on želi da deluje. Da li brzi takmičarski rezultat po svaku cenu ili postepen razvoj sopstvenog sportskog potencijala? Kakav odnos želimo da negujemo sa publikom, sponzorima i simpatizerima? Kakav uticaj lokalne zajednice na rad organizacije želimo? Želimo li učestvovanje volontera ili strogo profesionalni rad? Odgovori na ova i mnoga druga pitanja potrebni su radi orijentacije svih pripadnika sportske organizacije tokom donošenja svakodnevnih odluka i usklađivanju ponašanja sa opštom orijentacijom organizacije.

Ciljevi i zadaci
Sledeći korak zahteva da postavimo jasne ciljeve koji treba da usmeravaju i očuvaju delovanje na trasi koja je utvrđena misijom sportske organizacije. Ključne funkcije poslovnih ciljeva mogu se sažeti u sledećim tačkama:
 • Daju opravdanje ili legitimišu aktivnost organizacije;
 • Koncentrišu pažnju i postavljaju granice ponašanja članstva;
 • Utvrđuju prirodu organizacije i izazivaju obaveze;
 • Smanjuju nesigurnost razjašnjavajući na čemu organizacija istrajava;
 • Pomažu organizaciji da uči i da se prilagođava pokazujući razlike između ciljeva i stvarnog; napredovanja (pruža povratnu spregu);
 • Služe kao standard procenjivanja za članove organizacije;
 • Pružaju razlog za oblikovanje organizacije.
Zadaci za ostvarivanje ciljeva. Izvršavanje ciljeva zahteva uspostavljanje i postizanje nekoliko posebnih zadataka (meta), koji moraju:
 • Da budu jasni, sažeti i dostižni;
 • Da budu merljivi;
 • Da imaju konačan datum završetka;
 • Da sadrže odgovornost za preduzimanje akcije;
 • Da budu poređani prema redosledu prvenstva.
Svaki zadatak treba da se ugradi u hijerarhijsku mrežu drugih zadataka koji svi zajedno doprinose krajnjim ciljevima i misiji organizacije.
 
Autor: N/A Objavljeno: 09.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ